Ελλάδα

Ραγδαία αύξηση των Ελλήνων τουριστών στο Βελιγράδι

Ραγδαία αύξηση των Ελλήνων τουριστών στο Βελιγράδι
#GoBelgrade είναι το μότο του Τουριστικού Οργανισμού Βελιγραδίου για την προβολή της πρωτεύουσας της Σερβίας ως ιδανικού ταξιδιωτικού προορισμού και οι Έλληνες φαίνεται ότι το ακολουθούν.

Βελιγράδι επιλέγουν οι Έλληνες τουρίστες για τις αποδράσεις τους, όπως προκύπτει από την εντυπωσιακή αύξηση που καταγράφεται τον τελευταίο χρόνο στον αριθμό των διανυκτερεύσεων Ελλήνων στη σερβική πρωτεύουσα.
«Έως το τέλος του 2016, οι διανυκτερεύσεις Ελλήνων επισκεπτών και τουριστών αναμένεται να πενταπλασιαστούν – και συγκεκριμένα από 22.000 το 2015, περιμένουμε να ανέλθουν σε 100.000 διανυκτερεύσεις», δήλωσε ο διευθυντής του Τουριστικού Οργανισμού Βελιγραδίου, Μίοντραγκ Πόποβιτς σε εκδήλωση παρουσίασης της πόλης που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη.
Δύο χρόνια πριν, οι Έλληνες επισκέπτες δεν ήταν στο top 10 ίσως ούτε στο top 20 των επισκεπτών του Βελιγραδίου, αλλά από αυτό το μήνα, είναι στην πρώτη θέση (πρώτοι στη διάρκεια του δωδεκάμηνου είναι οι Γερμανοί).

Το Βελιγράδι έχει γίνει προορισμός city break και για τους Έλληνες, ο αριθμός των Ελλήνων επισκεπτών αυξάνεται κάθε μήνα, τόνισε ο κ. Πόποβιτς.
Από τους Έλληνες που ταξιδεύουν στη Σερβία, το 70-75% επιλέγει το Βελιγράδι. Οι επισκέπτες από τη Βόρεια Ελλάδα φθάνουν στη σερβική πρωτεύουσα οδικώς, ενώ οι Αθηναίοι ταξιδεύουν αεροπορικώς.
«Είμαι πολύ αισιόδοξος», τόνισε ο πρόεδρος του Τουριστικού Οργανισμού Βελιγραδίου, σημειώνοντας ότι η σερβική πρωτεύουσα είναι πλέον γνωστή σε όλη την Κεντρική Ευρώπη για τις εορταστικές εκδηλώσεις που διοργανώνονται τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά (με το παλιό ημερολόγιο) σε πλατείες. «Οι Έλληνες που θα προτιμήσουν να ταξιδέψουν στο Βελιγράδι την περίοδο αυτή, εκτός των άλλων, θα έχουν τη δυνατότητα να γιορτάσουν τα Χριστούγεννα δύο φορές», σημείωσε.
Το 2015, το Βελιγράδι είχε 782.635 διανυκτερεύσεις, αυξημένες κατά 9%. Στο α' τρίμηνο του 2016, οι διανυκτερεύσεις ανήλθαν σε 155.675 (αύξηση 19%).

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν η αντιπεριφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας και πρόεδρος του Οργανισμού Τουριστικής Προβολής και Μάρκετινγκ Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου και η αν. γεν. γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Αναπτυξιακής Συνεργασίας, στο υπουργείο Εξωτερικών, Κυριακή Τεκτονίδου.
Χαιρετισμό απηύθυναν, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, ο αντιδήμαρχος Διεθνών Σχέσεων, Σπύρος Πέγκας, ο πρέσβης της Σερβίας στην Αθήνα, Ντούσαν Σπασόγιεβιτς και ο πρόξενος της Σερβίας στη Θεσσαλονίκη, Σίνισα Πάβιτς.
Θεσσαλονίκη και Βελιγράδι μπορούν να αποτελέσουν κοινό προορισμό σε μακρινές τουριστικές αγορές, όπως της Κίνας, του Καναδά και των ΗΠΑ, τόνισαν οι κ.κ. Μπουτάρης, Πέγκας και Πόποβιτς.

Από εδώ και στο εξής πρέπει να προχωρήσουμε μαζί, να ενώσουμε τις προσπάθειες, να προβάλλουμε τη Θεσσαλονίκη, το Βελιγράδι, την περιοχή, ως κοινό προορισμό για επισκέπτες που έρχονται από μακριά, από τις ΗΠΑ, την Κίνα και τον Καναδά. Αυτό είναι το στοίχημα που πρέπει να πετύχουμε, ανέφερε ο κ. Πέγκας.
Η Κίνα είναι μεγάλη αγορά, και Θεσσαλονίκη και Βελιγράδι μπορούν να αποτελέσουν περιφερειακό προορισμό, τόνισε ο κ. Πόποβιτς. Προσπαθούμε να συνεργαστούμε και να προσελκύσουμε ένα ποσοστό από τα εκατομμύρια Κινέζων τουριστών, είπε.
Φέτος το καλοκαίρι, ακόμη μέχρι και σήμερα, η πτήση Θεσσαλονίκη - Βελιγράδι ήταν overbooked και η εταιρεία δρομολόγησε και 20 πτήσεις charter, ανέφερε η εκπρόσωπος του σερβικού αερομεταφορέα Air Serbia, Κική Κολάτσκου.

Η εταιρεία κατά την καλοκαιρινή περίοδο, είχε δύο πτήσεις Θεσσαλονίκη - Βελιγράδι καθημερινά. Από τις 30 Οκτωβρίου μέχρι τις 17 Δεκεμβρίου θα μειωθούν οι πτήσεις σε τέσσερις την εβδομάδα. Την περίοδο των γιορτών των Χριστουγέννων θα αυξηθούν και πάλι και την περίοδο Ιανουαρίου -Φεβρουαρίου θα είναι τέσσερις την εβδομάδα. Η κ. Κολάτσκου ανακοίνωσε ότι για αύριο Σάββατο και πιθανώς για κάθε δεύτερο Σάββατο θα ισχύει ειδική προσφορά για την μετ’ επιστροφής πτήση Θεσσαλονίκη - Βελιγράδι (119 ευρώ).

Ειδική αναφορά έκανε η κ. Κολάτσκου στις απευθείας πτήσεις από Βελιγράδι προς Νέα Υόρκη (πέντε πτήσεις σε εβδομαδιαία βάση), που άρχισαν τον περασμένο Ιούνιο. Σημείωσε ότι όσοι επιλέξουν να ταξιδέψουν από το Βελιγράδι προς Νέα Υόρκη για το χρονικό διάστημα που δεν θα υπάρχει απευθείας σύνδεση, η Air Serbia παρέχει δωρεάν διανυκτέρευση σε κεντρικό ξενοδοχείο του Βελιγραδίου.Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με B2B συναντήσεις μεταξύ επιχειρηματιών του τουριστικού κλάδου.

Περιοδεία για την προβολή του Βελιγραδίου σε όλες τις γειτονικές χώρες της Σερβίας

Με ένα λεωφορείο με διακριτικά σύμβολα του Βελιγραδίου και ο Οργανισμός Τουρισμού της σερβικής πρωτεύουσας πραγματοποιεί περιοδεία σε πόλεις γειτονικών της Σερβίας χωρών, στο πλαίσιο της οποίας σήμερα και αύριο σταθμεύει στη Θεσσαλονίκη.
Το karavan (road show) #GoBelgrade επισκέφθηκε τις πόλεις; Τιμισοάρα (Ρουμανία), τη Βιέννη (Αυστρία), Ζάγκρεμπ (Κροατία), Μπάνια Λούκα, (Βοσνία – Ερζεγοβίνη), Σόφια (Βουλγαρία) , Βουδαπέστη (Ουγγαρία), Σαράγεβο (Βοσνία – Ερζεγοβίνη), Λιουμπλιάνα (Σλοβενία).

Για πρώτη φορά πραγματοποιήθηκε παρουσίαση του Βελιγραδίου ως τουριστικού προορισμού στα Τίρανα. Μετά τη Θεσσαλονίκη, ανάλογες παρουσιάσεις θα πραγματοποιηθούν στην Ποντγκόριτσα του Μαυροβουνίου και στην Πράγα της Τσεχίας.
“You are where you go”, δηλαδή το ταξίδι σου σε προσδιορίζει, ανέφερε ο κ. Πόποβιτς παρουσιάζοντας τα πιο χαρακτηριστικά αξιοθέατα της πόλης, το φρούριο Καλεμένγκνταν, τη μποέμ συνοικία Σκαντάρλια, τη συμβολή των ποταμών Δούναβη και Σάβα. Υπογράμμισε ότι το Βελιγράδι είναι ο ιδανικός προορισμός για όσους αναζητούν δημιουργικότητα, αθλητικά γεγονότα, συναυλίες, καλό φαγητό και νυχτερινή ζωή.

Η σερβική πρωτεύουσα απέκτησε πρόσφατα και χίπστερ περιοχή, τη συνοικία Τσέτινσκα όπου έχουν ανοίξει πολλά καφέ και κλαμπ σε industrial στιλ με αλτέρνατιβ, φανκ, τζαζ, μπλουζ μουσική.
Ήχους και εικόνες του Βελιγραδίου θα έχουν αύριο τη δυνατότητα να δουν όσοι Θεσσαλονικείς κάνουν αύριο βόλτα στη νέα παραλία. Από τις 12:00 έως τις 18:00, το λεωφορείο του Τουριστικού Οργανισμού Βελιγραδίου θα σταθμεύσει στο Λευκό Πύργο, και σε ειδικά περίπτερα θα διανέμεται πληροφοριακό υλικό για τα καταλύματα, τα μουσεία, τις συναυλίες, τα φεστιβάλ που διοργανώνονται στη σερβική πρωτεύουσα υπό τους ήχους djs και live μουσικής τζαζ.