Αθλητισμός

Conference League: Τα πριμ και η επόμενη ημέρα

Conference League: Τα πριμ και η επόμενη ημέρα
Ο Ολυμπιακός έγραψε ιστορία, καθώς κατέκτησε το Conference League στο γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας και έγινε η πρώτη ελληνικη ομάδα που κατακτά ευρωπαϊκό τίτλο σε συλλογικό επίπεδο.

Ο πρώτος ευρωπαϊκός τίτλος ελληνικής ομάδας που κατέκτησε ο Ολυμπιακός με το Conference League είναι γεγονός και ο σκόρερ του χρυσού γκολ στο 116′ της παράτασης του τελικού με τη Φιορεντίνα, Αγιούμπ Ελ Καάμπι, είναι πρόσωπο της ημέρας.

Ο 31χρονος Μαροκινός έφτασε τα 14 γκολ στην Ευρώπη, με τρία στη φάση των ομίλων του Europa League και άλλα… 11 στα νοκ άουτ του Conference League.

Στην 15η θέση στη βαθμολογία της UEFΑ

Η επιτυχία του Ολυμπιακού ανέβασε την Ελλάδα στην 15η θέση στη βαθμολογία της UEFA και η χώρα μας θα έχει εκπροσώπηση με πέντε ομάδες στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις την περίοδο 2025-2026. Στο οικονομικό πεδίο, οι Ερυθρόλευκοι έβαλαν στο ταμείο τους περισσότερα από 16 εκ ευρώ, έσοδα που αντιστοιχούν στη συνολική τους πορεία.

Ο πρόεδρος της ομάδας, Ευάγγελος Μαρινάκης, θα «χρυσώσει» τους πρωταθλητές Ευρώπης, ανταμείβοντας την ανεπανάληπτη επιτυχία με το ποσό των 5 εκ. ευρώ. Η κατάκτηση του τροπαίου εξασφάλισε στον Ολυμπιακό το εισιτήριο της συμμετοχής του στο Εuropa League με απευθείας είσοδο στη νεοσύστατη League Phase.

Ο Ολυμπιακός έγραψε ιστορία, καθώς κατέκτησε το Conference League στο γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας και έγινε η πρώτη ελληνικη ομάδα που κατακτά ευρωπαϊκό τίτλο σε συλλογικό επίπεδο.

Ταυτόχρονα μαζί με την κατάκτηση αναβάθμισε και το ευρωπαϊκό του εισιτήριο από τον 2ο προκριματικό γύρο του Conference League που είχε κατακτήσει μέσω της 3ης θέσης των playoffs της Stoiximan Super League σε μια θέση στη νεοσύστατη League Phase του επόμενου Europa League.

Οι Πειραιώτες εξασφάλισαν ευρωπαϊκή παρουσία μίνιμουμ μέχρι τον Ιανουάριο του 2025. Η αρχή γίνεται στις 25-26 Σεπτεμβρίου (κλήρωση στις 30 Αυγούστου) και η τελευταία αγωνιστική θα διεξαχθεί στις 30 Ιανουαρίου, κάτι που αυτομάτως σημαίνει ότι θα αποφύγει τα επικίνδυνα προκριματικά.

Ο Ολυμπιακός θα τοποθετηθεί στο 2ο γκρουπ δυναμικότητας, με βάση τον συντελεστή του στο τέλος της φετινής σεζόν.

Το νέο σύστημα προβλέπει κάθε ομάδα να αντιμετωπίζει δύο από κάθε γκρουπ δυναμικότητας, μία εντός έδρας και μία εκτός. Οι οκτώ μονοί αγώνες θα τοποθετήσουν την κάθε ομάδα σε κάποια θέση της συγκεντρωτικής βαθμολογίας των 36 ομάδων, με σκοπό να πάρει το εισιτήριο για τη συνέχεια.

Το 1ο γκρουπ δυναμικότητας περιλαμβάνει ήδη έξι ομάδες, ενώ θα προστεθούν άλλες τρεις όταν ολοκληρωθεί η φετινή σεζόν και τα προκριματικά. Οι έξι γνωστές ομάδες είναι οι Ρόμα, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Πόρτο, Λάτσιο, Τότεναμ και Ρεάλ Σοσιεδάδ, όπερ μεθερμηνευόμενον ίσως σε αυτές να κρύβονται οι δύο αντίπαλοι του Ολυμπιακού από το 1ο γκρουπ δυναμικότητας.

Από εκεί και πέρα, στο 2ο γκρουπ δυναμικότητας βέβαιη είναι η συμμετοχή της Λιόν, ενώ εκεί ίσως τοποθετηθεί και η Άλκμααρ, η οποία μαζί με τον Ολυμπιακό είναι μεταξύ των δύο κορυφαίων γκρουπ δυναμικότητας.

Στο 3ο γκρουπ δυναμικότητας δεν υπάρχει ακόμα ομάδα, ενώ στο 4ο έχουν κλείσει ήδη θέση οι Αθλέτικ, Χόφενχαϊμ και Νις, λόγω του χαμηλού συντελεστή τους.

Τα χρηματικά έπαθλα της UEFA για το Conference League

Το ποσό των 5 εκατομμυρίων ευρώ θα βάλει στο ταμείο του ο Ολυμπιακός, ως χρηματικό έπαθλο για την κατάκτηση του Europa Conference League.

Σύμφωνα με την UEFA, η Φιορεντίνα θα λάβει 3 εκατομμύρια ευρώ, ενώ οι δύο ημιφιναλίστ Κλαμπ Μπριζ και Αστον Βίλα θα ανταμειφθούν με 2 εκατ. ευρώ έκαστη και οι ομάδες που έφθασαν στα προημιτελικά - μεταξύ των οποίων και ο ΠΑΟΚ - θα βάλουν στο ταμείο τους από 1 εκατ. ευρώ.

Επισημαίνεται ότι τα χρηματικά έπαθλα θα αλλάξουν τη σεζόν 2024-25, ενώ η διοργάνωση θα μετονομαστεί σε UEFA Conference League.

Αναλυτικά τα χρηματικά έπαθλα του Europa Conference League:

  • Πρώτος προκριματικός γύρος: 150.000 ευρώ
  • Δεύτερος προκριματικός γύρος: 350.000 ευρώ
  • Τρίτος προκριματικός γύρος: 550.000 ευρώ
  • Γύρος play offs: 750.000 ευρώ
  • Πρόκριση στη φάση των ομίλων: 2.940.000 ευρώ
  • Κερδισμένος αγώνας στη φάση των ομίλων: 500.000 ευρώ
  • Ισόπαλος αγώνας στη φάση των ομίλων: 166.000 ευρώ
  • 1ος στη φάση των ομίλων: 650.000 ευρώ
  • 2η θέση στη φάση των ομίλων: 325.000 ευρώ
  • Νοκ άουτ γύρος play offs: 300.000 ευρώ
  • Γύρος των «16»: 600.000 ευρώ
  • Προημιτελικά: 1.000.000 ευρώ
  • Ημιτελικά: 2.000.000 ευρώ
  • Φιναλίστ: 3.000.000 ευρώ
  • Πρωταθλητής: 5.000.000 ευρώ