Αθλητισμός

Τα κλάματα του Γκαβέλα για το χρυσό: «Μου έλεγαν τελείωσες, δεν μπορείς να τρέξεις»

Τα κλάματα του Γκαβέλα για το χρυσό: «Μου έλεγαν τελείωσες, δεν μπορείς να τρέξεις»
«Ήρθαμε εδώ να δείξουμε ποιος είναι το “αφεντικό” των 100 μέτρων», δήλωσε ο Νάσος Γκαβέλας.

Συγκλόνισε ο Νάσος Γκαβέλας στις πρώτες δηλώσεις του λίγη ώρα αφού έγραψε ιστορία στους Παραολυμπιακούς αγώνες 2024, κατακτώντας για δεύτερη διαδοχική φορά το χρυσό μετάλλιο στα 100 μ. T11.

Ο 24χρονος με δάκρυα στα μάτια μίλησε για όλους εκείνους που τον αμφισβήτησαν μετά τον τραυματισμό του οδηγού του, Δημήτρη Χρυσάφη. «Μου έλεγαν όλοι “τι έγινε Γκαβέλα, μήπως τελείωσες; Μήπως δεν μπορείς να τρέξεις;”», αποκάλυψε και δήλωσε χαρακτηριστικά «Ήρθαμε εδώ να δείξουμε ποιος είναι το αφεντικό των 100 μέτρων».

Στον τελικό των 100 μ. Τ11 στο Παρίσι, ο Νάσος Γκαβέλας επανέλαβε τον θρίαμβο του Τόκιο, για να ανέβει ξανά στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου. Τερμάτισε σε 11.02 για να κατακτήσει το χρυσό μετάλλιο- το δεύτερο για την ελληνική ομάδα στη διοργάνωση έπειτα από εκείνο του Θανάση Κωνσταντινίδη.

Ο παγκόσμιος ρέκορντμαν άφησε ξανά πίσω του τον Γάλλο Αντόλφ Τιμοτέ, ο οποίος κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο τερματίζοντας σε 11.05, ενώ τρίτος ήταν ο Κινέζος Ντονγκντόνγκ Ντι (11.08).

«Δεν θα μιλήσω για τον εαυτό μου, αλλά για όλους τους ανθρώπους που με έχουν βοηθήσει και ένας από αυτούς είναι αυτός εδώ ο βλάκας, που έχει δώσει την ψυχή του δύο μήνες τώρα. Όπως και με τον Μήτσο πέρυσι βγάλαμε την ψυχή μας και δυστυχώς τραυματίστηκε», δήλωσε αρχικά ο Νάσος Γκαβέλας, αναφερόμενος στον νυν οδηγό του, Γιάννη Νυφαντόπουλο και τον προηγούμενο, τον Δημήτρη Χρυσάφη.

«Ήρθαμε εδώ να δείξουμε ποιος είναι το αφεντικό των 100 μέτρων. Δεν ήρθαμε να χάσουμε, ήρθαμε μόνο να κερδίσουμε», τόνισε.

«Δόξα τω Θεώ πραγματικά, ευλόγησε να έρθει αυτό το χρυσό μετάλλιο. Δεν το πιστεύω. Ήμουν σε μια πάρα πολύ δύσκολη ψυχολογική κατάσταση. Μετά τον τραυματισμό του Δημήτρη, πέρασα πάρα πολύ δύσκολα. Κανείς δεν μπορεί να καταλάβει πόσο δύσκολα πέρασα. Όταν μου έλεγαν όλοι “τι έγινε Γκαβέλα, μήπως τελείωσες; Δεν μπορείς να τρέξεις;”. Όχι μάγκες. Δεν είναι ότι δεν μπορώ να τρέξω. Είναι ότι θέλω χαμόγελο και θέλω ανθρώπους να το πιστεύουν παραπάνω από δύο φορές για να κερδίσουμε. Αυτό και μόνο», τόνισε.

{https://www.instagram.com/p/C_izK2voVFo/?img_index=1}

«Δεν είμαι μόνος μου. Είναι και ο Γιάννης. Μου είπε “άκουσε με, θα μπούμε ωμά. Εγώ θα τρέξω, εάν θέλεις, πέσε κάτω να συρθείς. Το mondo (σ.σ. ο ελαστικός τάπητας) πονάει, θα βγάλεις δέρμα και έλεγα “ε όχι ρε φίλε, μην κάτσω να σκοτωθώ. Θα σκοτωθώ και θα τους κερδίσουμε με τρία εκατοστά”. Και έγινε», δήλωσε ακόμα ο Νάσος Γκαβέλας, περιγράφοντας τι του είπε ο οδηγός του πριν από την κούρσα.

Από την πλευρά του, ο Γιάννης Νυφαντόπουλος δήλωσε ότι νιώθει συγκινημένος και χαρούμενος για τον Νάσο Γκαβέλα. «Είχα πάρα πολύ δύσκολο έργο γιατί τα προηγούμενα παιδιά που ήταν στη θέση μου είχαν αφήσει βαριά παρακαταθήκη. Το μόνο που ήθελα ήταν ο Νάσος να περάσει πρώτος τη γραμμή του τερματισμού. Υποσχέθηκα στον πατέρα του ότι θα τον κάνω να φωνάζει και να κλαίει. Ελπίζω να το έκανα και να είναι χαρούμενος για τον γιο του», συμπλήρωσε.

Όσο για τον Νάσο Γκαβέλα, έχει δύο σχέδια για το προσεχές διάστημα: να αγωνιστεί στο Diamond League στις Βρυξέλλες και μετά «Θα πάμε να το πανηγυρίσουμε με τον Καραλή και τον Τεντόγλου, γιατί στο ΟΑΚΑ δεν θα είναι μόνοι τους» όπως είπε.

Η κούρσα του Νάσου Γκαβέλα για το χρυσό

Μόλις κατάλαβε ότι κατέκτησε ξανά το χρυσό μετάλλιο, ο Νάσος Γκαβέλας άρχισε να πανηγυρίζει και έπεσε στην αγκαλιά του Γιάννη Νυφαντόπουλου πανευτυχής.

Λίγα λεπτά αργότερα χτύπησε και εκείνος την καμπάνα στο Stade de France, όπως όλοι οι «χρυσοί» Ολυμπιονίκες και Παραολυμπιονίκες του στίβου στο Παρίσι.

Η απονομή του χρυσού μεταλλίου