Επιχειρήσεις

ΣΠΕΦ: Η αγορά φωτοβολταϊκών έχει υπερθερμανθεί σημαντικά

ΣΠΕΦ: Η αγορά φωτοβολταϊκών έχει υπερθερμανθεί σημαντικά Φωτογραφία: intime
Σε επιστολή του προς το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά (ΣΠΕΦ) προειδοποιεί ότι η αποθήκευση ενέργειας μπορεί μόνο να ετεροχρονίσει την παραγωγή, χωρίς να αντιμετωπίζει το πρόβλημα της υπερβολικής ηλεκτροπαραγωγικής δυναμικότητας σε σχέση με τη ζήτηση.

Στην επιστολή, ο ΣΠΕΦ ζητά την αναστολή της ενεργοποίησης του προγράμματος Net Billing για τα φωτοβολταϊκά, επικαλούμενος την υπερθέρμανση της αγοράς και την ανάγκη προστασίας των επενδυτών και καταναλωτών. Σύμφωνα με τον ΣΠΕΦ, η ενεργοποίηση νέων προγραμμάτων φωτοβολταϊκών, όπως το Net Billing, μπορεί να οδηγήσει σε επιπλέον προβλήματα στην αγορά, καθώς η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας είναι σταθερά χαμηλότερη από την παραγωγή.

Η κατάσταση αυτή οδηγεί σε περικοπές της ανανεώσιμης παραγωγής και μηδενικές ή αρνητικές τιμές στη χονδρική αγορά, οι οποίες όμως δεν ωφελούν τους καταναλωτές, αφού οι καθετοποιημένοι όμιλοι ενδέχεται να αυξήσουν τις λιανικές τιμές για να αποσβέσουν τις επενδύσεις τους σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Η επιστολή αναφέρει ότι η αγορά των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) και ειδικότερα των φωτοβολταϊκών έχει υπερθερμανθεί σημαντικά, με νέα έργα συνολικής ισχύος περίπου 1,5 GW να προστίθενται κάθε χρόνο. Ο επικεφαλής του ΑΔΜΗΕ, Μάνος Μανουσάκης, σημείωσε πρόσφατα ότι υπάρχουν ήδη 14 GW έργων ΑΠΕ σε λειτουργία και επιπλέον 21 GW με εκδοθέντες όρους σύνδεσης.

Με την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα να κυμαίνεται μεταξύ 6-10 GW, η υπερβολική παραγωγή ανανεώσιμης ενέργειας δημιουργεί ένα μόνιμο πλεόνασμα που δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με αποθήκευση. Η ετήσια παραγωγή από τις ΑΠΕ μπορεί να ξεπεράσει τις 65 TWh, τη στιγμή που η κατανάλωση παραμένει καθηλωμένη στις 49,5 TWh από το 2008. Αυτό το πλεόνασμα θα οδηγήσει σε περικοπές παραγωγής και μηδενικές ή αρνητικές τιμές στη χονδρική αγορά, χωρίς όμως να ωφελούνται οι καταναλωτές, καθώς οι όμιλοι θα προσθέτουν επιπλέον κόστος στις τιμές λιανικής.