Ελλάδα

Αλλαγές στις χρήσεις γης και τις επεκτάσεις πόλεων

Αλλαγές στις χρήσεις γης και τις επεκτάσεις πόλεων
Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ Β’ 1975/6.6.2017) η απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργου Σταθάκη, για τον καθορισμό των προδιαγραφών εκπόνησης των μελετών Τοπικών Χωρικών Σχεδίων (ΤΧΣ), που απαιτούνται για την εκπόνηση και αναθεώρηση των πολεοδομικών σχεδίων της χώρας

Οι προδιαγραφές περιλαμβάνουν αρχές και στόχους του σχεδιασμού, με έμφαση στην κοινωνική συνοχή, τη βελτίωση της ποιότητας ζωής, τη συνετή διαχείριση της γης και την προστασία των φυσικών συστημάτων και της γεωργικής γης.

Επίσης, προσδιορίζουν το περιεχόμενο και τη διαδικασία εκπόνησης των απαιτούμενων υποστηρικτικών μελετών (γεωλογικές, οριοθέτησης ρεμάτων και Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων), καθώς και τη διαδικασία εκπόνησης της κύριας μελέτης των ΤΧΣ. Βασικό στοιχείο της διαδικασίας αποτελεί ο διαφορετικός τρόπος ενσωμάτωσης της ΣΜΠΕ, που αφενός προωθεί την ουσιαστική ένταξη της περιβαλλοντικής διάστασης στον πολεοδομικό σχεδιασμό και αφετέρου μειώνει τον συνολικό χρόνο εκπόνησης των μελετών ΤΧΣ.

Επίσης, δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ Β’ 1976/6.6.2017 η απόφαση του ΥΠΕΝ, με τις τροποποιημένες προδιαγραφές των Ειδικών Χωρικών Σχεδίων, οι οποίες ενσωματώνουν τη διαδικασία προέγκρισης των σχεδίων, όπως αυτή προβλέπεται στον νόμο 4447/2017.

Σε σχέση με τα όσα ισχύουν σήμερα, μια σημαντική αλλαγή είναι η υποχρέωση έγκρισης του τοπικού χωρικού σχεδίου (ΤΧΣ) μέσω προεδρικού διατάγματος και όχι απόφασης της αποκεντρωμένης διοίκησης (που προέβλεπε το καταργηθέν πλαίσιο). Η διαδικασία εκπόνησης θα γίνεται σε τρία στάδια έναντι δύο μέχρι σήμερα, διαδικασία που έμπειροι μελετητές εκτιμούν ότι θα επιβαρύνει χρονικά την ολοκλήρωση της μελέτης (άρα και την πρόοδο του πολεοδομικού σχεδιασμού). Πάντως, αυτό που έχει σημασία είναι ότι αναβαθμίζεται ο ρόλος της στρατηγικής εκτίμησης περιβαλλοντικών επιπτώσεων, της μελέτης οριοθέτησης υδατορεμάτων και της γεωλογικής μελέτης, των τριών «εξωτερικών» μελετών που πρέπει να συνοδεύουν την πρόταση ενός δήμου για τη χωροταξική/πολεοδομική του ανάπτυξη. Μάλιστα, προβλέπεται ότι αν σε μια περιοχή όπου επεκτείνεται το σχέδιο πόλης υπάρχει ρέμα, τότε στην τελική μελέτη για την επέκταση θα πρέπει να περιλαμβάνεται και η υδραυλική μελέτη για την οριοθέτησή του. Το ίδιο ισχύει και στα «ειδικά χωρικά σχέδια», που αφορούν μόνο το τμήμα μιας περιοχής.