Πολιτική

Σε περιδίνηση ο ΣΥΡΙΖΑ για τα οικονομικά του

Σε περιδίνηση ο ΣΥΡΙΖΑ για τα οικονομικά του Φωτογραφία: Eurokinissi
Οι αναφορές Κασσελάκη για «μαύρα» χρήματα στον ΣΥΡΙΖΑ πυροδοτεί την εσωκομματική αντιπαράθεση

Τελικά, ο Στέφανος Κασσελάκης παράγει περισσότερες κρίσεις από όσες μπορεί να καταναλώσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Ενώ κλιμακωνόταν η εσωκομματική αντιπαράθεση για το κακό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, χΘες το απόγευμα ο Στέφανος Κασσελάκης με ανάρτησή του στα σόσιαλ άνοιξε από το πουθενά θέμα οικονομικών για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Στοχοποίηση Τσίπρα

Σε συνέχεια της προσπάθειάς του να «κοντύνει» τον Αλέξη Τσίπρα και να οδηγήσει στην έξοδο τα στελέχη του κόμματος που βρίσκονται κοντά στον πρώην πρωθυπουργό, ο Στέφανος Κασσελάκης ισχυρίστηκε ότι παρέλαβε χάος στα οικονομικά του κόμματος, άφησε βαρύτατους υπαινιγμούς σε βάρος του Αλέξη Τσίπρα για μαύρο χρήμα και προανήγγειλε απολύσεις στα ΜΜΕ του ΣΥΡΙΖΑ.

Συγκεκριμένα, ο Κασσελάκης ανέφερε: «Δυστυχώς παρέλαβα ένα χάος. Μπορεί να μην έχουμε οφειλές σε τράπεζες, αλλά έχουμε πολύ μεγάλα ανοίγματα σε προμηθευτές. Ακόμα και από την περίοδο μεταξύ των δυο εκλογικών αναμετρήσεων Μαΐου - Ιουνίου 2023, όταν ήταν ξεκάθαρο το πόσο θα μειωνόταν η κρατική χρηματοδότηση λόγω της συρρίκνωσης του ποσοστού μας».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προσέθεσε: «Κυκλοφορεί απίστευτο μαύρο χρήμα στα κόμματα στη χώρα μας. Μου λένε πολλοί «πάρε κι εσύ, δεν βγαίνει αλλιώς. Έτσι είναι η Ελλάδα». Λοιπόν - Ο δικός μου ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πάρει ποτέ μαύρα. Δεν θα έχει άγνωστες πηγές χρηματοδότησης. Ο δικός μου ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πάρει ποτέ δάνειο από τράπεζα. Τα "δανεικά και αγύριστα" ανήκουν σε άλλους χώρους. Αν γίνω δέσμιος εξαρτήσεων, είτε "άγνωστων χρηματοδοτών" είτε τραπεζιτών, θα σας έχω ήδη προδώσει. Άρα, πάμε να πολεμήσουμε μόνοι μας: Έχουμε τακτοποιήσει όσο ήταν δυνατόν τα έξοδα του κόμματος με βάση τις υπάρχουσες δομές. Έχουμε κινηθεί στα όρια της κρατικής επιχορήγησης όλο αυτό το διάστημα μέχρι τις Ευρωεκλογές, κάνοντας μία πολύ στοχευμένη και περιορισμένη προεκλογική καμπάνια. Έχουμε καλύψει τρύπες».

Η ανάρτηση κατέληξε ως εξής: «Και δεσμεύομαι ότι δεν θα αφήσουμε τους προμηθευτές που στήριξαν το κόμμα στον αέρα. Δυστυχώς τώρα θα αρχίσει μια επίπονη διαδικασία εξορθολογισμού. Θα σας παρουσιάσω και άλλες αλήθειες με στοιχεία στο ερχόμενο διάστημα, για να καταλάβετε τι παρέλαβα. Και οικονομικά και οργανωτικά. Σας υπόσχομαι ότι στο τέλος αυτής της διαδικασίας, θα έχετε μια προοδευτική κυβερνητική δύναμη πραγματικά ανεξάρτητη. Εκτός φυσικά αν συνασπιστούν τα συμφέροντα εναντίον μου να με ρίξουν. Ας προσπαθήσουν - σας είπα, δεν με ενδιαφέρει η καρέκλα. Με ενδιαφέρει να αλλάξουμε την Ελλάδα. Και αυτό δεν το κάνεις με άγνωστες πηγές χρηματοδότησης».

Όπως ήταν επόμενο, η ανάρτηση Κασσελάκη προκάλεσε σάλο. Είναι πρωτοφανές στα μεταπολιτευτικά χρονικά αρχηγός κόμματος να επιτίθεται με αυτόν τον σκαιό τρόπο στον προκάτοχό του και μάλιστα για το ευαίσθητο θέμα των οικονομικών.

Απάντηση Άδωνι

Εξίσου αναμενόμενο ήταν ότι η Νέα Δημοκρατία δεν θα άφηνε την ευκαιρία να πάει χαμένη. Σε ανάρτησή του στο X ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης χρησιμοποίησε την ανάρτηση Κασσελάκη ως επιχείρημα εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ: «Ίσως το μεγαλύτερο καρφί προς τον προκάτοχό του Αλέξη Τσίπρας πέταξε σήμερα ο Στέφανος Κασσελάκης: «Ο δικός μου ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πάρει ποτέ μαύρα χρήματα, δηλαδή o προηγούμενος Σύριζα προφανώς έπαιρνε…αυτό μόλις είπε. Διότι αν ποτέ δεν έπαιρνε ο Σύριζα μαύρα χρήματα τότε θα έλεγε: «ο Σύριζα δεν παίρνει μαύρα» όχι «ο δικός μου Σύριζα δεν παίρνει μαύρα»…και του λένε γράφει «πάρε μαύρα και εσύ έτσι είναι στην Ελλάδα κλπ» ποιοι του το λένε; Προφανώς οι του κόμματος του διότι αυτό έκαναν πριν….έχουμε να δούμε πολλά επεισόδια ακόμη!».

{https://x.com/AdonisGeorgiadi/status/1805321375395332504}

Για τις αναφορές περί μαύρου πολιτικού χρήματος στην ανάρτηση Κασσελάκη ρωτήθηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στο μπρίφινγκ. Ο Παύλος Μαρινάκης δήλωσε: «Κάθε σοβαρή καταγγελία για να έχει αξιοπιστία πρέπει να διατυπώνεται και να αναφέρεται στις αρμόδιες αρχές. Αν έχει κάτι περισσότερο σε αυτό που λέμε, αν έχει σοβαρές αιτιάσεις ας πάει στη Δικαιοσύνη».

Ακατανόητη δήλωση

Κι εκεί που λέει κανείς ότι «χειρότερα δεν γίνεται», ήρθε ο Βαγγέλης Αποστολάκης να αποδείξει ότι στον ΣΥΡΙΖΑ η κατάσταση ποτέ δεν είναι τόσο άσχημα ώστε να μη γίνει χειρότερη. Επί της ουσίας ο βουλευτής Επικρατείας παραδέχτηκε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ παίρνει «μαύρο» πολιτικό χρήμα. «Ξέρετε κανένα κόμμα που να μην έχει μαύρα; Εγώ πιστεύω ότι όλα τα κόμματα έχουν μαύρα, όλα τα κόμματα ενισχύονται, όλα τα κόμματα δέχονται χρήματα από υποστηρικτές. Η διαδικασία με την οποία διαχειρίζονται τα χρήματα δεν ξέρω πώς γίνεται, αλλά το ότι διακινούνται χρήματα μαύρα στα κόμματα είναι γεγονός», δήλωσε ο κ. Αποστολάκης στα Παραπολιτικά.

Πρόκειται για πρωτοφανή δήλωση, της οποίας δύσκολα μπορεί κανείς να αντιληφθεί τη σκοπιμότητα.

Διευκρινίσεις Κεχαγιά

Ακολουθώντας την τελετουργία των τελευταίων ημερών, η Βούλα Κεχαγιά επιχείρησε να «διευκρινίσει» (να στρογγυλέψει δηλαδή) τις δηλώσεις Κασσελάκη για να καταπραΰνει τις αντιδράσεις, εντός και εκτός ΣΥΡΙΖΑ. Σε συνέντευξή της στον Σκάι η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ είπε μεταξύ άλλων: «Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι απαιτείται «επίπονος εξορθολογισμός». Ο εξορθολογισμός, ενδεχομένως, δεν είναι μόνο απολύσεις ή απομακρύνσεις, μπορεί να είναι περιορισμός δαπανών ή ακόμη και ανεύρεση πόρων. Δεν σημαίνει απαραιτήτως ότι θα απολυθούν πρόσωπα από την Κουμουνδούρου». Οι διατυπώσεις της Κεχαγιά σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν διάψευση του ρεπορτάζ του Dnews ότι προετοιμάζονται απολύσεις στα κομματικά ΜΜΕ.

Η Βούλα Κεχαγιά ανέφερε ακόμα: «Σε ό,τι αφορά τα οικονομικά του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Κασσελάκης αναφέρει στην ανάρτησή του πως ο ίδιος θα παρουσιάσει τις επόμενες μέρες αναλυτικά στοιχεία για την κατάσταση του κόμματος».

Με πιο απλά λόγια, θα συνεχιστεί η παραφιλολογία για τα οικονομικά προκειμένου να πληγεί ο Αλέξης Τσίπρας και να προχωρήσει η «αποτσιπροποίηση» του ΣΥΡΙΖΑ.