Αθλητισμός

Άθλος για Κυνηγάκη ο μαραθώνιος κολύμβησης στον Σηκουάνα - Κολύμπι δίπλα σε... αποχετεύσεις

Άθλος για Κυνηγάκη ο μαραθώνιος κολύμβησης στον Σηκουάνα - Κολύμπι δίπλα σε... αποχετεύσεις Φωτογραφία: EPA/DANIEL IRUNGU
Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για την ποιότητα των υδάτων του Σηκουάνα - Το ξέσπασμα του Ελληνα αθλητή κατά της Ομοσπονδίας

Μπορεί ο Αλκης Κυνηγάκης να τερμάτισε στη 10η θέση στη μαραθώνια κολύμβηση στο Παρίσι 2024 και το αποτέλεσμα αυτό να τον απογοήτευσε, ωστόσο μόνο που κολύμπησε στον Σηκουάνα είναι... άθλος.

Κατά τη διάρκεια του σημερινού αγώνα των 10 χιλιομέτρων ανοικτής κολύμβησης στον ποταμό της γαλλικής πρωτεύουσας, εικόνες ντροπής έκαναν τον γύρο του διαδικτύου: αθλητές κολυμπούσαν δίπλα σε αγωγούς αποχέτευσης, ενώ στην επιφάνεια των νερών επέπλεαν... διάφορα.

Χαρακτηριστική είναι η παρακάτω εικόνα που ανάρτησε χρήστης στο Χ.

{https://x.com/orikron/status/1821560682224951387}

Αποχώρησε αθλητής πριν τον αγώνα: «Αρρώστησαν τριαθλητές»

Ο Σουηδός κολυμβητής Βίκτορ Γιόχανσον αποσύρθηκε χθες από τον αγώνα κολύμβησης ανοιχτής θάλασσας των 10 χιλιομέτρων ανδρών,  επικαλούμενος ανησυχίες για την ποιότητα του νερού του ποταμού Σηκουάνα, ανέφερε η σουηδική εφημερίδα «Dagens Nyheter».

Ο Γιόχανσον είπε ότι τριαθλητές είχαν αρρωστήσει αφού κολύμπησαν στο ποτάμι της πόλης κατά τη διάρκεια του Ολυμπιακού αγώνα, χωρίς να κατονομάσει κανέναν.

«Υπάρχουν πολλές πληροφορίες που κυκλοφορούν, αλλά αυτό που γνωρίζουμε με βεβαιότητα είναι ότι οι άνθρωποι έχουν αρρωστήσει», ανέφερε η εφημερίδα σύμφωνα με τον ίδιο.

«Επομένως, παρόλο που τα επίπεδα των βακτηρίων E.coli έχουν πέσει, δεν ήταν καλό να ξεκινήσω. Οι τριαθλητές ήταν στον Σηκουάνα για περίπου 20 λεπτά και παρά το σύντομο χρονικό διάστημα, κάποιοι αρρώστησαν», πρόσθεσε ο Γιόχανσον.

«Ήπια το νερό του Σηκουάνα, μια χαρά ήταν - Αν πάθω κάτι, έπαθα»

Ο Αλκης Κυνηγάκης συμμετείχε στο προπορευόμενο γκρουπ μέχρι περίπου τα μισά της κούρσας, αλλά στη συνέχεια έμεινε λίγο πιο πίσω και δεν κατάφερε να μπει στη διεκδίκηση των μεταλλίων, τερματίζοντας στη 10η θέση.

Ο Ελληνας αθλητής ερωτηθείς σχετικά με την ποιότητα των νερών στον Σηκουάνα, είπε χαλαρός: «Εγώ ήπια νερό (από τον Σηκουάνα), μια χαρά ήταν. Τώρα αν πάθω τίποτα, έπαθα, δεν ξέρω. Εχω γευτεί χειρότερα νερά στη ζωή μου. Από την πρώτη στιγμή δεν με ενόχλησε. Βλέπαμε τον Πύργο του Άιφελ από πίσω, οπότε δεν με νοιάζει καν...»

Στο αγωνιστικό σκέλος, ο αθλητής μίλησε για έναν πολύ δύσκολο αγώνα: «Σήμερα δεν ήμουν καλά. Η υπερ-προσπάθεια που είχα κάνει όλο αυτόν τον καιρό.. Επτά μήνες κυριολεκτικά είμαι μόνος μου. Σκεφτείτε μια πισίνα άδεια, εγώ και ο Σπύρος. Σε ένα σπίτι μόνος μου στην Κέρκυρα, δεν ήξερα κανέναν. Φθάνοντας σήμερα εδώ είχα τρομερό άγχος, τρομερή πίεση, από μόνος μου, γιατί εγώ ζω και αναπνέω από αυτό το σπορ. Πνευματικά δεν ήμουν αυτός που έπρεπε για να διεκδικήσω το κάτι παραπάνω, τα ρεύματα δεν με βοήθησαν, είναι κάτι καινούργιο. Ηταν πραγματικά ένας πολύ δύσκολος αγώνας».

Τα παράπονά του από την Ομοσπονδία

«Μόνο ο Σπύρος Γιαννιώτης έκατσε δίπλα μου σε αυτό το δύσκολο ταξίδι», είπε με παράπονο Ελληνας αθλητής.

«Δεν είχα ομάδα δίπλα μου, αντί να ανοίξουν οι δρόμοι μετά το Τόκιο, εμένα έσφιξαν. Δεν καταλαβαίνω γιατί έγινε αυτό, γιατί αντιμετώπισαν κατ' αυτό τον τρόπο, εγώ ξυπνούσα και σκεφτόμουν αυτούς τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ξέρω μέσα μου ότι έκανα τα πάντα. (...) Δεν μπορείτε να φανταστείτε τι έχω περάσει αυτά τα χρόνια, έχω χάσει τον εαυτό μου μέσα από αυτό το ταξίδι. Η αποτυχία είναι αποτυχία, ο αθλητισμός είναι αυτός που είναι. Θέλω να παρακαλέσω αυτοί που είναι αρμόδιοι, να είναι κοντά στους αθλητές και να τους αγαπήσουν περισσότερο, όχι να τους βλέπουν σαν εχθρούς. Είμαστε μία ομάδα, μία χώρα και στα κακά και στα άσχημα πρέπει να βρίσκουμε λύσεις και όχι να ρίχνουμε σφαλιάρες επειδή μπορούμε».