Αθλητισμός

Εκτός Ολυμπιακών αγώνων 2024 η Λία Τόμας - Η τρανς κολυμβήτρια έχασε τη δικαστική διαμάχη

Εκτός Ολυμπιακών αγώνων 2024 η Λία Τόμας - Η τρανς κολυμβήτρια έχασε τη δικαστική διαμάχη Φωτογραφία: INSTAGRAM
Ήττα για την τρανς κολυμβήτρια στο CAS, παραμένει αποκλεισμένη από τους αγώνες γυναικών.

Η Αμερικανίδα κολυμβήτρια Λία Τόμας- η πρώτη τρανς αθλήτρια που κέρδισε κολεγιακό τίτλο στις ΗΠΑ- έχασε τη δικαστική διαμάχη κόντρα στην Παγκόσμια Ομοσπονδία Υγρού Στίβου, για τη συμμετοχή της στους Ολυμπιακούς αγώνες 2024.

Η 25χρονη αθλήτρια επίσης παραμένει αποκλεισμένη από τους αγώνες γυναικών, καθώς δεν κατάφερε να αναιρεθούν οι κανονισμοί της World Aquatics. Οι εν λόγω κανόνες απαγορεύουν σε οποιονδήποτε που έχει περάσει «οποιαδήποτε φάση ανδρικής εφηβείας» να μετάσχει σε αγωνίσματα γυναικών.

Η Λία Τόμας υποστήριζε ότι αυτοί οι κανόνες πρέπει να κηρυχθούν «άκυροι και παράνομοι», καθώς έρχονται σε αντίθεση με τον Ολυμπιακό Χάρτη και το καταστατικό της World Aquatics.

Όμως, στις 24 σελίδες της απόφασης το CAS καταλήγει ότι η Τόμας «απλά δεν έχει δικαίωμα να συμμετάσχει σε αγώνες της World Aquatics», ως κάποια που δεν είναι πλέον μέλος της αμερικανικής ομοσπονδίας κολύμβησης.

Η World Aquatics επικρότησε την απόφαση, κάνοντας λόγο για «σημαντικό βήμα στις προσπάθειές μας για να προστατευθεί» ο γυναικείος αθλητισμός. Παράλληλα στην ανακοίνωση η Παγκόσμια Ομοσπονδία επεσήμανε ότι είναι «αφοσιωμένη στη δημιουργία ενός περιβάλλοντος που προωθεί τη δικαιοσύνη, τον σεβασμό και τις ίσες ευκαιρίες για τους αθλητές όλων των φύλων».

Η Παγκόσμια Ομοσπονδία ανακοίνωσε τους νέους κανόνες αφού η Λία Τόμας νίκησε την «ασημένια» Ολυμπιονίκη Έμα Γουέγιαντ κατά 1,75 δευτερόλεπτα, για να κατακτήσει το χρυσό μετάλλιο στο Κολεγιακό πρωτάθλημα, στις 500 γιάρδες ελεύθερο, το 2022.

Τότε, η World Aquatics δημοσιοποίησε ένα επιστημονικό έγγραφο, που ανέφερε ότι κολυμβήτριες όπως η Τόμας διατηρούν σημαντικά σωματικά πλεονεκτήματα- σε αντοχή, δύναμη, ταχύτητα και μέγεθος πνευμόνων- επειδή πέρασαν ανδρική εφηβεία, ακόμα κι αν μειώσουν το επίπεδο τεστοστερόνης στον οργανισμό τους με φάρμακα.

Πάντως, το CAS δεν ασχολήθηκε με τις επιστημονικές αποδείξεις που επικαλείται η World Aquatics και επικεντρώθηκε μόνο στο αν η Τόμας- που πλέον δεν είναι μέλος της αμερικανικής ομοσπονδίας- επιτρέπεται να κινηθεί εναντίον των κανόνων. Έτσι, κατέληξε ότι η 25χρονη δεν μπορεί να κάνει αγωγή κατά της πολιτικής της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας για τους τρανς αθλητές.

Η World Aquatics επιμένει πως κάνει ό,τι μπορεί για να είναι συμπεριληπτική και εισήγαγε μία «ανοιχτή» κατηγορία για τρανς κολυμβητές. Όμως, τα σχέδια για να συμπεριληφθεί αυτή για πρώτη φορά σε διοργάνωση τον περασμένο Οκτώβριο- στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Βερολίνου- ματαιώθηκαν επειδή δεν δηλώθηκε καμία συμμετοχή.