Δημόσιο

Δημοτικές «κόντρες» για τα οικονομικά της Πολιτιστικής Επιχείρησης του Δήμου Χανίων

Δημοτικές «κόντρες» για τα οικονομικά της Πολιτιστικής Επιχείρησης του Δήμου Χανίων Δημοτικές «κόντρες» για τα οικονομικά της Πολιτιστικής Επιχείρησης του Δήμου Χανίων
Τα αποτελέσματα της έκθεσης ορκωτών λογιστών σύμφωνα με τα οποία υπάρχουν σοβαρές οικονομικές παραλείψεις στην λειτουργία της Πολιτιστικής Επιχείρησης του δήμου ΚΕΠΠΕΔΗΧ-ΚΑΜ το 2014 επί δημαρχείας Μανώλη Σκουλάκη παρουσίασε σήμερα σε έκτακτη συνέντευξη τύπου ο δήμαρχος Χανίων Τάσος Βάμβουκας.

Αφορμή για την παρουσίαση των αποτελεσμάτων στάθηκαν οι αναφορές της τότε προέδρου της επιχείρησης Νάνσυς Αγγελάκη σύμφωνα με τις οποίες η σημερινή δημοτική αρχή έχει καθυστερήσει στην καταβολή των μισθών των εργαζομένων.

Ο κ. Βάμβουκας έκανε γνωστό ότι για το πρόβλημα αυτό συναντήθηκε σήμερα με το προσωπικό στο οποίο παραδέχτηκε ότι οφείλονται χρήματα αποδίδοντας ωστόσο την καθυστέρηση στο γεγονός ότι μέχρι σήμερα δεν έχουν διατεθεί τα ανάλογα κονδύλια από το ΕΣΠΑ προς την επιχείρηση.

Παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα του ελέγχου των ορκωτών λογιστών για τη χρήση του 2014 ο κ Βάμβουκας μίλησε για αταξία αναφέροντας ειδικότερα ότι από τους ελέγχους προέκυψαν. Ξεχασμένο κονδύλι ΕΣΠΑ, ύψους 103.000 ευρώ, oριστική απώλεια επιστροφής Φ.Π.Α. παρελθόντων ετών, ύψους 273.000 ευρώ. Ακίνητα μη δηλωμένα στο κτηματολόγιο. Εσφαλμένη καταβολή ΕΝΦΙΑ 28.000 ευρώ αντί 11.000 Μη υποβολή στατιστικών στοιχείων στην ΕΛΣΤΑΤ, με αποτέλεσμα την αδυναμία επιχορήγησης της επιχείρησης. Σφάλμα στην αναφορά του αρχικού κεφαλαίου στα βιβλία της επιχείρησης, με αποτέλεσμα οι τράπεζες να αρνούνται την έκδοση εγγυητικών επιστολών και επομένως την αδυναμία είσπραξης κοινοτικών κονδυλίων. Απώλεια επιστροφής προκαταβολών φόρων και λοιπών παρακρατήσεων πολλών χιλιάδων ευρώ. Ελλιπείς εγγραφές σε λογιστικά βιβλία. Ασυμφωνία ταμείου, ένα ζήτημα που θα ελεγχθεί περαιτέρω. Ασυμφωνία πληρωμών προμηθευτών. Τιμολόγια εκδοθέντα πριν από τις σχετικές συμβάσεις.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «όλα αυτά δημιούργησαν συνθήκες αδιαφάνειας και οικονομικής ασφυξίας στην επιχείρηση και οδήγησαν στην καθυστέρηση της πληρωμής των υπαλλήλων».