Αθλητισμός

Adam Peaty - Παρίσι 2024: «Αθλητές των Ολυμπιακών Αγώνων βρήκαν σκουλήκια στο φαγητό τους»

Adam Peaty - Παρίσι 2024: «Αθλητές των Ολυμπιακών Αγώνων βρήκαν σκουλήκια στο φαγητό τους» Φωτογραφία: EPA/ FRANCK ROBICHON
«Στο Τόκιο το φαγητό ήταν εκπληκτικό. Στο Ρίο ήταν εξαιρετικό, Αλλά φέτος;»

O Βρετανός κολυμβητής  και κάτοχος του ασημένιου μεταλλίου στα 100μ. πρόσθιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι  2024, Adam Peaty, κατήγγειλε ότι κάποιοι αθλητές που συμμετέχουν στη διοργάνωση βρήκαν σκουλήκια στο φαγητό τους. Κατηγόρησε ως ανεπαρκές το catering της διοργάνωσης στο Ολυμπιακό χωριό.

Ο έξι φορές μεταλλιούχος των Ολυμπιακών Αγώνων κατήγγειλε επίσης την ποσότητα και την ποιότητα του φαγητού που προσφέρεται στους αγώνες του Παρισιού κα επισήμανε ότι μπορεί να επηρεάσουν την απόδοση των αθλητών.

«Το catering δεν είναι αρκετά καλό για το επίπεδο των αθλητών και τις εμφανίσεις τους. Χρειάζεται να δώσουμε το καλύτερο που μπορούμε Στο Τόκιο το φαγητό ήταν εκπληκτικό. Στο Ρίο ήταν εξαιρετικό, Αλλά φέτος; Δεν υπήρχαν πολλές επιλογές φαγητού με βάση την πρωτεΐνη, υπήρχαν τεράστιες ουρές, περίμενες 30 λεπτά για το φαγητό επειδή δεν υπήρχε σύστημα» είπε.

Οι διοργανωτές είπαν ότι στόχευαν το 60% των γευμάτων να είναι χωρίς κρέας και το ένα τρίτο να είναι τροφές με βάση τα λαχανικά ως μέρος της βιωσιμότητας ιαλλά ο Peaty είπε ότι αυτό δεν λειτουργεί στη δική του περίπτωση.

«Το αφήγημα της βιωσιμότητας έχει επιβληθεί στους αθλητές. Θέλω κρέας, χρειάζομαι κρέας για να αποδώσω και αυτό τρώω σπίτι, άρα γιατί να αλλάξω εδώ; Μου αρέσει το ψάρι και αθλητές εδώ βρήκαν σκουλήκια μέσα στο ψάρι. Αυτό δεν είναι καλό. Θέλουμε (οι αθλητές) εδώ να δώσουν το καλύτερό τους εαυτό αλλά δεν τους τρέφουμε ώστε να το κάνουν» είπε ο Peaty.

Η απάντηση της διοργάνωσης

Εκπρόσωπος από τη διοργάνωση Παρίσι 2024 είπε ότι «ακούμε τους αθλητές και λαμβάνουμε σοβαρά υπόψιν τις παρατηρήσεις τους. Από το άνοιγμα του Ολυμπιακού χωριού, ο συνεργάτης μας Sodexo Live! εργάζεται προληπτικά για να προσαρμόσει τις προμήθειες στην αυξανόμενη χρήση των εστιατορίων του Ολυμπιακού Χωριού, καθώς και στην πραγματική κατανάλωση από τους αθλητές που παρατηρήθηκε τις πρώτες ημέρες. Ως αποτέλεσμα, οι ποσότητες ορισμένων προϊόντων έχουν αυξηθεί σημαντικά και έχει αναπτυχθεί επιπλέον προσωπικό για να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία της υπηρεσίας».

Την ίδια ώρα, τα προβλήματα με την ακαταλληλότητα του Σηκουάνα συνεχίζονται καθώς ακυρώθηκε ξανά η προπόνηση των αθλητών. Ανακοίνωση από την Διεθνή Ομοσπονδία Υγρού Στίβου ανέφερε πως «Η ανασκόπηση της ποιότητάς του νερού έδειξε ότι τα επίπεδα E. coli κυμαίνονταν από 326 έως 517 (θεωρούνται «πολύ καλό» έως «καλό») στα τέσσερα σημεία συλλογής που ελήφθησαν στις 5 Αυγούστου μεταξύ 5 π.μ. και 6 π.μ.
Ωστόσο, τα επίπεδα των εντερόκοκκων ξεπέρασαν τα μέγιστα όρια της Ομοσπονδίας κατά τον πρωινό έλεγχο. Τα τελευταία δείγματα Enterococci (ελήφθησαν μεταξύ 12:30 και 13:20 στις 4 Αυγούστου) έδειξαν επίπεδα που υπερέβαιναν τα μέγιστα αποδεκτά όρια της ομοσπονδίας. Έχει προγραμματιστεί επόμενος έλεγχος για το πρωί της Τετάρτης».