Αθλητισμός

Πρώτη καταδίκη οπαδών στην Ισπανία για ρατσιστικά συνθήματα

Πρώτη καταδίκη οπαδών στην Ισπανία για ρατσιστικά συνθήματα
Στους τρεις οπαδούς επιβλήθηκε επίσης απαγόρευση εισόδου στα ποδοσφαιρικά γήπεδα για δύο χρόνια

Τρεις οπαδοί της Βαλένθια καταδικάστηκαν σε οκτώ μήνες φυλάκιση για «εγκλήματα μίσους» εναντίον του παίκτη της Ρεάλ Μαδρίτης, Βινίσιους Τζούνιορ, η πρώτη καταδίκη για ρατσιστικές προσβολές σε γήπεδο ποδοσφαίρου στην Ισπανία, ανακοίνωσε η LaLiga.

«Αυτή η απόφαση είναι σπουδαία νέα για την καταπολέμηση του ρατσισμού στην Ισπανία, καθώς αποκαθιστά τη ζημιά που υπέστη ο Βινίσιους Τζούνιορ και στέλνει ένα σαφές μήνυμα σε όσους πάνε σε ένα γήπεδο ποδοσφαίρου για να προσβάλουν, ότι η LaLiga θα τους αναγνωρίσει, θα τους αναφέρει και θα υπάρξει ποινικές συνέπειες για αυτούς», δήλωσε ο πρόεδρος της LaLiga, Χαβιέρ Τέμπας.

Στην Ισπανία, οι ποινές φυλάκισης κάτω των δύο ετών για μη βίαια εγκλήματα σπάνια απαιτούν από έναν κατηγορούμενο χωρίς προηγούμενη καταδίκη να εκτίσει ποινή φυλάκισης, επομένως οι τρεις είναι πιθανό να παραμείνουν ελεύθεροι εκτός εάν διαπράξουν περαιτέρω αδικήματα.

Στους τρεις οπαδούς επιβλήθηκε επίσης απαγόρευση εισόδου στα ποδοσφαιρικά γήπεδα για δύο χρόνια.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, τα γεγονότα συνέβησαν στο στάδιο «Μεστάγια» της Βαλένθια τον περασμένο Μάιο, όταν υπήρξαν ρατσιστικά συνθήματα εναντίον του Βινίσιους, ο οποίος είναι μαύρος, κατά τη διάρκεια ενός αγώνα πρωταθλήματος.

Οδήγησαν σε μια έκρηξη υποστήριξης για τον Βραζιλιάνο επιθετικό και ενίσχυσαν μια σειρά από τοπικές και διεθνείς εκστρατείες, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας μιας αντιρατσιστικής επιτροπής της FIFA που αποτελείται από παίκτες.

«Κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, οι κατηγορούμενοι διάβασαν μια επιστολή συγγνώμης προς τον Βινίσιους Τζούνιορς, τη LaLiga και τη Ρεάλ Μαδρίτης», ανέφερε σήμερα (10/6) η LaLiga ανακοίνωσή της.

Δεκαέξι περιστατικά ρατσιστικής επίθεσης εναντίον του Βινίσιους έχουν αναφερθεί στους Ισπανούς εισαγγελείς από τη LaLiga τις δύο τελευταίες σεζόν.

Τον Μάρτιο, ο Βινίσιους ξέσπασε σε κλάματα σε συνέντευξη Τύπου και είπε ότι πάλευε να διατηρήσει το κίνητρο και να απολαύσει το ποδόσφαιρο λόγω των επαναλαμβανόμενων ρατσιστικών επιθέσεων, προτρέποντας τις ισπανικές αρχές να αναλάβουν δράση.

Τον Απρίλιο, ο ισπανικός τηλεοπτικός σταθμός Movistar Plus+ απέλυσε τον αναλυτή Χερμάν Μπούργκος αφού η Μπαρτσελόνα και η Παρί Σεν Ζερμέν αρνήθηκαν να δώσουν συνεντεύξεις στο δίκτυο μετά από ένα σχόλιο που έκανε για τον Λαμίν Γιαμάλ της Μπαρτσελόνα, το οποίο ερμηνεύτηκε ως ρατσιστικό.