Αθλητισμός

Παράδειγμα προς αποφυγή η Ελλάδα: Η Γαλλία προσέχει... για να έχει - Ο λογαριασμός για το «Παρίσι 2024»

Παράδειγμα προς αποφυγή η Ελλάδα: Η Γαλλία προσέχει... για να έχει - Ο λογαριασμός για το «Παρίσι 2024» Φωτογραφία: epa
Η επιτυχημένη διοργάνωση ενός αθλητικού γεγονότος αυτού του μεγέθους είναι ένα δύσκολο στοίχημα, το οποίο δεν είναι καθόλου... φθηνό και οι διοργανωτές επιδιώκουν την ισορροπία εσόδων - εξόδων

Οι χώρες επενδύουν δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια για να φιλοξενήσουν τους Ολυμπιακούς Αγώνες και αν δεν γίνει καλή διαχείριση των χρημάτων, οι επιπτώσεις για τις οικονομίες τους είναι καταστροφικές, για χρόνια. Και όπως υποστηρίζουν αρκετοί ειδικοί, παράδειγμα προς αποφυγή αποτελεί η Ελλάδα, που πλήρωσε...ακριβά τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας.

Η Γαλλία, με τα υψηλά επίπεδα χρέους της, την υποτονική οικονομική ανάπτυξη και την αύξηση του μπάτζετ για την φιλοξενία των φετινών Αγώνων - λόγω πληθωρισμού - κάνει προσεκτικές κινήσεις με την ελπίδα η διοργάνωση να μην φέρει χασούρα και ιδανικά να αφήσει έστω ένα μικρό κέρδος.

Η φιλοξενία των Ολυμπιακών Αγώνων είναι σε μεγάλο βαθμό ζήτημα... υπερηφάνειας. Αν και οι διοργανωτές ελπίζουν σε μια βραχυπρόθεσμη οικονομική ώθηση, στην πραγματικότητα επιδιώκουν τα μακροπρόθεσμα κέρδη.

Ωστόσο, η επιτυχημένη διοργάνωση ενός αθλητικού γεγονότος αυτού του μεγέθους είναι ένα δύσκολο στοίχημα, το οποίο δεν είναι καθόλου... φθηνό και οι διοργανωτές επιδιώκουν την ισορροπία εσόδων - εξόδων.

Οι Αγώνες του Παρισιού 2024, που θα ολοκληρωθούν στις 11 Αυγούστου και θα ακολουθήσουν οι Παραολυμπιακοί Αγώνες από τις 28 Αυγούστου έως τις 8 Σεπτεμβρίου, θέτουν τη Γαλλία στο επίκεντρο της παγκόσμιας προσοχής, φέρνοντας τηλεθέαση... δισεκατομμυρίων.

Από τη σύσταση των επιτροπών που διαχειρίζονται έναν στρατό εθελοντών μέχρι την κατασκευή εγκαταστάσεων, την ανακαίνιση αθλητικών υποδομών, την εξεύρεση εταίρων και την εξασφάλιση της ζωτικής σημασίας χρηματοδότησης από τον ιδιωτικό τομέα, ο έλεγχος της κατάστασης δεν είναι εύκολη υπόθεση.

Ωστόσο, το πιο σημαντικό κομμάτι είναι ο έλεγχος των οικονομικών - ο λογαριασμός των Ολυμπιακών Αγώνων μπορεί να ανέλθει σε δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια.

29045366 679d4

Μην το κάνεις όπως... η Ελλάδα

Οπως χαρακτηριστικά σχολιάζει σε ανάλυσή του το The National, καμία διοργανώτρια πόλη δεν θα ήθελε να πληρώσει έναν πολύ μεγάλο λογαριασμό και να προκαλέσει οικονομική καταστροφή όπως αυτή που υπέστη η Ελλάδα μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004.

Ο λογαριασμός του «Αθήνα 2004» ανήλθε σε 16 δισεκατομμύρια δολάρια και πολλοί υποστηρίζουν ότι συνέβαλε στην ελληνική κρίση χρέους που ταλαιπώρησε τη χώρα για χρόνια, επισημαίνει το δημοσίευμα.

29035708 25c29

Δεν έχει περιθώρια η Γαλλία

Για την Οργανωτική Επιτροπή των Αγώνων, η διατήρηση του κόστους σε χαμηλά επίπεδα είναι υψίστης σημασίας. Η υπέρβαση του προϋπολογισμού δεν είναι επιλογή για τη χρεωμένη Γαλλία.

«Είμαστε εντάξει προς το παρόν, αλλά πρέπει να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε πολύ σκληρά», δήλωσε ο Σαμουέλ Ντικροκέ, πρεσβευτής αθλητισμού της Γαλλίας.

«Είμαστε σε καλό δρόμο και έχουμε σεβαστεί τους αρχικούς προϋπολογισμούς. Προς το παρόν είμαστε πολύ ικανοποιημένοι με αυτό που έχουμε κάνει από οικονομικής άποψης», είπε.

Η γαλλική οικονομία δεν είναι σε καλή κατάσταση σήμερα, με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να προβλέπει ανάπτυξη μικρότερη του 1% φέτος.
Το βάρος του χρέους της χώρας, το οποίο υπερβαίνει το 110% του ΑΕΠ της, καταγράφει συνεχή αύξηση από τη δεκαετία του 1970, ως αποτέλεσμα των μεγάλων δημοσιονομικών ελλειμμάτων.

Ο λογαριασμός των 9 δισεκατομμυρίων ευρώ που πληρώνουν οι Γάλλοι για τη φιλοξενία των Αγώνων είναι πολύ μικρότερος από αυτόν που πλήρωσε η Ελλάδα και δεν πρόκειται να διευρύνει το χρέος της χώρας.

Ωστόσο, το Παρίσι έχει σχεδιάσει και επανασχεδιάσει τα πλάνα του για τη φιλοξενία των Αγώνων αρκετές φορές από τότε που κέρδισε την υποψηφιότητα τον Σεπτέμβριο του 2017.

«Ο χάρτης των χώρων διεξαγωγής έχει αναδιαμορφωθεί αρκετές φορές, μεταξύ άλλων για οικονομικούς λόγους», δήλωσε ο κ. Ducroquet.
Η ιδέα ήταν να μην κατασκευαστούν νέες υποδομές και να αξιοποιηθούν οι υφιστάμενοι χώροι διεξαγωγής αγώνων, κάτι που συνέβαλε στη μείωση των δαπανών, πρόσθεσε.

Ο λογαριασμός

Οι Γάλλοι, όταν κέρδισαν την υποψηφιότητα, υπολόγισαν ότι το κόστος της διοργάνωσης θα φθάσει τα 8 δισεκατομμύρια ευρώ, ωστόσο το ποσό αυτό αναθεωρήθηκε υψηλότερα λόγω του πληθωρισμού.

Ωστόσο, ο τελικός λογαριασμός αναμένεται να είναι πολύ υψηλότερος, δήλωσε ο Andrea Zanon, διευθύνων σύμβουλος της WeEmpower Capital με έδρα τις ΗΠΑ.

«Τα 9 δισεκατομμύρια ευρώ είναι πιθανότατα υποεκτίμηση του τελικού συνολικού κόστους», δήλωσε ο κ. Zanon.

28511804 4bb3d

Πόσο «ξέφυγαν» οι προηγούμενοι Αγώνες

Υπενθυμίζεται ότι το κόστος για τους Αγώνες στο Πεκίνο έφτασε τα 52,7 δισ. δολάρια, στο Τόκιο τα 35 δισ. δολάρια, στην Αθήνα τα 18,7 δισ. δολάρια, στο Λονδίνο τα 13,3 δισ. δολάρια και στο Ρίο ντε Τζανέιρο τα 13 δισ. δολάρια, σύμφωνα με τα στοιχεία της S&P Global.

Αν και υπήρξαν «κάποιες υπερβάσεις κόστους» για τους Αγώνες του Παρισιού, σε καμία περίπτωση δεν πλησιάζουν κάποιους από τους προηγούμενους Αγώνες.
Οι Αγώνες του Παρισιού μέχρι στιγμής έχουν υπερβεί κατά 25% τον αρχικό προϋπολογισμό. Οι Αγώνες του Λονδίνου το 2012 ξεπέρασαν τον προϋπολογισμό κατά 76%, το Τόκιο κατά 238% και το Ρίο κατά 352%, ανέφερε η S&P.

kosti 6edbe

Οι δαπάνες για υποδομές στη Γαλλία έχουν ξεφύγει κατά 37% σε σύγκριση με τις αρχικές εκτιμήσεις της το 2016. Ωστόσο, λαμβάνοντας υπόψη τον πληθωρισμό, η αύξηση είναι κατά 14% πιο ήπια. Ο προϋπολογισμός των λειτουργικών δαπανών έχει αυξηθεί κατά 15% σε σύγκριση με τις προσδοκίες του προϋπολογισμού του 2019.

«Ενώ το Παρίσι δεν απέφυγε τις συνήθεις υπερβάσεις κόστους, αναμένουμε ότι αυτές θα παραμείνουν περιορισμένες σε σύγκριση με τους πρόσφατους Αγώνες. Οι συνολικές δαπάνες δεν έχουν διογκωθεί, ιδίως σε σύγκριση με τους προηγούμενους Ολυμπιακούς Αγώνες - το Λονδίνο υπερέβη τα 5 δισ. δολάρια και το Τόκιο σχεδόν τα 26 δισ. δολάρια», σύμφωνα με τους αναλυτές της S&P global ratings, Hugo Soubrier και Marko Mrsnik.

«Η Πολιτεία του Ρίο χρεοκόπησε το 2016», έγραψαν σε σημείωμά τους σχετικά με τον οικονομικό αντίκτυπο των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού.

Συγκράτηση του κόστους

Η πόλη του Παρισιού κέρδισε τη διοργάνωση κυρίως λόγω των υποδομών της στον αθλητισμό και τις μεταφορές και τις ιδιωτικές ρυθμίσεις χρηματοδότησης.

Η Οργανωτική Επιτροπή των Ολυμπιακών Αγώνων έχει στη διάθεσή της 4,4 δισεκατομμύρια ευρώ και ο ιδιωτικός τομέας αντιπροσωπεύει περίπου το 97% αυτού του προϋπολογισμού.

Οι διοργανωτές έχουν στη διάθεσή τους άλλα 4,4 δισεκατομμύρια ευρώ, τα οποία έχουν παραχωρηθεί στην Société de Livraison des Ouvrages Olympiques, (Solideo), τον φορέα που είναι υπεύθυνος για την επίβλεψη της κατασκευής και ανακαίνισης των αθλητικών και μη αθλητικών υποδομών.
Το ήμισυ αυτού του προϋπολογισμού έχει παρασχεθεί από δημόσια χρηματοδότηση.

kosti2 04300

Οι περισσότεροι χώροι διεξαγωγής των Αγώνων ήταν ήδη έτοιμοι και απαιτούσαν περιορισμένη ανακαίνιση. Κατασκευάστηκαν μόνο το Ολυμπιακό Χωριό, με εκτιμώμενο κόστος περίπου 1,5 δισ. ευρώ, το Κέντρο Υγρού Στίβου (175 εκατομμύρια ευρώ) και ο χώρος όπου θα φιλοξενηθούν αγώνες μπάντμιντον και γυμναστικής (κόστους 138 εκατομμυρίων ευρώ).

Το Παρίσι έχει επίσης επενδύσει 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ για τον καθαρισμό του Σηκουάνα, όπου θα διεξαχθούν οι αγώνες τριάθλου και μαραθώνιας κολύμβησης.

«Ολες οι υποδομές παραδόθηκαν στην ώρα τους, γεγονός που μας κράτησε εντός του προϋπολογισμού», δήλωσε ο κ. Ducroquet.

Η S&P τονίζει σε σημείωμά της πως δεν αναμένει οι Αγώνες να επιβαρύνουν σημαντικά τους φορείς του γαλλικού δημόσιου τομέα.

«Το πρόσθετο κόστος θα παραμείνει πιθανότατα περιορισμένο. Οι εκδηλώσεις μεγάλης κλίμακας μπορούν συχνά να επιβαρύνουν μια πόλη ή μια χώρα υποδοχής, αλλά το Παρίσι είχε ήδη τις περισσότερες από τις απαιτούμενες υποδομές», ανέφεραν οι αναλυτές της S&P.

Αισιοδοξία

Παρόλο που ο τελικός λογαριασμός αναμένεται να ξεπεράσει τα 10 δισ. ευρώ, το ποσό αυτό αντιστοιχεί σε μόλις 0,4% του γαλλικού ΑΕΠ, με την κυβέρνηση να αναμένει θετικό αντίκτυπο από το Παρίσι 2024, με οφέλη σε όλους τους τομείς της οικονομίας.

Από τη δημιουργία θέσεων εργασίας έως την τόνωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε όλους τους τομείς, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής αναμένουν ότι οι Αγώνες θα ενισχύσουν περαιτέρω τον εύρωστο τουρισμό της χώρας.

Η διοργάνωση έχει ήδη δημιουργήσει 181.000 θέσεις εργασίας, εκ των οποίων οι 89.000 σχετίζονται άμεσα με τη διοργάνωση των Αγώνων, ενώ 30.000 αφορούν τον κατασκευαστικό τομέα.

Το Παρίσι 2024 αναμένεται να έχει καθαρά οικονομικά οφέλη μεταξύ 6,7 και 11,14 δισεκατομμυρίων ευρώ, με ένα ενδιάμεσο σενάριο να προβλέπει καθαρές οικονομικές επιπτώσεις ύψους 8,9 δισεκατομμυρίων ευρώ, σύμφωνα με έκθεση που δημοσίευσε το Κέντρο Δικαίου και Οικονομίας του Αθλητισμού (CDES) του Πανεπιστημίου της Λιμόζ στη Γαλλία.

Το CDES, το οποίο παρακολουθεί τους Αγώνες του Παρισιού για λογαριασμό της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής και των διοργανωτών του Παρισιού 2024, δήλωσε ότι η εξωτερική εισφορά χρηματοδότησης από το 2018, η οποία δεν θα είχε συμβεί χωρίς τους Αγώνες, έχει ήδη αποδώσει τα επιθυμητά αποτελέσματα.
kosti3 34e21

 

«Ο αντίκτυπος περιστρέφεται γύρω από τον τουρισμό, τις κατασκευές και τη διοργάνωση των Αγώνων, αποτελώντας το 30, 28 και 42% του καθαρού οικονομικού αντίκτυπου αντίστοιχα», αναφέρει η έκθεση.

Ωστόσο, ο Bruno Cavalier, επικεφαλής οικονομολόγος της επενδυτικής εταιρείας ODDO BHF, δήλωσε ότι όσον αφορά τον συνολικό μακροοικονομικό αντίκτυπο, το «Παρίσι 2024» θα είναι ένα «μη-γεγονός».

«Ούτε η εμπειρική βιβλιογραφία σχετικά με τα οικονομικά του αθλητισμού, ούτε οι μελέτες περίπτωσης, υποδηλώνουν ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Παρισιού θα έχουν επίδραση με διάρκεια στις οικονομικές επιδόσεις της Γαλλίας το 2024 και μετά», έγραψε ο κ. Cavalier σε μια έκθεση.

Ο κ. Zanon δήλωσε ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες ή τα γεγονότα του Παγκοσμίου Κυπέλλου δεν είναι γενικά «κερδοφόρα».

Ο κ. Ducroquet είπε από την πλευρά του ότι ο αντίκτυπος των Αγώνων θα είναι περίπου 9 δισεκατομμύρια ευρώ, όσα και οι εκτιμώμενες δαπάνες.

Τουρισμός

Οσον αφορά τον τουρισμό, εκτιμάται ότι οι επισκέπτες που θα φθάσουν στο Παρίσι κατά τη διάρκεια των Αγώνων, με ή χωρίς εισιτήρια, θα δαπανήσουν 2,6 δισεκατομμύρια ευρώ.

29026635 ff240

Το Παρίσι 2024 έχει δημιουργήσει 61.000 θέσεις εργασίας στον τομέα του τουρισμού, ο οποίος αντιπροσωπεύει περίπου το 8% της οικονομίας της χώρας, σύμφωνα με την έκθεση του CDES.

Η Γαλλία πρόκειται να διατηρήσει την πρωτιά της ως ο πιο δημοφιλής προορισμός στον κόσμο για διεθνείς αφίξεις φέτος, με τις αφίξεις να φτάνουν σχεδόν στα προ της πανδημίας υψηλά επίπεδα των 90 εκατομμυρίων φέτος, δήλωσε νωρίτερα φέτος το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ταξιδιών και Τουρισμού.

Οι διεθνείς αφίξεις στη Γαλλία αυξήθηκαν κατακόρυφα το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, δίνοντας ώθηση στον τομέα του τουρισμού, ο οποίος στην κορύφωσή του συνεισέφερε 220 δισεκατομμύρια ευρώ στην εθνική οικονομία και στηρίζει 2,7 εκατομμύρια ζωές, σύμφωνα με στοιχεία του WTTC.