Ελλάδα

PRAKSIS: Πρόγραμμα φιλοξενίας προσφύγων σε ανάδοχα νοικοκυριά

PRAKSIS: Πρόγραμμα φιλοξενίας προσφύγων σε ανάδοχα νοικοκυριά
Σε εξέλιξη βρίσκεται το πρόγραμμα Hosting Households από την μη κυβερνητική οργάνωση PRAKSIS, το οποίο αφορά τη φιλοξενία σε ανάδοχα νοικοκυριά προσφύγων αιτούντων μετεγκατάστασης σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα.

Το πρόγραμμα αφορά γενικότερα ευάλωτες ομάδες, ενώ όπως δηλώνει στο Αθηναϊκό/ Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η Δανάη Βαλλιανάτου, από τη Διεύθυνση Ανθρώπινου Δυναμικού, ιδιαίτερη έμφαση δίνεται και στη φιλοξενία ΛΟΑΤΚΙ (λεσβίες, ομοφυλόφιλα, αμφιφυλόφιλα, τρανς, κουήρ και ίντερσεξ) ατόμων.

«Προσπαθούμε να προωθήσουμε την φιλοξενία οικογενειών και ευάλωτων ομάδων, κυρίως ΛΟΑΤΚΙ ατόμων», λέει στο Πρακτορείο η κ. Βαλλιανάτου και προσθέτει: Με δεδομένο ότι πολλαπλά αιτήματα ασύλου και μετεγκατάστασης σε ευρωπαϊκές χώρες αφορούν ΛΟΑΤΚΙ άτομα, η οργάνωση προσκαλεί τη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα να στηρίξει ενεργά τη συγκεκριμένη δράση ενημερώνοντας όσο το δυνατόν περισσότερα μέλη ή και παρέχοντας προσωρινή φιλοξενία στους ωφελούμενους του προγράμματος.

Από το πρόγραμμα Hosting Households προβλέπεται παροχή διερμηνείας σε συνδυασμό με ψυχοκοινωνική στήριξη και μερική οικονομική ενίσχυση, ώστε να μην επιβαρυνθούν τα πρόσωπα ή οι οικογένειες που παρέχουν την φιλοξενία. Η οικονομική ενίσχυση συνοπτικά περιλαμβάνει κάλυψη για ρεύμα, νερό, θέρμανση, wi-fi, διατακτικές σίτισης, πυρασφάλεια.

Επίσης, το πρόγραμμα απευθύνεται σε πρόσωπα ή οικογένειες που διαμένουν νόμιμα και μόνιμα στην Ελλάδα, συγκεκριμένα στο νομό Αττικής, και είναι πρόθυμοι να φιλοξενήσουν πρόσφυγες στον χώρο τους για διάστημα περίπου έως 6 μήνες.

«Το πρόγραμμα είναι πιλοτικό. Πρώτος μας στόχος είναι για αρχή τριάντα ανάδοχα νοικοκυριά. Ανάλογα πως εξελιχθεί η δράση, θα την αξιολογήσουμε και θα προχωρήσουμε», αναφέρει η κ. Βαλλιανάτου.

Η πρόσκληση παρουσιάστηκε την προηγούμενη εβδομάδα και αρκετός κόσμος τηλεφωνεί για πληροφορίες. Αρκετοί άνθρωποι ήδη φιλοξενούν από μόνοι τους πρόσφυγες, γεγονός ενθαρρυντικό σύμφωνα με την κ. Βαλλιανάτου, και επικοινωνούν με την PRAKSIS για να μάθουν πώς μπορούν να υποστηριχθούν.

Το Hosting Households αποσκοπεί στην ομαλή προσαρμογή των αιτούντων μετεγκατάστασης στην ελληνική και την ευρωπαϊκή πραγματικότητα και στην γόνιμη ανταλλαγή πολιτισμικών στοιχείων μέσω της συμβίωσης.

Σημειώνεται πως η δράση χρηματοδοτείται από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR).

Για περισσότερες πληροφορίες ή για εκδήλωση ενδιαφέροντος συμμετοχής στο πρόγραμμα: Μώλου Μαρία, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. , 210 5244574-6