Αθλητισμός

Αντώνης Τσαπατάκης: Το τροχαίο με τη μηχανή στα 18, η δύναμη ψυχής και τα μετάλλια

Αντώνης Τσαπατάκης: Το τροχαίο με τη μηχανή στα 18, η δύναμη ψυχής και τα μετάλλια Φωτογραφία: eurokinissi
Δύναμη θέλησης από τον Αντώνη Τσαπατάκη. Τίποτα δεν τον σταμάτησε για τη θέλησή του για ζωή.

Το χάλκινο μετάλλιο στα 100 μ πρόσθιο SB4 στους Παραολυμπιακούς Αγώνες 2024, κατάφερε να πάρει ο Αντώνης Τσαπατάκης, προκαλώντας συγκίνηση και θαυμασμό για τη δύναμη ψυχής του μεγάλου αυτού αθλητή.

Γεννημένος στα Χανιά, ο Αντώνης Τασαπατάκης μεγάλωσε κοντά στη θάλασσα σε ένα ιδανικό περιβάλλον ενώ από μικρός έδειξε την έφεσή του στην ταχύτητα και το νερό.

Σαν παιδί ονειρευόταν να γίνει βατραχάνθρωπος να μπει στο ναυτικό και μέχρι τα βαθιά γεράματα να είναι μέσα στο νερό.

Σε ηλικία μόλις πέντε ετών οι γονείς του αποφάσισαν να τον γράψουν σε κολυμβητήριο.

Πήρε μέρος σε αρκετά πρωταθλήματα ενώ στην Γ΄ Γυμνασίου στη ζωή του μπήκε το πόλο και μαζί με αυτό ήρθαν και αρκετές διακρίσεις.

Το 2007 σε ηλικία 18 ετών ο Αντώνης Τσαπατάκης είχε ένα ατύχημα με τη μηχανή το οποίο έμελλε να τον καθηλώσει για πάντα σε αναπηρικό καροτσάκι.

«Όλο αυτό συνέβη, το τροχαίο ατύχημα που είχα στα 18 μου, γιατί ήμουν, όπως κάθε παιδί, γιατί στα 18 είμαστε παιδιά, όπως κάθε παιδί και της τώρα εποχής, επηρεασμένο από τη ματαιοδοξία, από τον υλισμό…

Όταν άνοιξα τα μάτια μου, μετά το ατύχημα, κατάλαβα ότι αυτό ήταν το λάθος κατευθείαν. Άνοιξα τα μάτια μου και λέω οκ, δεν μπορώ να περπατήσω. Και τι έγινε;. Μπορώ όμως να ανοίξω το μυαλό μου και να το κάνω να τρέξει μπροστά», είχε αναφέρει ο ίδιος .

Ο Αντώνης δεν το έβαλε ούτε μία στιγμή κάτω και ένα χρόνο μετά από το ατύχημα ξαναμπήκε στο νερό, παίρνοντας τη ζωή στα χέρια του.

«Είχα να επιλέξω ανάμεσα στο να είμαι αδύναμος, να κάθομαι στο σπίτι μου και να περιμένω τη μέρα που θα πεθάνω, και στο να πάω με τους δυνατούς και ό,τι και να κάνω στη ζωή μου να με δυναμώνει, να με κάνει να αντιλαμβάνομαι πιο έντονα την ίδια τη ζωή. Άλλαξε η ζωή μου, αλλά με εμψύχωνε ο ίδιος μου ο εαυτός. Εκείνες τις δύσκολες στιγμές, κάθε άνθρωπος το μόνο που έχει για να βοηθηθεί είναι ο εαυτός του. Πρέπει να υπάρχει αρχικά ο εαυτός σου για να σε βοηθήσουν στη συνέχεια η οικογένεια και οι φίλοι σου. Όπως λέω συχνά, το αριστερό μου πόδι, το πόδι της καρδιάς, είμαι εγώ στη ζωή μου. Το δεξί πόδι είναι η οικογένεια και οι φίλοι μου, αυτοί έκαναν τα πόδια μου που με βοήθησαν να ξανασηκωθώ».

Ο αθλητισμός για εκείνος είναι ένα είδους ψυχοθεραπείας αφού είναι ο τρόπος που έχει για να μπορεί να ξεπερνάει τα πάντα.

Ο ίδιος, έχει σπουδάσει Πανεπιστήμιο Πατρών στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης.

Έχει ταξιδέψει και περπατήσει στις πασαρέλες των μεγαλύτερων εβδομάδων μόδας, για σχεδιαστές όπως John Galliano και Maison Margiela.