Επιχειρήσεις

Attica Bank και Παγκρήτια στην τελική ευθεία για ένταξη στον «Ηρακλή»

Attica Bank και Παγκρήτια στην τελική ευθεία για ένταξη στον «Ηρακλή» Φωτογραφία: PIXABAY
Η Attica Bank και η Παγκρήτια βρίσκονται στην τελική ευθεία για την υποβολή της αίτησης ένταξης των κόκκινων δανείων τους στον «Ηρακλή».

Οι δύο τράπεζες παρέλαβαν ανεπισήμως την αξιολόγηση των χαρτοφυλακίων κόκκινων δανείων που θα τιτλοποιηθούν από την DBRS. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα διοικητικά συμβούλια των δύο τραπεζών συνεδρίασαν χθες με αυτό το θέμα, σε μια προσπάθεια να επιταχυνθεί η διαδικασία. Οι πιέσεις από τις συστημικές τράπεζες, που επιδιώκουν επίσης την ένταξή τους στον «Ηρακλή», εντείνουν την ανάγκη να κλείσει το θέμα των εγγυήσεων που θα απαιτήσει η εξυγίανση των δύο τραπεζών. Αυτό είναι απαραίτητο για να μπορέσουν και οι συστημικές τράπεζες να μπουν στη σειρά για ένταξη.

Εν αναμονή των τελικών ανακοινώσεων, πηγές κοντά στη διαδικασία αναφέρουν ότι οι υπολογισμοί των δύο τραπεζών είναι κοντά σε αυτούς της DBRS, γεγονός που ανοίγει τον δρόμο για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου.

Σαφή και επίσημη εικόνα αναμένεται να υπάρξει σύντομα, η οποία θα αποτυπωθεί στη συμφωνία των μετόχων. Σε αυτήν θα καθορίζεται το ύψος των τιτλοποιημένων «κόκκινων» δανείων που θα εντάξουν στον «Ηρακλή III» η Attica Bank και η Παγκρήτια, το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών, καθώς και η δέσμευση των μετόχων των δύο τραπεζών να καλύψουν το σύνολο των απαιτούμενων κεφαλαίων.

Συνολικά, οι δύο τράπεζες σκοπεύουν να εντάξουν στον «Ηρακλή» κόκκινα δάνεια που ξεπερνούν τα 3 δισ. ευρώ. Ωστόσο, η ένταξη αυτή έχει κόστος, το οποίο εκτιμήθηκε από την DBRS βάσει του rating των τιτλοποιήσεων. Ο στόχος είναι η σύγκλιση του δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, δηλαδή περίπου στο 3%.