Ελλάδα

Ηράκλειο: Συνοδευτικά μέτρα για την ψυχοκοινωνική στήριξη των απόρων του ΤΕΒΑ

Ηράκλειο: Συνοδευτικά μέτρα για την ψυχοκοινωνική στήριξη των απόρων του ΤΕΒΑ Ηράκλειο: Συνοδευτικά μέτρα για την ψυχοκοινωνική στήριξη των απόρων του ΤΕΒΑ
Παρουσιάστηκαν σήμερα στο Ηράκλειο, τα συνοδευτικά μέτρα για την ψυχοκοινωνική στήριξη των απόρων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα «Επισιτιστικής και βασικής υλικής συνδρομής του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας Απόρων» (ΤΕΒΑ), που υλοποιείται από την Κοινωνική Σύμπραξη της Περιφέρειας Κρήτης, με τη συμμετοχή του ΤΕΙ Κρήτης-Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας.

Η παρουσίαση των συνοδευτικών μέτρων έγινε σήμερα στα γραφεία της Περιφέρεια Κρήτης σε ειδική εκδήλωση με την συμμετοχή των εμπλεκόμενων κοινωνικών φορέων και υπηρεσιών.

Ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος στον τομέα Κοινωνικής Πολιτικής, Λάμπρος Βαμβακάς, αναφέρθηκε στις δράσεις που θα υλοποιηθούν, στο πλαίσιο του προγράμματος. Όπως είπε «τα μέτρα θα υλοποιηθούν μέσω του ΤΕΙ Κρήτης, με το οποίο έχουμε υπογράψει σχετική σύμβαση και συγκεκριμένα με το τμήμα Κοινωνικής Εργασίας».

Τα μέτρα αφορούν σε ένα μεγάλο βαθμό, σχολές γονέων, ημερίδες και σεμινάρια ανά περιφερειακή ενότητα και σε ειδικό επίπεδο, στήριξη ανά άτομο που χρίζει βοήθειας και θα υλοποιηθούν στις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, αφορούν περίπου 7.500 οικογένειες στο νησί, όπως ανέφερε ο Βαμβακάς.

Ο διευθυντής Κοινωνικής Μέριμνας Περιφέρειας Κρήτης, Σπύρος Επιτροπάκης, αναφέρθηκε στην υλοποίηση των κοινωνικών δράσεων για τις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, που ξεκινούν με την ψυχοκοινωνική στήριξη των άπορων ατόμων και οικογενειών, με σεμινάρια και ημερίδες που θα γίνουν ανά Περιφερειακή Ενότητα και Δήμο. Επίσης τόνισε, ότι «παράλληλα θα ξεκινήσει και η προγραμματική σύμβαση με το Πανεπιστήμιο Κρήτης το οποίο θα κάνει το διατροφικό μέρος, ενώ τον οικονομικό προϋπολογισμό θα κάνει η Ένωση Καταναλωτών».

Σύμφωνα με τον κ. Επιτροπάκη, είναι ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα που έχει κάνει 4 κατανομές ειδών στα άτομα που το δικαιούνται, θα συνεχίσει με την κατανομή, που πρόκειται να γίνει αύριο, 20 Σεπτεμβρίου, ενώ στις 22 Σεπτεμβρίου θα μοιραστεί 30 τόνοι ελαιόλαδου, σε δυο δόσεις.

Εξάλλου, ο ίδιος σημείωσε, ότι η Περιφέρεια Κρήτης εγκαινιάζει μια δράση συνεργασίας, μαζί το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών, «με το οποίο έχουμε υπογράψει Πρωτόκολλο Συνεργασίας και έχουμε εγκριθεί ως εταίροι στο πρόγραμμα “Τζάστ” για τα φτωχά παιδιά. Ένα πρόγραμμα που θα δώσει τη δυνατότητα σε φτωχές οικογένειες να αντιμετωπίσουν προβλήματα επιβίωσης».
Ακόμη ανέφερε, πως στο πλαίσιο υλοποίησης του Κοινωνικού Προγράμματος της Περιφέρειας Κρήτης, θα πραγματοποιηθεί ημερίδα, στις 29 Σεπτεμβρίου, για την σχολική διαρροή, ένα φαινόμενο που μαστίζει τη Κρήτη, λόγω αδυναμίας των οικογενειών να ανταποκριθούν στις ανάγκες, με αποτέλεσμα τα παιδιά αυτά να εργάζονται για να επιβιώσουν.

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Κοινωνιολογίας, πρόεδρος του τμήματος Κοινωνικής Εργασίας του ΤΕΙ Κρήτης, Γιάννης Χλιαουτάκης, ανέφερε ότι έχουν αναλάβει τη στήριξη των δράσεων που έχει υιοθετήσει η διεύθυνση Κοινωνικής Μέριμνας, για τις ευπαθείς οικογένειες.
«Οι δράσεις αυτές που θα υλοποιηθούν, αφορούν στους γονείς, αλλά και γενικότερα σε ανθρώπους που αντιμετωπίζουν μια μεγάλη δυσκολία, ανάγκη και αφορά στα παιδιά τους» όπως τόνισε. Τέλος, προσκάλεσε την επιστημονική κοινωνική κοινότητα της Κρήτης να αγκαλιάσει αυτή την προσπάθεια και -όσο περισσότερο γίνεται- να προσφέρει προς την κατεύθυνση αυτή.

NETWORK