Auto - Moto

«Φεύγουν» πρόστιμα έως 1.000 ευρώ σε χιλιάδες ιδιοκτήτες αυτοκινήτων

«Φεύγουν» πρόστιμα έως 1.000 ευρώ σε χιλιάδες ιδιοκτήτες αυτοκινήτων Φωτογραφία: eurokinissi
Στα τέλη Οκτωβρίου, οι ιδιοκτήτες οχημάτων που έχουν «ξεχάσει» να τα ασφαλίσουν ή να τα περάσουν από τεχνικό έλεγχο θα λάβουν ειδοποίηση για πρόστιμα από 250 έως 1.000 ευρώ.

Η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης είναι έτοιμη να προχωρήσει στον πρώτο έλεγχο για την ταυτοποίηση των οχημάτων που κυκλοφορούν χωρίς ασφάλιση ή ΚΤΕΟ.

Όσοι εντοπιστούν θα κληθούν να πληρώσουν τα πρόστιμα που προβλέπει ο νόμος. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, τα πρόστιμα θα διπλασιαστούν και θα αφαιρεθούν οι πινακίδες και η άδεια κυκλοφορίας.

Οι διασταυρώσεις στοιχείων θα γίνονται κάθε έξι μήνες και τα πρόστιμα έχουν ως εξής:

  • 250 έως 1.000 ευρώ για ανασφάλιστα οχήματα: 1.000 ευρώ για λεωφορεία και φορτηγά δημόσιας χρήσης, 500 ευρώ για επιβατηγά και λοιπά οχήματα, και 250 ευρώ για δίκυκλα.
  • Πρόστιμα ίσα με τα τέλη κυκλοφορίας συν τα ετήσια τέλη, σε περίπτωση που διαπιστωθεί οφειλή άνω του έτους.
  • 400 ευρώ για οχήματα που δεν έχουν περάσει περιοδικό έλεγχο ΚΤΕΟ.
  • Σε περίπτωση υποτροπής, τα πρόστιμα διπλασιάζονται και αφαιρούνται οι πινακίδες και η άδεια κυκλοφορίας. Η επιστροφή των στοιχείων κυκλοφορίας γίνεται μόνο με την προσκόμιση της ασφάλισης, του δελτίου ΚΤΕΟ ή της βεβαίωσης εξόφλησης των τελών κυκλοφορίας, μαζί με την απόδειξη πληρωμής του προστίμου.

Επανέλεγχος: Τρεις μήνες μετά την επιβολή προστίμου, προβλέπεται δεύτερος έλεγχος. Αν διαπιστωθεί ότι ο κάτοχος του οχήματος δεν έχει συμμορφωθεί, αφαιρούνται η άδεια κυκλοφορίας και οι πινακίδες.

Η επιβολή των κυρώσεων αποστέλλεται άμεσα στην αστυνομία, η οποία θα προχωρήσει στην αφαίρεση των στοιχείων κυκλοφορίας και την παράδοσή τους στη Διεύθυνση Μεταφορών της Περιφέρειας.

Οι πινακίδες και η άδεια κυκλοφορίας επιστρέφονται με την προσκόμιση της ασφάλισης ή του δελτίου τεχνικού ελέγχου και την απόδειξη πληρωμής του προστίμου.