Ελλάδα

Μουζάλας: Ψευδής η είδηση για απεργία πείνας στο Ελληνικό

Μουζάλας: Ψευδής η είδηση για απεργία πείνας στο Ελληνικό
«Καταλαβαίνουμε την αγωνία των προσφύγων, για μας είναι κίνητρο να κάνουμε τα πράγματα καλύτερα, όχι όμως να παραβιάζονται οι νόμοι», ανέφερε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, κατά την συνέντευξη Τύπου που έδωσε στο χώρο του πρώην αεροδρομίου. Νωρίτερα είχε σημειωθεί μικροένταση, καθώς ομάδα προσφύγων είχε κλειδώσει την πόρτα, εμποδίζοντας τη είσοδο του κ. Μουζάλα στη δομή. Τελικά η πόρτα άνοιξε από τους ίδιους τους πρόσφυγες και, αργότερα, ακολούθησε συνάντηση του κ. Μουζάλα με αντιπροσωπεία των προσφύγων.

«Δεν υπάρχει καμία απεργία πείνας στη δομή του χώρου αφίξεων στο Ελληνικό», ανέφερε ο κ. Μουζάλας, κάνοντας λόγο για «ψευδή είδηση που διέδωσαν κάποιες οργανώσεις για να δημιουργήσουν θέμα». Αυτό που συνέβη, συνέχισε ο κ. Μουζάλας, είναι ότι μια ομάδα περίπου 30 ατόμων από τους 700 που διαμένουν εκεί, με τη συμμετοχή κάποιων ελληνικών οργανώσεων, προσπάθησαν να αποκλείσουν το χώρο, απαγορεύοντας στα φορτηγά τροφοδοσίας, στους γιατρούς και στα σχολικά να εισέλθουν στο κτίριο. Αίτημα των διαμαρτυρόμενων είναι η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσής τους.

Η ψευδής είδηση της «απεργίας πείνας», σύμφωνα με τον κ. Μουζάλα, οφείλεται σε «παραπληροφόρηση» από συγκεκριμένη ελληνική πολιτική οργάνωση, η οποία είναι η τρίτη φορά που προβαίνει σε παρόμοια, αναληθή, ανακοίνωση.

Ο κ. Μουζάλας υποστήριξε πως κατανοεί τον πόνο των ανθρώπων, αλλά και «η κυβέρνηση προσπαθεί, από τη μεριά της, να κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί». Δεν αρνήθηκε πως γίνονται και λάθη στη διαχείριση του προσφυγικού, αλλά, εξήγησε, ότι «λάθη δεν κάνει μόνο, όποιος δεν κάνει πράγματα. Μέσα σε έξι μήνες από τη διάλυση της Ειδομένης, καταφέραμε να ομαλοποιηθεί η κατάσταση στην ενδοχώρα, να μην υπάρχουν τσαντίρια, να μην κοιμάται ο κόσμος στους δρόμους, να πηγαίνουν τα παιδιά στο σχολείο, να σερβίρεται φαγητό, να έχουν όλοι στέγη, θέρμανση και το 80% των δομών να έχει ασύρματο ίντερνετ». Ενώ στη Γαλλία προσέθεσε, για παράδειγμα, μετά την εκκένωση του Καλέ, οι πρόσφυγες στήνουν ακόμα σκηνές στις πλατείες. «Δεν διαμαρτύρονται άδικα για το φαγητό, όμως υπάρχει: δεν πεινάνε οι άνθρωποι. Είναι δύσκολο να πετύχεις την τέλεια ισορροπία».

Ο υπουργός συμπλήρωσε, πως «όποιος αισθάνεται καταπιεσμένος στη δομή είναι ελεύθερος να φύγει. Οι πρόσφυγες, μπορούν να κινούνται ελεύθερα, όπως και όλοι οι Έλληνες».
Παραδέχθηκε ωστόσο πως υπάρχει καθυστέρηση στη μετακίνηση του πληθυσμού από το Ελληνικό, καθώς απώτερος σκοπός του υπουργείου είναι η κατάργηση του συγκεκριμένης δομής φιλοξενίας. Προσέθεσε, όμως, πως τα πράγματα δεν είναι εύκολα, καθότι, εκτός από το ότι φτιάχνονται ακόμα καινούργιες θέσεις φιλοξενίας, υπάρχουν και αντιδράσεις από τον κόσμο για να μεταφερθεί, για παράδειγμα στα Τρίκαλα ή στη Θήβα.

Σημειώνεται, πως η συγκεκριμένη κινητοποίηση έλαβε χώρα από χτες σε μια από τις τρεις άτυπες δομές φιλοξενίας του Ελληνικού, στο «Χώρο Αφίξεων», και όχι στο Χόκεϊ και στο Μπέιζμπολ.
Για το ζήτημα της απεργίας πείνας και των συνθηκών διαβίωσης των προσφύγων και των μεταναστών στο Ελληνικό η ΚΕΕΡΦΑ (Κίνηση Ενάντια στον Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή) εξέδωσε ανακοίνωση την Κυριακή, όπου μεταξύ άλλων αναφέρεται πως «μητέρες με βρέφη και μικρά παιδιά δεν έχουν σε στοιχειώδη επάρκεια τα απαραίτητα, όπως βρεφικό γάλα και πάμπερς. Το φαγητό που προέρχεται από την οργάνωση DRC είναι απαράδεκτο. Δεν υπάρχει ζεστό νερό και πλυντήρια. Δεν υπάρχει πρόσβαση στα νοσοκομεία, αφού δεν υπάρχουν μεταφραστές».