Αθλητισμός

Παρίσι: Σάλος με Ολλανδό αθλητή που ομολόγησε τον βιασμό 12χρονης και αγωνίζεται την Κυριακή

Παρίσι: Σάλος με Ολλανδό αθλητή που ομολόγησε τον βιασμό 12χρονης και αγωνίζεται την Κυριακή
«Κόκκινο πανί» αποτελεί για πολλούς η παρουσία του Ολλανδού αθλητή. Παρά την καταδίκη του για βιασμό 12χρονης, συμμετέχει στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Εντονες αντιδράσεις στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι έχει προκαλέσει η παρουσία του καταδικασθέντα για βιασμό ανήλικης Ολλανδού αθλητή του beach volley που ετοιμάζεται να πάρει μέρος κανονικά στους αγώνες.

Ο 29χρονος Στίβεν βαν ντε Βέλντε καταδικάστηκε το 2016 σε 4 χρόνια φυλάκιση, έχοντας έρθει αντιμέτωπος με τρεις βαριές κατηγορίες για βιασμό ανηλίκου. Σημειωτέον ο ίδιος δήλωσε ένοχος για τον βιασμό του 12χρονου κοριτσιού στο Milton Keynes.Όπως παραδέχθηκε είχε ταξιδέψει αεροπορικώς στην Αγγλία για να τη συναντήσει το 2014 με πλήρη γνώση της ηλικίας της, αφού τη γνώρισε στο Facebook. Εξέτισε 12 μήνες ποινή φυλάκισης σε βρετανική φυλακή, προτού μεταφερθεί στη χώρα του, όπου αφέθηκε ελεύθερος μετά από έναν ακόμη μήνα.

Οργανώσεις για την προστασία των παιδιών από τη σεξουαλική βία στην Ολλανδία είχαν καταδικάσει τότε την έλλειψη τύψεων και ενσυναίσθησης από την πλευρά του.Από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστό ότι θα συμμετάσχει στους φετινούς Ολυμπιακούς Αγώνες δημιουργήθηκε σάλος και σειρά αρνητικών σχολίων εις βάρος του. 

Η Ολλανδική Ολυμπιακή Επιτροπή τον στηρίζει και αρνείται τις κατηγορίες εναντίον του

Ανώτερος αξιωματούχος της ολλανδικής Ολυμπιακής Επιτροπής επέμεινε ότι ο αθλητής δεν είναι παιδόφιλος και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με την συμμετοχή του στους αγώνες σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian. 

Ένας Βρετανός που ζει στην Ολλανδία για περισσότερο από μια δεκαετία, έγραψε στην ολλανδική Ολυμπιακή επιτροπή και χαρακτήρισε την ένταξη του Στίβεν Βαν ντε Βέλντε «κηλίδα για την εθνική ομάδα της Ολλανδίας». Σε απάντησή του ο εκπρόσωπος της ολλανδικής Ολυμπιακής επιτροπής έγραψε: «Ο Στίβεν ΔΕΝ είναι παιδόφιλος, πραγματικά δεν πιστεύετε ότι η ολλανδική ΕΟΕ θα έστελνε κάποιον στο Παρίσι που ΕΙΝΑΙ πραγματικός κίνδυνος; Όχι, δεν αποτελεί κίνδυνο».

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή αντιμετώπισε εκκλήσεις για έρευνα σχετικά με το πώς ένας καταδικασμένος βιαστής παιδιών είχε τη δυνατότητα να αγωνιστεί στο Παρίσι 2024. Η ΔΟΕ δήλωσε ότι η επιλογή των αθλητών για τους Αγώνες ήταν ευθύνη των επιμέρους επιτροπών.

Steven van de Velde Espinho 2024 4546b

Μεγάλο ερωτηματικό οι αντιδράσεις για την αυριανή του παρουσία σε αγώνα της Εθνικής 

Οι αντιδράσεις στο πρόσωπό του είναι συνεχείς και αύριο Κυριακή που θα αγωνιστεί αναμένεται να υπάρξει έντονη αντίδραση από το κοινό. Σε ανακοίνωσή της η Ολλανδική Ολυμπιακή Επιτροπή τόνισε ότι έχει θέσει σε εφαρμογή «συγκεκριμένα μέτρα» για να διασφαλίσει ένα ασφαλές αθλητικό περιβάλλον για όλους τους συμμετέχοντες στους Ολυμπιακούς Αγώνες υπό το πρίσμα της συμμετοχής του Van de Velde. Κατόπιν αιτήματός του δεν θα μείνει στο Ολυμπιακό χωριό και δεν θα κάνει δηλώσεις σε κανένα μέσο ενημέρωσης.

 «Ο Van de Velde έχει δεσμευτεί πλήρως με όλες τις απαιτήσεις και έχει εκπληρώσει όλα τα αυστηρά όρια αξιολόγησης κινδύνου, τους ελέγχους και τη δέουσα επιμέλεια. Οι ειδικοί δήλωσαν ότι δεν υπάρχει κίνδυνος υποτροπής. Ο Van de Velde παρέμεινε σταθερά διαφανής σχετικά με την υπόθεση, την οποία ο ίδιος χαρακτηρίζει ως το σημαντικότερο σφάλμα της ζωής του. Λυπάται βαθύτατα για τις συνέπειες των πράξεών του για τους εμπλεκόμενους».

Χαρακτηριστική είναι η αντίδραση της οργάνωσης για παιδιά θύματα βιασμού Brave Movement που σε ανοιχτή επιστολή της ανέφερε ότι το παιδί που βίασε ο Βαν ντε Βέλντε θα αντιμετωπίσει «συνέπειες για όλη του τη ζωή», προσθέτοντας: «Οι δράστες προχωρούν. Εκείνοι που κακοποιούν μένουν να ψάχνουν για θεραπεία και δικαιοσύνη. Χρειαζόμαστε έναν κόσμο με επίκεντρο τους επιζώντες, όχι τους θύτες».

Το Brave Movement πρόσθεσε ότι υπάρχει «ακόμα χρόνος» για τον Van de Velde να αποσυρθεί ή για την ολλανδική Ολυμπιακή επιτροπή να τον αποσύρει. «Πιστεύουμε ότι αυτή είναι η μόνη ενδεδειγμένη ενέργεια», ανέφερε.

Mε πληροφορίες από Guardian