Auto - Moto

Διπλοπαρκάρισμα: Ποιο είναι το πρόστιμο, για πόσες ημέρες αφαιρούνται οι πινακίδες

Διπλοπαρκάρισμα: Ποιο είναι το πρόστιμο, για πόσες ημέρες αφαιρούνται οι πινακίδες Φωτογραφία: ΑΡΧΕΙΟΥ - INTIME
«Βροχή» πέφτουν το τελευταία διάστημα οι κλήσεις και τα πρόστιμα της Τροχαίας για διπλοπαρκάρισμα - Το «σαφάρι» θα συνεχιστεί με καθημερινή επιτήρηση 15 οδικών αξόνων της Αθήνας

Κυκλοφοριακό «κομφούζιο» προκαλούν καθημερινά, σε πολλούς δρόμους της πρωτεύουσας, τα διπλοπαρκαρισμένα (ακόμη και... τριπλοπαρκαρισμένα σε μεγάλες λεωφόρους) αυτοκίνητα.

Τα διπλοπαρκαρισμένα ΙΧ, παρότι οι οδηγοί σε πολλές περιπτώσεις σταματούν το όχημά τους μόνο για λίγα λεπτά, δημιουργούν ένα χάος στους δρόμους που ήδη είναι στο «κόκκινο» λόγω της αυξημένης κίνησης.

Το τελευταίο διάστημα, η Τροχαία έχει επιδοθεί σε ένα «σαφάρι» ελέγχων σε κεντρικές οδικές αρτηρίες της Αθήνας με αποτέλεσμα να βεβαιώνονται καθημερινά δεκάδες παραβάσεις.

Σύμφωνα με τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (άρθρο 34, παράγραφος Ε) η ποινή σε αυτή την περίπτωση είναι πρόστιμο ύψους 40 ευρώ και αφαίρεση πινακίδων για δέκα ημέρες. Πιο συγκεκριμένα, στον ΚΟΚ ορίζεται ότι ότι η στάθμευση οχήματος στο οδόστρωμα απαγορεύεται «παράπλευρά άλλου οχήματος, σε στάση ή στάθμευση, εκτός αν άλλως ορίζεται με ειδική σήμανση. Κατ' εξαίρεση, τα δίτροχα ποδήλατα, μοτοποδήλατα και μοτοσικλέτες χωρίς καλάθι καθώς και τα ΕΠΗΟ, μπορούν να σταθμεύουν το ένα παράπλευρά με το άλλο σε διπλή σειρά».

Το πρόστιμο μειώνεται στο μισό (20 ευρώ) αν αφορά παράβαση μοτοποδηλάτου ή μοτοσικλέτας.

Η επιτήρηση της Τροχαίας για διπλοπαρκάρισμα θα γίνεται στους εξής δρόμους: Υμηττού, Φιλολάου, Φορμίωνος, Μεσογείων, Aριστοτέλους, Μιχαλακοπούλου, Βεΐκου, Αχαρνών, Γ’ Σεπτεμβρίου, Γούναρη, Ηρώων Πολυτεχνείου, 2ας Μεραρχίας, Γρ. Λαμπράκη, Εθνικής Αντιστάσεως, Ελ. Βενιζέλου), όπου σύμφωνα με την ΕΛΑΣ υπάρχει οξύ κυκλοφοριακό πρόβλημα.