Ελλάδα

Γ. Μουζάλας: Η αποσυμφόρηση των νησιών δεν μπορεί να γίνει άμεσα

Γ. Μουζάλας: Η αποσυμφόρηση των νησιών δεν μπορεί να γίνει άμεσα
Επικίνδυνη χαρακτήρισε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, μια επιχείρηση βίαιης απομάκρυνσης προσφύγων και μεταναστών από τα νησιά, κατά τη συζήτηση επερώτησης της ΝΔ, που γίνεται αυτή την ώρα στη Βουλή.

«Η μετακίνηση δεν μπορεί να γίνει μαζικά και βίαια διότι θα γίνουν εξεγέρσεις και γιατί μπορεί να αποτελέσει παράγοντα για μαζικές ροές», είπε ο κ. Μουζάλας ο οποίος κάλεσε τα κόμματα να πιέσουν στα ευρωπαϊκά κόμματά τους για τη διατήρηση της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, αντί να στηρίζουν την εύκολη λύση της μαζικής βίαιης απομάκρυνσης.

«Στα νησιά μας, ο νησιωτικός λαός δοκιμάζεται. Δοκιμάζονται από υπερπληθυσμό. Τι άλλαξε; Ο πληθυσμός εγκλωβίζεται. Μένει καιρό, ενώ θέλει να φύγει από τη χώρα, τελειώνουν τα λεφτά του, είναι θυμωμένος, απελπισμένος», είπε ο Γιάννης Μουζάλας, ο οποίος αν και δεν αρνήθηκε ότι «οι νοικοκυραίοι δοκιμάζονται», προειδοποίησε ότι είναι μια εύκολη λύση να φύγουν βίαια από τα νησιά οι άνθρωποι αυτοί και υπάρχει μεγάλος κίνδυνος «να πέσει η συμφωνία». «Αν τους πάρουμε, πέφτει η συμφωνία Ευρώπης-Τουρκίας», είπε χαρακτηριστικά.

«Να φύγουν από τα νησιά; Να φύγει η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας από τη μέση; Αυτό θα σώσει τα νησιά, θα σώσει τη Χίο; Θα σώσει τη Σάμο; Αυτό θα σώσει τη χώρα μας;», είναι η αναφορά που έκανε ο Γιάννης Μουζάλας, σημειώνοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί για την αποσυμφόρηση των νησιών που δοκιμάζονται από πληθυσμό. «Από τα νησιά μπορούμε να πάρουμε αυτούς οι οποίοι κρίνονται ότι απαγορεύεται να επιστραφούν στην Τουρκία» είπε και ενημέρωσε ότι εδώ και 20 ημέρες έχουν ξεκινήσει σχετικές προσπάθειες και «μαζεύονται προς τα κάτω».

Η μετακίνηση δεν μπορεί να γίνει μαζικά και βίαια διότι θα γίνουν εξεγέρσεις και γιατί μπορεί να αποτελέσει παράγοντα για μαζικές ροές. Αυτή η μετακίνηση θα γίνει σιγά -σιγά και διακριτικά, με βάση το νόμο.

Στη συνέχεια ο κ. Μουζάλας παρουσίασε το σχέδιο για την εξομάλυνση της κατάστασης στα νησιά που έχουν επιβαρυνθεί από τους μεγάλους πληθυσμούς προσφύγων και μεταναστών.

Το σχέδιο για τα νησιά προβλέπει, προεχόντως, διαχωρισμό των στοιχείων με παραβατική και εγκληματική συμπεριφορά από τους πρόσφυγες που είναι φιλειρηνικοί και φιλήσυχοι. Οι λεπτομέρειες του σχεδίου, όπως περιεγράφησαν, από τον αναπληρωτή υπουργό είναι οι εξής:
 
- Τα νησιά θα εκκενωθούν από τους έχοντες «τρίπτυχα», δηλαδή εκείνους που δεν πρόκειται να πάνε στην Τουρκία και στην πλειονότητά τους είναι ευάλωτοι, π.χ. Σύροι πρόσφυγες.
 
- Θα γίνει προσπάθεια τα περισσότερα ανήλικα να μετακινηθούν στην ηπειρωτική χώρα.
 
- Θα δημιουργηθούν νέοι χώροι στα νησιά, προκειμένου να εγκατασταθούν αλλού οι λεγόμενοι «νοικοκυραίοι» (σ.σ. κατά δήλωση του κ. Μουζάλα) από τους παραβάτες-κακοποιούς που θα πρέπει να απομονωθούν σε κλειστούς χώρους. Όπως τόνισε, όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι η κυβέρνηση δημιουργεί νέα hot spots για τον πολλαπλασιασμό του πληθυσμού. Αντιθέτως, «διαιρεί» τον πληθυσμό για την αποτροπή εγκληματικών φαινομένων σε βάρος των φιλήσυχων προσφύγων.
 
- Ταυτόχρονα θα αυξηθεί η αστυνόμευση στα νησιά.
 
- Θα ενισχυθεί η δύναμη της EASO.
 
- Θα ενισχυθούν οι επιτροπές προσφυγών με δικαστές (σ.σ. ο προγραμματισμός αναφέρει ότι θα είναι 13 τον Νοέμβριο).
 
Ο αναπληρωτής υπουργός σημείωσε ότι η κυβέρνηση κινείται με προγραμματισμό να υπάρξουν τις επόμενες ημέρες 150 επιστροφές ημερησίως.
 
Αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί στην ηπειρωτική χώρα, ο κ. Μουζάλας τόνισε είπε ότι η Β. Ελλάδα έχει, ήδη, αποσυμφορηθεί κατά 7.000 και προβλέπεται να κλείσουν τα μισά κέντρα.
 
«Συμφωνούμε ότι πρέπει να επιζήσει η συμφωνία της ΕΕ-Τουρκίας, ότι πρέπει να αυξηθεί το relocation, ότι πρέπει να φτιαχτεί ευρωπαϊκός μηχανισμός επιστροφών, συμφωνούμε ότι πρέπει να ζητήσουμε να αποσυμφορηθούν τα νησιά, με τη μεταφορά ανθρώπων, οι οποίοι μπορεί να επιστραφούν στην Τουρκία, σε κλειστά κέντρα στην ενδοχώρα. Συμφωνούμε ότι απαιτούμε από την ΕΕ και την Τουρκία το κάθε κομμάτι να πάρει την ευθύνη του. Συμφωνούμε ότι θέλουμε αύξηση της ΕΑSO, ότι θέλουμε αύξηση της Frontex», είπε ο κ. Μουζάλας και υπογράμμισε ότι εάν τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου συμφωνούν στα παραπάνω- που είναι και αντικείμενο του διπλωματικού μαραθώνιου της ελληνικής κυβέρνησης- τότε οφείλουν να ασκήσουν την πίεση που μπορούν στα ευρωπαϊκά κόμματα, με τα οποία συνδέονται, προκειμένου να προχωρήσουμε παρακάτω.
 
Όσο για την ένταση από κατοίκους των νησιών, ο αναπληρωτής υπουργός επεσήμανε ότι δεν χαρίζει κανέναν στη Χρυσή Αυγή, σημείωσε, όμως, ότι υπάρχουν στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης που δεν λειτούργησαν πυροσβεστικά.

Πυρά από βουλευτές της ΝΔ
Ο Κώστας Κατσαφάδος(ΝΔ) κατήγγειλε ότι οι αβελτηρίες της πολιτικής της κυβέρνησης έχουν δημιουργήσει μια εκρηκτική κατάσταση στο μεταναστευτικό και τόνισε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η ΝΔ έχουν προσεγγίσει με μεγάλη υπευθυνότητα το μεταναστευτικό και δεν το είδαν ποτέ ως ευκαιρία για αλίευση δυσαρεστημένων ψηφοφόρων.

Ο βουλευτής αναφέρθηκε όχι μόνο στις οικονομικές και κοινωνικές προεκτάσεις του προβλήματος, αλλά και στις προεκτάσεις εθνικής ασφάλειας. Η κυβέρνηση είπε, απέτυχε και στην ανθρωπιστική διάσταση του προβλήματος, καθώς η κυβέρνηση δεν μπορεί να αισθάνεται περήφανη για τους καταυλισμούς που έχει κάνει και κατέθεσε και την πρόσφατη έκθεση της διεθνούς αμνηστίας που αναφέρει σοβαρές παραλείψεις από την κυβέρνηση.

Ο Γιάννης Κεφαλογιάννης (ΝΔ) κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν προχωρούν οι μετεγκαταστάσεις με τους ρυθμούς που διεκπεραιώνονται οι αιτήσεις. «Τι κάνετε εσείς γι’ αυτό; Πώς απάντησε ο κ. Τσίπρας όταν η κ. Μέρκελ τον επέπληξε για το προσφυγικό;» είπε ο βουλευτής και ζήτησε να ενημερωθεί αν ο κ. Τσίπρας έθεσε το θέμα αυτό στη διάσκεψη των Αθηνών και γιατί δεν το συμπεριέλαβε στην κοινή διακήρυξη.

Ο Σταύρος Καλαφάτης (ΝΔ) προειδοποίησε ότι οι νέες ροές θα είναι αμιγώς μεταναστευτικές και όχι προσφυγικές. Μίλησε επίσης για την αποτυχία του προγράμματος μετεγκατάστασης προσφύγων. «Από την αρχή είχαμε τονίσει την ανάγκη διαχωρισμού των μεταναστών από τους πρόσφυγες για να κατηγορηθούμε για ιδεοληπτική εμμονή. Αντιτάσσατε τον ανθρωπισμό της αριστεράς, αλλά το κακό είναι ότι ο ανθρωπισμός αυτός δεν αναγνωρίζεται από τις άλλες χώρες», είπε ο Στ. Καλαφάτης και πρόσθεσε ότι τελικά σήμερα η Ελλάδα δέχεται επικρίσεις για την αδυναμία της να απορροφήσει κονδύλια για τη στήριξη των προσφύγων.

Ο Μανώλης Κόνσολας (ΝΔ) προειδοποίησε ότι το πρόβλημα έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις με τραγικές και δραματικές επιπτώσεις για τα νησιά. Η κυβέρνηση με απόλυτη ανευθυνότητα δημιουργεί εκρηκτικές συνθήκες στα νησιά του Αιγαίου είπε, και αναρωτήθηκε ποιος έδωσε στην κυβέρνηση το δικαίωμα να δημιουργήσουν hot spots στους τουριστικούς προορισμούς. Είστε ενταγμένοι στη λογική ξέφραγο αμπέλι, είπε ο κ. Κόνσολας και τόνισε ότι αυτά τα κέντρα είναι τελείως ανεξέλεγκτα.

Ο Νότης Μηταράκης (ΝΔ) αναφέρθηκε στην ασφυκτική κατάσταση στη Χίο και πρόσθεσε για την τελευταία κινητοποίηση στο νησί ότι κάποιοι προσπάθησαν να την αμαυρώσουν αλλά ο κόσμος της Χίου προειδοποιεί ότι η κατάσταση έχει ξεπεράσει το όριο αντοχής του νησιού να φιλοξενήσει πρόσφυγες και μετανάστες με ασφάλεια. Η Χίος αγκάλιασε αυτούς τους ανθρώπους στήριξε την προσπάθεια δημιουργίας hot spot και τώρα εσείς βάζετε ταμπέλα ότι πίσω από κάθε κινητοποίηση υπάρχει σκοπιμότητα, τόνισε ο Ν. Μηταράκης.

Ο Χ. Αθανασίου (ΝΔ) χαρακτήρισε μείζον εθνικό ζήτημα το μεταναστευτικό και μετέφερε την αγωνία των κατοίκων της Λέσβου σημειώνοντας ότι τα τελευταία δύο χρόνια οι κάτοικοι του νησιού έχουν βοηθήσει 400.000 εν δυνάμει πρόσφυγες. Προειδοποίησε ότι η διαιώνιση της κατάστασης έχει καταστροφικές συνέπειες για το νησί και προέτρεψε την κυβέρνηση να ρωτήσει τους κατοίκους των νησιών που έχουν αγγίξει τα όρια τους. «Τελικά αυτή η κυβέρνηση ποιον εκπροσωπεί; Οι τουριστικές αφίξεις στη Λέσβο μειώθηκαν 70% φέτος» είπε ο βουλευτής.

Η Σοφία Βούλτεψη (ΝΔ) κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι προπαγανδιστικά προσπαθεί να εμφανίσει ότι έχει κάνει κάτι καλύτερο από τους προηγούμενους, είτε στο μνημόνιο είτε στο προσφυγικό-μεταναστευτικό, αλλά ήρθε η ώρα να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα γιατί η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας ήταν ένα γονατογράφημα και τώρα φτάνει η Ελλάδα να προσπαθεί να λύσει τα προβλήματα της ΕΕ με την Τουρκία αντί να προσπαθεί να λύσει τα δικά της προβλήματα. Η βουλευτής είπε ότι η συμφωνία αυτή δεν είναι επωφελής για την Ελλάδα και τόνισε ότι δεν μπορεί ο πρωθυπουργός να πηγαίνει στον ΟΗΕ, στη Βιέννη, στην Μπρατισλάβα και λέει τι πρέπει να κάνει η ΕΕ έναντι της Τουρκίας και αν τα βρίσκουν μεταξύ τους στο θέμα της βίζας.

Ν. Ξυδάκης: Διεθνές ζήτημα

«Περιμένω από τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου, μια μακρόπνοη στρατηγική αντιμετώπιση, όπως επιτάσσει η σπουδαιότητα του ζητήματος, το οποίο αφορά την χώρα μας και την σταθερότητά της, την ανθρωπιά της, τον πολιτισμό της», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, με αρμοδιότητα ευρωπαϊκών θεμάτων, Νίκος Ξυδάκης, μιλώντας στη συζήτηση επερώτησης της ΝΔ για το προσφυγικό - μεταναστευτικό.

Ο κ. Ξυδάκης, ενημέρωσε το Σώμα για τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση του προβλήματος, στο διπλωματικό επίπεδο, εξηγώντας πως πρόκειται για θέμα διεθνές και «το νούμερο ένα στην ΕΕ, στον ΟΗΕ, στην αμερικανική πολιτική μαζί με την ασφάλεια».

«Αυτό και μόνο καταδεικνύει, το μέγεθος τη σφοδρότητα και την δυσκολία στην επίλυση αλλά και την ανάγκη για μακρόπνοες λύσεις. Θα περίμενα να υπάρχει ανάλογη, μακρόπνοη και στρατηγική αντιμετώπιση από όλες τις πολιτικές δυνάμεις σε ένα θέμα που δεν έχει νόημα να συγκρίνουμε τι έκανε η ΝΔ και τι ο ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά τι κάνουμε τώρα» είπε.

« Σχετικά με τα Χρηματοδοτικά ο κ. Ξυδάκης είπε ότι, η Επιτροπή εμφανίζει πραγματικά στοιχεία αλλά φουσκωμένα και όχι στην αληθινή χρονική έκταση στην οποία δίνονται. Τα τακτικά ταμεία, προβλέπουν ευρωπαϊκούς πόρους 510 εκατ. από το 2014 έως το 2022. Από αυτά, το ένα πέμπτο προορίζετο να κατευθυνθεί για έργα και δαπάνες υποδοχής. Και από την έκτακτη χρηματοδότηση, περίπου 450 εκατ., που είχε εξαγγείλει να διαθέσει διαδοχικά ο Επίτροπος Πολιτικής Προστασίας ούτε το ένα τέταρτο δεν διοχετεύεται στην Ελλάδα, αλλά στους Διεθνείς Οργανισμούς το μόνο που έμεινε να κάνουμε είναι να έχουμε έναν αποφασιστικό λόγο στη διάθεση αυτών των κονδυλίων».

Δ. Βίτσας: συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας πρέπει να κρατηθεί

Η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας πρέπει να κρατηθεί, ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Βίτσας, κατά τη διάρκεια της συζήτησης της επερώτησης της ΝΔ για το προσφυγικό-μεταναστευτικό.

Ο κ. Βίτσας παρουσίασε στοιχεία που δείχνουν ότι οι ροές μειώθηκαν σημαντικά μετά τη σύναψη της συμφωνίας και αναγνώρισε ότι πρέπει να τρέχουν πιο γρήγορα οι εργασίες της πρώτης υποδοχής, δηλαδή η εξέταση του ασύλου και των προσφυγών. «Πρέπει να λάβουμε και μία σειρά μέτρα, διότι η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας προέβλεπε και την ανταλλαγή Ελλήνων και Τούρκων αξιωματικών για τις επιστροφές», είπε συγκεκριμένα, διαδικασία που πάγωσε μετά την απόπειρα πραξικοπήματος και τώρα επανεκκινεί.

«Εμείς ως κυβέρνηση πιέζουμε να υπάρξει και ένα εναλλακτικό σχέδιο», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός, σημείωσε, όμως, ότι αυτό δεν μπορεί να είναι άλλο από ένα σχέδιο ενάντια στα κλειστά σύνορα, τις βίαιες μαζικές απελάσεις, τη λογική της Ευρώπης-φρούριο, σχέδιο που θα βασίζεται στη λογική της ισομερούς κατανομής των βαρών της προσφυγικής κρίσης ανάμεσα στα κράτη-μέλη με υποχρεωτικές αναλογικές ποσοστώσεις. «Αυτό το σχέδιο δεν το θέλει το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και συμβολή θα ήταν να πιέζετε σε αυτήν την κατεύθυνση», υπογράμμισε απευθυνόμενος στη ΝΔ.

Ο κ. Βίτσας επεσήμανε ότι στη λογική της κυβέρνησης είναι να μειωθεί ο αριθμός αυτών που βρίσκονται στα 50 κέντρα φιλοξενίας και hot spots, να αυξηθεί η εγκατάσταση σε σπίτια, να ενισχυθούν οι επιστροφές και η εγκατάσταση σε άλλες χώρες της Ευρώπης. «Υπάρχουν, όμως, χώρες που λένε ότι δεν παίρνουν κανέναν και άλλες χώρες που ενώ έπρεπε να στείλουν πέντε ανθρώπους να βοηθήσουν στο άσυλο δεν έχουν στείλει κανέναν ή χώρες που λένε θα κάνουν δημοψήφισμα. Εδώ πρέπει να βάλουμε τείχος ανθρωπιάς, αλληλεγγύης», τόνισε, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να ασκεί πολιτική που θα έχει τα στοιχεία της ανθρωπιάς και της αλληλεγγύης, θα συνεχίσει με βάση τη Συμφωνία της Γενεύης, θα είναι στη βάση της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας. Σε αυτήν την κατεύθυνση κάλεσε και τα άλλα κόμματα να κινηθούν.

NETWORK