Επιχειρήσεις

HELLENiQ ENERGY: Συγκρίσιμα EBITDA 232 εκατ. ευρώ στο δεύτερο τρίμηνο 2024

HELLENiQ ENERGY: Συγκρίσιμα EBITDA 232 εκατ. ευρώ στο δεύτερο τρίμηνο 2024
Η HELLENiQ ENERGY Holdings κατέγραψε συγκρίσιμα κέρδη EBITDA ύψους 232 εκατ. ευρώ και συγκρίσιμα καθαρά κέρδη 73 εκατ. ευρώ στο δεύτερο τρίμηνο 2024.

Για το πρώτο εξάμηνο του 2024, τα αντίστοιχα μεγέθη διαμορφώθηκαν στα 570 εκατ. ευρώ και 236 εκατ. ευρώ, ενώ τα δημοσιευμένα καθαρά κέρδη ανήλθαν στα 209 εκατ. ευρώ.

Η αύξηση των κερδών αποδίδεται στο ευνοϊκό διεθνές περιβάλλον διύλισης, την υψηλή διαθεσιμότητα των μονάδων και την αυξημένη συνεισφορά από τις εξαγωγές και τις δραστηριότητες του εξωτερικού. Επιπλέον, σημαντική ήταν η συμβολή των κλάδων πετροχημικών, λιανικής εμπορίας και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ).

Η παραγωγή των διυλιστηρίων αυξήθηκε κατά 3% στους 3,7 εκατ. τόνους, ενώ οι πωλήσεις έφτασαν τους 4 εκατ. τόνους (+1%), με τις εξαγωγές να αντιστοιχούν στο 55% των συνολικών όγκων. Στην εσωτερική αγορά, τα καύσιμα κίνησης αντιπροσωπεύουν το 20% των πωλήσεων διύλισης.

Παράλληλα, η εταιρεία συνεχίζει την υλοποίηση της στρατηγικής της για ενεργειακό μετασχηματισμό, με επενδύσεις σε έργα που εστιάζουν στη βελτίωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος και στην αύξηση της αξίας του Ομίλου. Σημαντικά έργα περιλαμβάνουν την κατασκευή μονάδας συμπαραγωγής βιοκαυσίμων και την επέκταση της παραγωγής πολυπροπυλενίου.

Η HELLENiQ RENEWABLES επεκτείνει το χαρτοφυλάκιό της στις ΑΠΕ, με στόχο τη λειτουργία έργων ισχύος τουλάχιστον 1 GW βραχυπρόθεσμα και άνω των 2 GW μέχρι το 2030. Στον τομέα των υδρογονανθράκων, η εταιρεία προχωρά με την επεξεργασία γεωφυσικών δεδομένων, με ερευνητικές γεωτρήσεις να προγραμματίζονται για το 2025.

Στον κλάδο του ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου, ο Όμιλος εξετάζει τις επιλογές του σχετικά με τις συμμετοχές του σε ELPEDISON και ΔΕΠΑ Εμπορίας, στοχεύοντας σε μια πιο ολοκληρωμένη παρουσία στην αγορά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι τιμές αργού πετρελαίου αυξήθηκαν κατά 8% το δεύτερο τρίμηνο 2024, ενώ οι τιμές φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας μειώθηκαν κατά 10% και 26% αντίστοιχα.

Τέλος, η εταιρεία ανακοίνωσε την επιτυχή αναχρηματοδότηση τραπεζικών δανείων ύψους 1,4 δισ. ευρώ και την έκδοση νέου ευρωομολόγου ύψους 450 εκατ. ευρώ, βελτιώνοντας σημαντικά το προφίλ χρηματοδότησης και τον ισολογισμό του Ομίλου.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα, ο διευθύνων σύμβουλος της HELLENiQ ENERGY Holdings Ανδρέας Σιάμισιης, επεσήμανε τα εξής:

«Το δεύτερο τρίμηνο 2024 συνεχίστηκαν οι καλές λειτουργικές επιδόσεις, οι οποίες, συνδυασμένες με ένα θετικό περιβάλλον διύλισης, οδήγησαν σε ικανοποιητικά οικονομικά αποτελέσματα. Έμφαση δίνεται στην ανάπτυξη στις αγορές του εξωτερικού, είτε με αυτόνομη παρουσία, είτε μέσω εξαγωγών, καθώς και στην επέκταση του χαρτοφυλακίου ΑΠΕ. Σαν αποτέλεσμα, τα συγκρίσιμα κέρδη EBITDA του Ομίλου ανήλθαν σε 570 εκατ. ευρώ για το πρώτο εξάμηνο, επίδοση που θέτει τις προϋποθέσεις για μια καλή χρονιά, παρά το γεγονός ότι το δεύτερο εξάμηνο εμφανίζεται μέχρι στιγμής πιο δύσκολο από πλευράς περιβάλλοντος διύλισης.

Με δεδομένο ότι η ενεργειακή μετάβαση απαιτεί ρεαλιστική προσέγγιση, επενδύσεις σε αξιόπιστες τεχνολογίες και λελογισμένη ανάληψη οικονομικού κινδύνου, η υλοποίηση του στρατηγικού πλάνου Vision 2025 προχωρά με συγκεκριμένες κινήσεις. Κύριοι άξονες παραμένουν η βελτίωση του υφιστάμενου χαρτοφυλακίου διύλισης και εμπορίας, καθώς και η ανάπτυξη ενός δεύτερου πυλώνα σε ΑΠΕ, με βραχυπρόθεσμο στόχο τη λειτουργία 1 GW έργων ΑΠΕ και προσθήκη περίπου 100 εκατ. ευρώ στη λειτουργική κερδοφορία του Ομίλου. Σημαντικό ρόλο στη στρατηγική παίζει η εκμετάλλευση συνεργειών (τεχνικών, εμπορικών και χρηματοοικονομικών) σε όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων μας.

Τέλος, σημαντικό πυλώνα στη στρατηγική μας αποτελεί η επένδυση και η ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού, με ανανέωση, ανάπτυξη και, όπου απαιτείται, ενδυνάμωση του προσωπικού του Ομίλου, με τρόπο που να είναι συμβατός με τα μελλοντικά μας πλάνα και το συνεχώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον.»