Ελλάδα

Δωρεάν σύστημα επικοινωνίας, ψυχαγωγίας και υποβοήθησης για ΑμεΑ

Δωρεάν σύστημα επικοινωνίας, ψυχαγωγίας και υποβοήθησης για ΑμεΑ Δωρεάν σύστημα επικοινωνίας, ψυχαγωγίας και υποβοήθησης για ΑμεΑ
Νεό πληροφοριακό σύστημα που θα επιτρέπει σε άτομα με αναπηρία να επικοινωνούν καλύτερα, να ψυχαγωγούνται αυτόνομα και να ασκούνται αποτελεσματικότερα, ξεκίνησε η SciFY (http://www.scify.gr/).

Το έργο, με το χαρακτηριστικό τίτλο Talk and Play, αναπτύσσεται από τη SciFY, με αποκλειστική δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Με την ολοκλήρωσή του, θα προσφερθεί δωρεάν σε όλους, δίνοντας λύση σε εκατοντάδες οικογένειες σε όλη την Ελλάδα.
Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, το Talk and Play είναι ένα σύστημα που θα επιτρέπει σε άτομα με αναπηρίες να επικοινωνούν, να ακούν μουσική, να βλέπουν ταινίες και να εξασκούνται, για να επιταχύνουν την αποκατάστασή τους.

Απευθύνεται σε άτομα με αναπηρία όσο και στους φροντιστές τους, αλλά και σε φορείς και επιστήμονες που ασχολούνται με τη φροντίδα και την αποκατάσταση. Βασικός στόχος της SciFY είναι η δραστική μείωση του συνολικού κόστους της λύσης, το οποίο θα επιτευχθεί προσφέροντας το λογισμικό (software) δωρεάν και αναζητώντας εναλλακτικές οικονομικότερες λύσεις για τον υλικό εξοπλισμό (hardware).

Προκειμένου να αυξήσει, όσο το δυνατόν περισσότερο, τον κοινωνικό αντίκτυπο του έργου, θα προσφέρει το λογισμικό δωρεάν, καθώς και έτοιμες, ολοκληρωμένες λύσεις (software, υπολογιστή και ειδικό σύστημα χειρισμού) σε τρεις μεγάλους φορείς που στηρίζουν άτομα με αναπηρία στην Ελλάδα, αλλά και σε άτομα με αναπηρία για χρήση στο σπίτι, θα δώσει τη δυνατότητα προσαρμογής του Talk and Play από τον εργοθεραπευτή, ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε χρήστη και θα προσφέρει το λογισμικό με ανοικτές άδειες χρήσης.

Σε αυτή την προσπάθεια, όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, η SciFY έχει πολύτιμους συνεργάτες την ΕΛΕΠΑΠ, το Εργαστήριο Εργοσπιρομετρίας και Αποκατάστασης της Ιατρικής Σχολής Αθηνών (Νοσοκομείο Ευαγγελισμός) και το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Αττικής, οι οποίοι ορίζουν τις προδιαγραφές του συστήματος, το αξιολογούν και θα το χρησιμοποιήσουν πρώτοι.

Το Talk and Play (http://go.scify.gr/talkandplay), είναι το πέμπτο κατά σειρά έργο υποστηρικτικών τεχνολογιών που αναπτύσσει η SciFY και αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί το φθινόπωρο.

Δείτε τα αποτελέσματα των έργων για άτομα με κινητικές αναπηρίες και προβλήματα όρασης που ολοκλήρωσε η SciFY. (http://www.scify.gr/site/el/impact-areas/assistive-technologies).