Ελλάδα

Κόντρα ΙΚΑ – ΚΕΔΕ με «φόντο» τις πλημμύρες

Κόντρα ΙΚΑ – ΚΕΔΕ με «φόντο» τις πλημμύρες
Κόντρα ξέσπασε ανάμεσα στη διοίκηση του ΙΚΑ και στην ΚΕΔΕ, με αφορμή τους ισχυρισμούς ότι δεν εκτελέστηκαν αντιπλημμυρικά έργα σε δήμους που επλήγησαν από τις πρόσφατες πλημμύρες, επειδή το Ίδρυμα δεν χορήγησε ασφαλιστική ενημερότητα.

Η διοίκηση του ΙΚΑ κάνει λόγο, απαντώντας στις τοποθετήσεις της ΚΕΔΕ για ανυπόστατους, πρωτάκουστους, έωλους και συκοφαντικούς ισχυρισμούς. Επισημαίνει, δε, ότι η ασφαλιστική ενημερότητα χορηγείται «με την απαραίτητη και αναγκαία συνθήκη τη μη οφειλή ασφαλιστικών εισφορών στα ασφαλιστικά Ταμεία».

Αναφορικά με τους Δήμους που υπέστησαν τις καταστροφές, το ΙΚΑ τονίζει ότι «ήταν και είναι ασφαλιστικά ενήμεροι και σε κάθε περίπτωση δεν αιτήθηκαν έκδοση ασφαλιστικής ενημερότητας, την οποία να τους αρνήθηκε το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ».

Η διοίκηση του Ιδρύματος αναφερόμενη στους ισχυρισμούς που περιέχονται στο Δ.Τ. της ΚΕΔΕ, σημειώνει με νόημα ότι «αποτελούν ύβρη και προσβολή στη μνήμη των νεκρών συνανθρώπων μας και των εν γένει πληγέντων, αντί της συμπαράστασης, της συμπάθειας και της έμπρακτης αλληλεγγύης, που θα έπρεπε να επιδεικνύεται. Επιχειρείται σκόπιμη παραπληροφόρηση των πληγέντων και της κοινής γνώμης. Ο βαθιά λαϊκός και δημοκρατικός θεσμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης έχει υπηρετηθεί από λαμπρές, λαοπρόβλητες προσωπικότητες και καμία ευκαιριακή και ατυχής κομματική συγκυρία δεν μπορεί να αμαυρώσει τις παραδόσεις και την Ιστορία του θεσμού».

Η διοίκηση προσθέτει ότι με την αριθμ. 215/2016 γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, «η οποία γνωστοποιήθηκε στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ την 25-8-2016, δόθηκαν διευκρινήσεις σχετικά με τη χορήγηση ασφαλιστικής ενημερότητας στους Δήμους. Ήδη, έχει εκδοθεί η σχετική εγκύκλιος (30/2016) για την εφαρμογή της από τις Υπηρεσίες του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ».