ΣΤΡΑΤΟΣ

Δικαιολογητικά για μειωμένη στρατιωτική θητεία

Δικαιολογητικά για μειωμένη στρατιωτική θητεία
Δικαιολογητικά για μειωμένη στρατιωτική θητεία 1. Για να μεταφερθούν στους υπόχρεους μειωμένης στρατεύσιμης στρατιωτικής υποχρέωσης, οι ενδιαφερόμενοι υποβάλλουν στο αρμόδιο Στρατολογικό Γραφείο, σχετική αίτηση και τα απαιτούμενα κατά περίπτωση δικαιολογητικά, οποτεδήποτε μετά την κατάταξή τους στις Ένοπλες Δυνάμεις.

ΜΕΙΩΜΕΝΗ ΘΗΤΕΙΑ

Σύμφωνα με το άρθρο 7 του Νόμου 3421/2005 (ΦΕΚ 302/13-12-2005 τ. Α' ) μεταφέρονται στους υπόχρεους μειωμένης θητείας, εφόσον επιθυμούν οι παρακάτω κατηγορίες οπλιτών:

α.  Εξάμηνης διάρκειας:
(1)  Όλοι οι αδελφοί από έξι ή περισσότερα ζώντα αδέλφια, καθώς και οι δύο μεγαλύτεροι αδελφοί από πέντε ζώντα αδέλφια.
(2)  Ο μόνος ή μεγαλύτερος γιος του οποίου και οι δύο γονείς είναι ανίκανοι για κάθε εργασία ή έχουν πεθάνει.  
(3)  Ο πατέρας δύο ζώντων τέκνων.  
(4)  Όσοι έχουν σύζυγο ανίκανο για κάθε εργασία.
(5)  Οι μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού.
(6)  Όσοι υπηρέτησαν ενόπλως με στρατιωτική ιδιότητα σε τακτικές ένοπλες δυνάμεις άλλου κράτους, πλην συμμαχικού ή μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για χρονικό διάστημα τουλάχιστον έξι μηνών.
(7)  Όσοι μετά την συμπλήρωση του τριακοστού πέμπτου έτους της ηλικίας τους αποκτούν την Ελληνική Ιθαγένεια με πολιτογράφησης ή εγγράφονται σε Μητρώα Αρρένων ως αδήλωτοι, επειδή απέκτησαν την Ελληνική Ιθαγένεια, λόγω γέννησης τους στο έδαφος της Ελληνικής Επικράτειας, σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 2 του άρθρου 1 του Νόμου 3284/2004 (ΦΕΚ 217/Α)
 
β.  Εννιάμηνης διάρκειας (σήμερα υπηρετούν 8 μήνες) :
(1)  Οι δύο μεγαλύτεροι αδελφοί από τέσσερα ζώντα αδέλφια.
(2)  Ο Μόνος ή μεγαλύτερος αδελφός από τρία ζώντα αδέλφια.
(3)  Ο μόνος ή μεγαλύτερος γιος γονέα που είναι ανίκανος για κάθε εργασία ή έχει συμπληρώσει το εβδομηκοστό έτος της ηλικίας του ή διατελεί σε χηρεία.
(4)  Ο μόνος ή μεγαλύτερος γιος θανόντος γονέα ή άγαμης μητέρας.
(5)  Ο πατέρας ενός ζώντος τέκνου.
γ. Σύμφωνα με το άρθρο 55 παρ. 1β του Νόμου 3421/2005 (ΦΕΚ 302/13-12-2005 τ. Α' ), οι ομογενείς, οι οποίοι διακόπτουν την μόνιμη κατοικία τους σε χώρα του τέως ανατολικού συνασπισμού ή την Τουρκία και έρχονται στην Ελλάδα απευθείας ή μέσω άλλης χώρας, δικαιούνται να μεταφερθούν στους υπόχρεους μειωμένης θητείας εξάμηνης διάρκειας, εφόσον καταταγούν στις Ένοπλες Δυνάμεις εντός πενταετίας από την εγγραφή τους σε μητρώο αρρένων και απολύονται οριστικά, εφόσον το επιθυμούν, μετά την συμπλήρωση τρίμηνης πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας.

δ. Σύμφωνα με το άρθρο 58 παρ. 1 του Νόμου 3421/2005 (ΦΕΚ 302/13-12-2005 τ. Α' ), ο μόνος ή ο μεγαλύτερος γιος ή αδελφός προσώπου που απεβίωσε κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας του, με οποιαδήποτε ιδότητα στις  Ένοπλες Δυνάμεις, την Ελληνική Αστυνομία, την Πυροσβεστική Υπηρεσία και το Λιμενικό Σώμα και εξαιτίας αυτής ή απεβίωσε ή τραυματίστικε εξαιτίας τρομοκρατικής ενέργειας, απολύεται οριστικά από τις τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων μετά την συμπλήρωση χρόνου πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας τουλάχιστον τριών μηνών, εφόσον το επιθυμεί.

Νομοθεσία

Εφόσον oι στρατεύσιμοι με την μεταφορά τους στους υπόχρεους μειωμένης στρατεύσιμης στρατιωτικής υποχρέωσης δεν υπέχουν παραπέρα υποχρέωση εκπλήρωσης πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας ή πρόσθετης στρατιωτικής υποχρέωσης, υποβάλλουν τα δικαιολογητικά οποτεδήποτε μετά την αρχική πρόσκληση της κλάσης τους.

2. Αν μετά τη μεταφορά στους υπόχρεους μειωμένης στρατεύσιμης στρατιωτικής υποχρέωσης απομένει υπόλοιπο πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας που μπορεί να εξαγορασθεί, τα δικαιολογητικά για τη μεταφορά και την εξαγορά υποβάλλονται ταυτόχρονα και ο υπολογισμός του χρόνου που εξαγοράζεται γίνεται σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 5 του άρθρου 72 του ν.3421/2005.

3. Εφόσον τα απαραίτητα δικαιολογητικά υπάρχουν στο αρχείο του Στρατολογικού Γραφείου, η μεταφορά γίνεται μόνο με αίτηση του ενδιαφερομένoυ, στην οποία προσαρτώνται επικυρωμένα φωτοαντίγραφα των δικαιολογητικών αυτών. Τα Στρατολογικά Γραφεία με την αποδοχή του αιτήματος μεταφοράς στους υπόχρεους μειωμένης στρατεύσιμης στρατιωτικής υπηρεσίας καταχωρίζουν την προβλεπόμενη μεταβολή την οποία γνωστοποιούν στη Μονάδα που υπηρετεί ο ενδιαφερόμενος.

4. Όσοι έχουν μεταφερθεί στους υπόχρεους μειωμένης στρατεύσιμης στρατιωτικής υποχρέωσης μπορούν με αίτησή τους στο αρμόδιο Στρατολογικό Γραφείο να παραιτηθούν από το δικαίωμα εκπλήρωσης μειωμένης στρατεύσιμης στρατιωτικής υποχρέωσης. Τα Στρατολογικά Γραφεία καταχωρίζουν τη σχετική μεταβολή στη στρατολογική μερίδα και τη γνωστοποιούν στη Μονάδα που αυτοί υπηρετούν. Εφόσον υποβάλλουν δικαιολογητικά για την εκ νέου μεταφορά τους στους υπόχρεους μειωμένης στρατεύσιμης στρατιωτικής υποχρέωσης εξετάζεται και πάλι η συνδρομή των προϋποθέσεων των άρθρων 7 και 8 του ν. 3421/2005.

5. Σε περίπτωση απόρριψης αιτήματος μεταφοράς στους υπόχρεους μειωμένης στρατεύσιμης στρατιωτικής υποχρέωσης, τα Στρατολογικά Γραφεία γνωστοποιούν στον ενδιαφερόμενο, με αιτιολογημένο έγγραφο, τους λόγους απόρριψης και τη δυνατότητά του να ασκήσει προσφυγή, χωρίς να επιστρέφουν σ’ αυτόν τα σχετικά δικαιολογητικά, τα οποία τηρούν στο αρχείο τους. Η γνωστοποίηση γίνεται μέσω της Μονάδας στην οποία υπηρετεί ο ενδιαφερόμενος, η οποία συντάσσει σχετικό αποδεικτικό και το αποστέλλει στο αρμόδιο Στρατολογικό Γραφείο.

6. Η προσφυγή κατά απορριπτικής απόφασης υγειονομικής επιτροπής κατατίθεται ως απλή αίτηση στο αρμόδιο ΣΓ, το οποίο υποβάλλει μέσα σε πέντε (5) ημέρες από την κατάθεση απευθείας στην αρμόδια Ανωτάτη ή Αναθεωρητική Υγειονομική Επιτροπή:

α. Την προσφυγή.

β. Αντίγραφο της απορριπτικής απόφασης της υγειονομικής επιτροπής.

γ. Πλήρες ΑΦΜ του παραπεμπόμενου στην υγειονομική επιτροπή πατέρα ή αδελφού.

δ. Πλήρες ΑΦΜ της παραπεμπόμενης στην υγειονομική επιτροπή μητέρας ή συζύγου εφόσον αυτή υπηρέτησε με οποιαδήποτε ιδιότητα στις Ένοπλες Δυνάμεις.

7. Το έγγραφο με το οποίο υποβάλλεται στην Ανωτάτη ή Αναθεωρητική Υγειονομική Επιτροπή η προσφυγή κοινοποιείται και στον ενδιαφερόμενο (πατέρα, μητέρα, αδελφό ή σύζυγο) προκειμένου αυτός να γνωρίζει τη νέα διαδικασία της επανεξέτασής του. Η διακίνηση της αλληλογραφίας από τα Στρατολογικά Γραφεία προς τις

Υγειονομικές Επιτροπές και η αποστολή των γνωματεύσεων των Επιτροπών προς τα Στρατολογικά Γραφεία γίνεται αποκλειστικά με υπηρεσιακό τρόπο.