Οικονομία

ΟΟΣΑ: Η οικονομική ανάπτυξη δεν βελτίωσε το εισόδημα των Ελλήνων το πρώτο τρίμηνο

ΟΟΣΑ: Η οικονομική ανάπτυξη δεν βελτίωσε το εισόδημα των Ελλήνων το πρώτο τρίμηνο Φωτογραφία: Pixabay/stevepb
Όλες οι οικονομίες των G7 κατέγραψαν αύξηση του πραγματικού κατά κεφαλήν εισοδήματος των νοικοκυριών

Το πραγματικό κατά κεφαλήν εισόδημα των νοικοκυριών στις χώρες του ΟΟΣΑ σημείωσε αύξηση 0,9% στο πρώτο τρίμηνο του 2024, σε σύγκριση με το 0,3% του προηγούμενου τριμήνου, ενώ το πραγματικό κατά κεφαλήν ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,3%, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης.

Σε σχέση με την Ελλάδα τα στοιχεία του ΟΟΣΑ παρουσιάζουν μια αντιφατική εικόνα κατά το πρώτο τρίμηνο του 2024. Ενώ το πραγματικό κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 0,9%, υποδηλώνοντας μια θετική πορεία της συνολικής οικονομίας, το πραγματικό κατά κεφαλήν εισόδημα των νοικοκυριών μειώθηκε κατά 1,9%. Αυτή η διαφορά υποδεικνύει ότι η οικονομική ανάπτυξη δεν μεταφράστηκε άμεσα σε βελτίωση του εισοδήματος των πολιτών.

Μια πιθανή εξήγηση για αυτή την απόκλιση μπορεί να είναι η επίδραση του πληθωρισμού, ο οποίος έχει διαβρώσει την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών, παρά την αύξηση του ΑΕΠ. Επιπλέον, η αύξηση του ΑΕΠ δεν οφείλεται σε τομείς που δεν επηρεάζουν άμεσα το εισόδημα των νοικοκυριών, όπως οι εξαγωγές ή οι επενδύσεις σε κεφαλαιουχικό εξοπλισμό.

Είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί ότι η μείωση στο πραγματικό κατά κεφαλήν εισόδημα των ελληνικών νοικοκυριών υποδηλώνει διαρθρωτικές προκλήσεις και ζητήματα που σχετίζονται με την κατανομή του πλούτου στη χώρα μας.

Όλες οι οικονομίες των G7 κατέγραψαν αύξηση του πραγματικού κατά κεφαλήν εισοδήματος των νοικοκυριών την ίδια περίοδο, με την Ιταλία να σημειώνει τη μεγαλύτερη άνοδο κατά 3,4%. Αυτή η αύξηση οφείλεται κυρίως στην άνοδο των αποδοχών των εργαζομένων και των κοινωνικών μεταβιβάσεων σε είδος, ανατρέποντας την πτώση του προηγούμενου τριμήνου.

Σημαντική αύξηση σημείωσε και η Γερμανία, με το πραγματικό κατά κεφαλήν εισόδημα των νοικοκυριών να αυξάνεται κατά 1,4%, έναντι 0,1% το προηγούμενο τρίμηνο, γεγονός που αποδίδεται εν μέρει στην άνοδο των αποδοχών των εργαζομένων. Το πραγματικό ΑΕΠ κατά κεφαλήν στη Γερμανία αυξήθηκε κατά 0,2%, ανακάμπτοντας από τη μείωση του 0,6% του προηγούμενου τριμήνου.

Στη Γαλλία, το πραγματικό κατά κεφαλήν εισόδημα των νοικοκυριών αυξήθηκε κατά 0,6%, κυρίως λόγω της αύξησης των βασικών συντάξεων ως μέτρο αντιμετώπισης του πληθωρισμού. Το Ηνωμένο Βασίλειο και οι Ηνωμένες Πολιτείες σημείωσαν ηπιότερες αυξήσεις στο πραγματικό κατά κεφαλήν εισόδημα των νοικοκυριών, με 0,3% και 0,2% αντίστοιχα.