Auto - Moto

Ένα στα τρία οχήματα δεν έχει περάσει ΚΤΕΟ: Τα τσουχτερά πρόστιμα

Ένα στα τρία οχήματα δεν έχει περάσει ΚΤΕΟ: Τα τσουχτερά πρόστιμα Φωτογραφία: CHUTTERSNAP on Unsplash
Σε περίπου 2,9 εκατομμύρια υπολογίζονται τα οχήματα που κυκλοφορούν στους ελληνικούς δρόμους χωρίς να έχουν περάσει από ΚΤΕΟ.

Τσουχτερά πρόστιμα φέρνει το νέο νομοσχέδιο του ΥΠΟΙΚ για οδηγούς που δεν έχουν πληρώσει τέλη κυκλοφορίας, δεν έχουν περάσει τα ΙΧ τους από ΚΤΕΟ ή τα κυκλοφορούν ανασφάλιστα.

Σημειώνεται πως περίπου 2,8 εκατομμύρια αυτοκίνητα δεν ελέγχονται συστηματικά στα ΚΤΕΟ τα τελευταία 17 χρόνια, ενώ περίπου 6,5 εκατ. οχήματα δεν έχουν κάρτα ελέγχου καυσαερίων.

Με το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, εισάγεται πλέον ένα σύστημα εντοπισμού παραβάσεων προς τις υποχρεώσεις κυκλοφορίας των οχημάτων, με τους ελέγχους να διενεργούνται σε εξάμηνη βάση από την ΓΓΠΣ με ηλεκτρονική διασταύρωση δεδομένων από τις βάσεις δεδομένων της ΑΑΔΕ, των υπουργείων Υποδομών και Μεταφορών, Προστασίας του Πολίτη, Εσωτερικών και Μετανάστευσης και Ασύλου, της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών, από το μητρώο Ασφαλισμένων Οχημάτων του Επικουρικού Κεφαλαίου, της Εναλλακτικής Διαχείρισης Οχημάτων Ελλάδος και του ΤAXISnet.

Εφόσον εντοπιστούν παραβάσεις, θα ειδοποιείται ο κάτοχος της άδειας κυκλοφορίας του οχήματος και θα ορίζονται τα εξής πρόστιμα:

Για ανασφάλιστο όχημα:

  • 1.000 ευρώ για τα λεωφορεία και φορτηγά δημόσιας χρήσης,
  • 500 ευρώ για τα επιβατηγά και άλλα οχήματα κάθε φύσης,
  • 250 ευρώ για τα δίκυκλα.

Σε περίπτωση που διαπιστώνεται οφειλή τελών κυκλοφορίας ενός τουλάχιστον έτους, βεβαιώνονται στο σύνολό τους τα οφειλόμενα τέλη κυκλοφορίας μετά του προστίμου που αναλογεί.

Τα κλιμακωτά πρόστιμα για εκπρόθεσμη καταβολή των τελών κυκλοφορίας:

  • 25% επί του τέλους αν καταβληθεί εντός του Ιανουαρίου του επομένου έτους από το έτος καταβολής,
  • 50% επί του τέλους αν καταβληθεί τον Φεβρουάριο,
  • 100% αν καταβληθεί μετά το τέλος Φεβρουαρίου.
  • Σημειώνεται πως σε κάθε περίπτωση το πρόστιμο δεν μπορεί να υπολείπεται των 30 ευρώ.

Αν διαπιστωθεί ότι το όχημα δεν έχει υποβληθεί εμπροθέσμως σε περιοδικό τεχνικό έλεγχο ΚΤΕΟ, επιβάλλεται από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών πρόστιμο αναλόγως με την κατηγορία του οχήματος αλλά και το χρονικό διάστημα της καθυστέρησης.

Πιο συγκεκριμένα:

  • 16 ευρώ έως 30 ημέρες
  • 33 ευρώ από 30 ημέρες έως 6 μήνες
  • 65 ευρώ άνω των 6 μηνών

Σημειώνεται πως όσοι αμελήσουν να περάσουν το όχημά τους από ΚΤΕΟ έξι μήνες μετά την καταληκτική ημερομηνία της σχετικής προθεσμίας, πέραν του προστίμου από το ΚΤΕΟ, λαμβάνουν πρόστιμο ύψους 150 ευρώ, το οποίο βεβαιώνεται από την εφορία.

Προσοχή! Σε περίπτωση ελέγχου της Τροχαίας το πρόστιμο είναι 400 ευρώ εφόσον διαπιστωθεί πως το εν λόγο όχημα δεν είναι περασμένο ΚΤΕΟ. Στην περίπτωση που ο ιδιοκτήτης τακτοποιήσει την εκκρεμότητά του εντός 10 ημερών, τότε θα καταβάλλει μόνο το 1/8, δηλαδή 50 ευρώ.

Μετά τη διαπίστωση παράβασης διενεργείται εκ νέου ηλεκτρονικός έλεγχος σε διάστημα από 3 έως 12 μήνες από την επιβολή του προστίμου. Εφόσον διαπιστωθεί ότι ο ιδιοκτήτης δεν έχει συμμορφωθεί μέχρι τον νέο έλεγχο, αφαιρείται η άδεια κυκλοφορίας και οι πινακίδες του οχήματος τα οποία επιστρέφονται μόνο με την προσκόμιση του σχετικού συμβολαίου ασφάλισης ή του ισχύοντος δελτίου ΚΤΕΟ ή της βεβαίωσης περί μη οφειλής των τελών κυκλοφορίας, κατά περίπτωση, και της απόδειξης καταβολής του προστίμου.