Επιχειρήσεις

Πώληση του 90,1% της Alpha Bank Romania στην UniCredit

Πώληση του 90,1% της Alpha Bank Romania στην UniCredit
Η Alpha Υπηρεσιών και Συμμετοχών, μητρική εταιρεία της Alpha Bank ανακοίνωσε σήμερα τη σύναψη δεσμευτικής συμφωνίας από την πλήρως ελεγχόμενη θυγατρική της, Alpha International Holdings S.M.S.A. (AIH), για την πώληση του 90,1% της Alpha Bank Romania S.A. στην UniCredit S.p.A.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, προβλέπεται και η συγχώνευση των θυγατρικών των δύο εταιρειών στη Ρουμανία.

Η συμφωνία αυτή αποτελεί μέρος της στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ της Alpha Holdings και της UniCredit, η οποία είχε ανακοινωθεί στις 23 Οκτωβρίου 2023. Βάσει των όρων της συναλλαγής, η UniCredit θα αποκτήσει το 90,1% του μετοχικού κεφαλαίου της Alpha Romania, προσφέροντας ως αντάλλαγμα το 9,9% του μετοχικού κεφαλαίου της UniCredit Bank S.A. και 256 εκατ. ευρώ σε μετρητά.

Η ολοκλήρωση της συναλλαγής, η οποία εξαρτάται από τις απαραίτητες κανονιστικές εγκρίσεις, αναμένεται έως το τέλος του 2024. Μετά την ολοκλήρωση, η AIH θα κατέχει το 9,9% τόσο της Alpha Romania όσο και της UniCredit Romania. Η συμφωνία αναμένεται να ενισχύσει τον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας της Alpha Bank κατά περίπου 100 μονάδες βάσης.

Τέλος, μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής, η Alpha Romania θα συγχωνευθεί με την UniCredit Romania, δημιουργώντας μια νέα ενιαία τραπεζική οντότητα, στην οποία η AIH θα διατηρεί το 9,9% του μετοχικού κεφαλαίου.