Αθλητισμός

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Τα μεγαλύτερα σκάνδαλα και «beef» (μέχρι στιγμής) στο Παρίσι

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Τα μεγαλύτερα σκάνδαλα και «beef» (μέχρι στιγμής) στο Παρίσι Φωτογραφία: EPA/CAROLINE BREHMAN
Το Παρίσι ίσως δεν είναι τόσο βαρετό όσο η τελετή έναρξής του τελικά.

Από την ακαταλληλότητα του Σηκουάνα μέχρι το «beef» της Σιμόν Μπάιλς με την MyKayla Skinner και την intersex μποξέρ της Αλγερίας, Ιμάνι Κελίφ μέχρι τον καταδικασμένο για βιασμό 12χρονης αθλητή από την Ολλανδία, Steven van de Velde, οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Παρίσι 2024 απασχολούν και εξωαθλητικά.

Πολλοί είπαν ότι η τελετή έναρξης ήταν βαρετή και όλοι περίμεναν κάτι λιγότερο εντυπωσιακό, κάτι λιγότερο ενδιαφέρον. Αλλά μετά ξεκίνησαν οι Αγώνες και μαζί τους και τα σκάνδαλα. Αυτά που ακολουθούν είναι τα πιο κραυγαλέα μέχρι στιγμής. Και οι αγώνες συνεχίζονται.

Δεν ήταν μόνο ο Σηκουάνας

Το πρόβλημα τον Σηκουάνα είναι γνωστό. Είναι ή δεν είναι τα επίπεδα του E.coli επιτρεπτά για να προπονηθούν οι αθλητές. Πολλές φορές οι προπονήσεις αναβλήθηκαν ενώ Βελγίδα αθλήτρια έπαθε λοίμωξη από τα νερά και έφυγε από τη διοργάνωση. Αλλά δεν είναι μόνο ο Σηκουάνας το πρόβλημα. Η κολύμβηση ξεκίνησε ανώμαλα στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Πρώτον, υπήρξαν παράπονα για το ότι η πισίνα ήταν πολύ ρηχή και υποτίθεται ότι επιβράδυνε τους κολυμβητές.

Όταν ο Κινέζος κολυμβητής Pan Zhanle κέρδισε το χρυσό στα 100 μέτρα ελεύθερο, καταρρίπτοντας το δικό του ρεκόρ κατά μισό δευτερόλεπτο, ο πρώην Ολυμπιονίκης Brett Hawke, αντέδρασε και εξέφρασε τις αντιρρήσεις του για τη νομιμότητα της νίκης του Zhanle. Υποστήριξε ότι αυτό δεν ήταν ανθρωπίνως δυνατό.

Η διαμάχη αφορούσε ένα περιστατικό που είχε συμβεί νωρίτερα μέσα στη χρονιά, όταν αποκαλύφθηκε ότι μια ομάδα Κινέζων κολυμβητών είχε βρεθεί θετική στη χρήση απαγορευμένου φαρμάκου για την καρδιά με επιδράσεις βελτίωσης της απόδοσης. Οι αθλητές αθωώθηκαν από Κινέζους ερευνητές κατά του ντόπινγκ, οι οποίοι ισχυρίστηκαν ότι τα αποτελέσματα ήταν μια παρεξήγηση, κατηγορώντας τα μολυσμένα αυστραλιανά χάμπουργκερ, (κάτι που είναι αστείο). Μερικοί από τους κολυμβητές που εμπλέκονται στο σκάνδαλο αγωνίζονται στους φετινούς Ολυμπιακούς Αγώνες.

{https://www.instagram.com/p/C-ESNIFIQ8l/?img_index=1}

Μπάιλς Vs MyKayla Skinner

Όταν η ομάδα των ΗΠΑ κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στο σύνθετο ομαδικό, η Σιμόν Μπάιλς δημοσίευσε μια θριαμβευτική φωτογραφία στο Instagram της νικήτριας ομάδας, με τη διάσημη πλέον λεζάντα: «έλλειψη ταλέντου, τεμπέληδες, ολυμπιονίκες». Το σχόλιο ήταν μία σαφής «μπηχτή» σε σχόλιο που είχε δημοσιεύσει πριν καιρό η πρώην Ολυμπιονίκης των ΗΠΑ MyKayla Skinner, η οποία είχε επικρίνει την εθνική ομάδα σε ένα βίντεο που έχει πλέον διαγραφεί.

Μεταξύ άλλων έλεγε «Αισθάνομαι ότι το ταλέντο και η ουσία δεν υπάρχουν». Παρόλο που η Skinner ζήτησε συγγνώμη για τα σχόλιά της, η εμβληματική λεζάντα της Μπάιλς στο Instagram είναι απόδειξη ότι δεν το ξέχασε η ομάδα ούτε τη συγχώρεσε.Η Skinner στη συνέχεια έκανε block τη Μοοπάιλς στα social media και εκείνη δημοσίευσε ένα tweet λέγοντας «ωπ, με έχουν μπλοκάρει» μαζί με ένα ειρωνικό emoji.

{https://twitter.com/GilbertCollard/status/1819361913978974634}

Ψυχραιμία

Ο Guram Tushishvili από τη Γεωργία αποκλείστηκε από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024 και τη διεκδίκηση για το χάλκινο μετάλλιο μετά τη συμπεριφορά του στον προημιτελικό του τζούντο ανδρών άνω των 100 κιλών. Ο αθλητής έχασε την ψυχραιμία του με τον αντίπαλό του, τον Γάλλο αθλητή και θρύλο του τζούντο Teddy Riner, όταν τον κέρδισε και τον κλώτσησε αρχικά στον καβάλο και στη συνέχεια έσπρωξε το κεφάλι του Γάλλου στο έδαφος. Επόμενο στάδιο ήταν να δει κόκκινη κάρτα και αποκλεισμό.

Καναδοί, οι κατάσκοποι

Από την εθνική ομάδα ποδοσφαίρου του Καναδά αφαιρέθηκαν έξι βαθμοί, επιβλήθηκε πρόστιμο 313.000 δολαρίων και τρεις από το προπονητικό team της αποβλήθηκαν όταν εντοπίστηκαν να κατασκοπεύουν τις τακτικές της ομάδας της Νέας Ζηλανδίας. Πώς έκαναν αυτό; Πετούσαν ένα drone πάνω από τις προπονήσεις τους στους Ολυμπιακούς. Η κατάσταση περιπλέκεται ακόμη περισσότερο από το γεγονός ότι ένας από τους προπονητές που αποβλήθηκε, ο Bev Priestman, είναι παντρεμένος με την πρώην ποδοσφαιρίστρια της Ν¨εας Ζηλανδίας, Emma Humphries.

{https://twitter.com/Change/status/1816937917354573926}

Κακομεταχείριση των αλόγων

Ντροπή είναι το μοναδικό συναίσθημα για την κορυφαία Βρετανή ιππέα και 3 φορές χρυσή Ολυμπιονίκη Charlotte Dujardin, που αποσύρθηκε από τη διοργάνωση όταν ήρθε στη δημοσιότητα βίντεο που τη δείχνει να μαστιγώνει το άλογό της πάνω από 20 φορές.Η ίδια ζήτησε συγγνώμη για τη συμπεριφορά της αλλά το περιστατικό της στοίχισε τη συμμετοχή της στο Παρίσι.

{https://twitter.com/mane3s_/status/1820943315551875191}

Η περίπτωση της instersex μποξέρ

Ίσως το μεγαλύτερο σκάνδαλο των Αγώνων μέχρι τώρα είναι η περίπτωση της Αλγερινής μποξέρ Ιμάνι Κελίφ. Η Κελίφ, έγινε αποδιοπομπαίος τράγος για τρανσφοβικούς ακτιβιστές αφού υπήρξαν ανεπιβεβαίωτοι ισχυρισμοί ότι η μποξέρ είχε υψηλότερα από τα συνηθισμένα επίπεδα τεστοστερόνης. Η ίδια έγινε στόχος κακόβουλων σχολίων στο ίντερνετ . Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή αναγκάστηκε να προχωρήσει σε σχετική ανακοίνωση περί φύλου, επιρρίπτοντάς ευθύνες για την περίπτωση της Κελίφ στην Παγκόσμια Ομοσπονδία Πυγμαχίας.

Ο καταδικασμένος για βιασμό ανήλικης 

Ο Ολλανδός αθλητής Steven van de Velde, αποχώρησε από τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι μετά την ήττα της ομάδας μπιτς βόλεϊ από τη Βραζιλία.
Ωστόσο ο αθλητής είχε καταδικαστεί για βιασμό μιας 12χρονης Βρετανίδας το 2016.

{https://twitter.com/Kipyegon_Faith/status/1820883261654233246}

Το μετάλλιο που ακυρώθηκε και επιστράφηκε

Η Κενυάτισσα δρομέας Faith Kipyegon αρχικά αποκλείστηκε επειδή φαινόταν να σπρώχνει την Gudaf Tsegay (από την Αιθιοπία) στα 5.000 μέτρα γυναικών στο Stade de France στις 5 Αυγούστου. Και της αφαιρέθηκε το ασημένιο μετάλλιο. Ωστόσο το πρωί της 6ης Αυγούστου η Kipyegon ανακάλυψε ότι το ασημένιο μετάλλιό της είχε «αποκατασταθεί». Η κριτική επιτροπή εφέσεων των Ολυμπιακών αποφάσισε ότι, ενώ υπήρξε «σημαντική επαφή» μεταξύ της ίδιας και της Tsegay, «το περιστατικό δεν δικαιολογούσε αποκλεισμό». Με αυτό, η Ιταλίδα Nadia Battocletti -η τέταρτη θέση που τερμάτισε στη χάλκινη θέση μετά τον αποκλεισμό- υποβιβάστηκε εκ νέου στην τέταρτη θέση.

{https://twitter.com/realbanditbet/status/1820968712310067387}

Η κολυμβήτρια με τη «ανάρμοστη συμπεριφορά»

Η Ολυμπιακή Επιτροπή της Παραγουάης ζήτησε από την κολυμβήτρια Λουάνα Αλόνσο να αποχωρήσει από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, ισχυριζόμενη σε δήλωσή της ότι δημιούργησε μια «ακατάλληλη ατμόσφαιρα στην καρδιά της ομάδας της Παραγουάης».
Η ίδια σε ανάρτησή της έγραψε μετά την αποχώρησή της ότι «Ήθελα απλώς να ξεκαθαρίσω ότι ποτέ δεν με απομάκρυναν ή με έδιωξαν από πουθενά, σταματήστε να διαδίδετε ψευδείς πληροφορίες. Δεν θέλω να κάνω καμία δήλωση, αλλά δεν πρόκειται να αφήσω τα ψέματα να με επηρεάσουν».