Ελλάδα

Η στήριξη των προνοιακών δομών στις προτεραιότητες της Περιφέρειας Αττικής

Η στήριξη των προνοιακών δομών στις προτεραιότητες της Περιφέρειας Αττικής Η στήριξη των προνοιακών δομών στις προτεραιότητες της Περιφέρειας Αττικής
Η ιεράρχηση της Περιφέρειας Αττικής στον τομέα κοινωνικής πολιτικής, είναι η στήριξη των προνοιακών δομών, είτε μέσω της κρατικής χρηματοδότησης, είτε μέσω ίδιων πόρων, τόνισε η αρμόδια αντιπεριφερειάρχης Κατερίνα Θανοπούλου, κατά την επίσκεψη της στα δύο προνοιακά κέντρα και το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο στην περιοχή του Ελληνικού.

Η κ. Θανοπούλου επισήμανε ότι επιβάλλεται να σταματήσει «ο φαύλος κύκλος οφειλών προς και από τα ιδρύματα» και ότι πρέπει να καλύπτονται άμεσα οι λειτουργικές, δαπάνες και κυρίως οι μισθοί των εργαζόμενων. Χαρακτήρισε ως πρώτο βήμα τη δημοσίευση της πρόσκλησης για την επιχορήγηση των προνοιακών ιδρυμάτων από ίδιους πόρους και ανακοίνωσε ότι θα ακολουθήσουν κι άλλα, ενώ αυτό που κυρίως θα στηριχθεί από την Περιφέρεια, είναι «η πρώιμη παρέμβαση, η αποϊδρυματοποίηση και η ενημέρωση της κοινωνίας σε ζητήματα ετερότητας».

Ειδικότερα η κ. Θανοπούλου επισκέφθηκε το Σωματείο Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με αναπηρίες «ο Ερμής» και τον Πανελλήνιο Σύλλογο Γονέων Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με προβλήματα Όρασης και πρόσθετες Αναπηρίες, «Αμυμώνη», ενημερώθηκε για τα προβλήματα και υπήρξαν προτάσεις για την επίλυσή τους.

Ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις τους οι οποίες περιλαμβάνουν εκπαιδευτικά εργαστήρια, θερμοκήπια, μονάδα κομποστοποίησης, αλλά και εξειδικευμένους χώρους λογοθεραπείας και εργοθεραπείας.

Τέλος επισκέφθηκε την ανεξάρτητη δομή αλληλεγγύης η οποία ενισχύεται από δωρητές και δεν χρηματοδοτείται από κρατικούς, κοινοτικούς η εκκλησιαστικούς φορείς - το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού, όπου συζήτησε με τους υπεύθυνους και ενημερώθηκε για το έργο που προσφέρει.

Σημειώνεται ότι το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού ξεκίνησε την λειτουργία του το Δεκέμβριο του 2011 με σύνθημα «κανείς μόνος στην κρίση» πάνω στην ιδέα του ιατρού καρδιολόγου Γιώργου Βήχα, με σκοπό να προσφέρει χωρίς καμία διάκριση δωρεάν πρωτοβάθμια ιατρική φροντίδα και φαρμακευτική αγωγή σε όλους τους ανασφάλιστους, άπορους και άνεργους ασθενείς.