Ελλάδα

Ο απολογισμός της ΚΤΥΠ από τους ελέγχους των κτιρίων στην Λέσβο

Ο απολογισμός της ΚΤΥΠ από τους ελέγχους των κτιρίων στην Λέσβο
Τα αποτελέσματα των μετασεισμικών ελέγχων που διενεργήθηκαν στη Λέσβο από τα ειδικά κλιμάκια ελεγκτών τα οποία βρίσκονται στο νησί από την πρώτη ημέρα και θα παραμείνουν σε αυτό για όσο χρειαστεί, παρουσίασε σε ανοιχτή, δημόσια εκδήλωση στην Μυτιλήνη, η ΚΤ.ΥΠ. Α.Ε.

Συντονίζοντας την εκδήλωση, η Πρόεδρος της ΚΤ.ΥΠ. Α.Ε., Ιωάννα Κοντούλη τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι από την πρώτη στιγμή, η ΚΤ.ΥΠ. Α.Ε., αντέδρασε άμεσα και βρέθηκε στο πλευρό των σεισμοπλήκτων.

«Στείλαμε άμεσα ειδικά τεχνικά κλιμάκια, τα οποία την πρώτη ημέρα και μάλιστα αυθημερόν ολοκλήρωσαν τις αυτοψίες στα Εξεταστικά Κέντρα για να συνεχιστούν οι Πανελλήνιες Εξετάσεις κανονικά και στις Μονάδες Υγείας της σεισμόπληκτης περιοχή. Η ανθρώπινη ζωή είναι ανεκτίμητη, δεν αποτιμάται. Ούτε μπαίνει στο κόσκινο και στις στατιστικές.Την αμέσως επόμενη ημέρα, τα κλιμάκια ολοκλήρωσαν τον έλεγχο σε όλες τις σχολικές μονάδες τις πληγείσας περιοχής. Αποστείλαμε εκ νέου τεχνικά κλιμάκια για να συνδράμουν στις Τοπικές Αρχές με ελέγχους σε άλλα δημόσια κτίρια και κυρίως παιδικούς σταθμούς.»

Οι αυτοψίες συνεχίζονται από τα ειδικά κλιμάκια σε όλο το νησί, σύμφωνα με τα αιτήματα που υπάρχουν από τις τοπικές Αρχές και τους αρμόδιους φορείς και ακόμα κι αυτές τις ημέρες, αν ζητηθεί κάτι από την εταιρεία, θα το εντάξει στο προγραμματισμό της. Η εταιρεία “Κτιριακές Υποδομές” είναι σε θέση να αναλάβει εξ ολοκλήρου με δικά της μέσα και ανθρώπινο δυναμικό, τη μελέτη, κατασκευή έργων και αποκατάσταση των βλαβών εφόσον, φυσικά, τής ζητηθεί.

Τα αποτελέσματα των ελέγχων

Σε συνεννόηση με το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και τους αρμόδιους τοπικούς φορείς, τα ειδικά κλιμάκια της ΚΤ.ΥΠ. Α.Ε., την αμέσως επόμενη μέρα από το σεισμό, έλεγξαν κατά προτεραιότητα τα εξεταστικά κέντρα των Πανελληνίων Εξετάσεων, δηλαδή 14 Γενικά Λύκεια και δύο Επαγγελματικά Λύκεια. «Ευτυχώς δεν διαπιστώθηκε πρόβλημα σε κάποιο από αυτά», επεσήμανε ο Βασίλης Τσίτσος, πολιτικός μηχανικός της «ΚΤ.ΥΠ. Α.Ε.», που παρουσίασε τα συμπεράσματα τής έως τώρα διεξαχθείσης έρευνας. Παράλληλα. εξετάστηκαν το «Βοστάνειο” Νοσοκομείο και τα Κέντρα Υγείας, αλλά και οι σχολικές μονάδες των περιοχών που επλήγησαν από το σεισμό, κυρίως στον Πολιχνίτο και το Πλωμάρι. Ακολούθησαν έλεγχοι τις επόμενες ημέρες στους βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς, καθώς και στις σχολικές μονάδες από τις οποίες είχε γίνει το σχετικό αίτημα.

Συνολικά ελέγχθηκαν πέντε μονάδες υγείας, το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας, τρία Ειδικά Δημοτικά Σχολεία και Νηπιαγωγεία, το Εσπερινό ΕΠΑΛ, το Πειραματικό Γενικό Λύκειο και 15 ακόμα Γενικά Λύκεια, πέντε ΕΠΑΛ, 10 Γυμνάσια, 31 Δημοτικά Σχολεία, 27 Νηπιαγωγεία και έξι Παιδικοί Σταθμοί. Δεν έγινε αίτημα μετασεισμικού ελέγχου από 36 Νηπιαγωγεία, 18 Δημοτικά Σχολεία και 14 Γυμνάσια, αλλά και ένα Λύκειο από όλο το νησί, προφανώς γιατί δεν παρουσίασαν προβλήματα. Από τα κλιμάκια της ΚΤ.ΥΠ. Α.Ε. διαπιστώθηκαν οι βλάβες που προκλήθηκαν από τον σεισμό: π.χ. αποκόλληση της βορειοανατολικής γωνίας στο Δημοτικό Σχολείο Πολιχνίτου, ρωγμές στο Δημοτικό Σχολείο Πλαγιάς, μικρότερης έντασης ζημιές στο ΕΠΑΛ Πλωμαρίου, το Νηπιαγωγείο Μεγαλοχωρίου, ενώ εντοπίστηκαν ζημιές στο Γυμνάσιο - Λύκειο Πολιχνίτου (αποκόλληση). Επίσης στο Κέντρο Υγείας Άντισσας διαπιστώθηκε φαινόμενο καθίζησης πολλών χρόνων και διαγώνιες ρωγμές. Στο Γυμνάσιο - Λύκειο Αγιάσου εντοπίστηκε αποκόλληση καμινάδας. Στα τελευταία κτήρια διαπιστώθηκε ότι υπήρχαν προβλήματα πριν τον σεισμό, τα οποία επιδεινώθηκαν μετά τη 12η Ιουνίου και τον εγκέλαδο.

Από τα 160 δημόσια κτήρια, τα 77 αναγνωρίστηκαν ως κατάλληλα Α΄, 47 ως κατάλληλα Β΄ (χρειάζονται επισκευές), 12 κτήρια ως προσωρινώς ακατάλληλα μέχρι να επισκευαστούν (Γ΄), τρία κτήρια που χρειάζονται σοβαρές επισκευές (Δ΄) και η μία περίπτωση της Βρίσας όπου επρόκειτο για κατάρρευση. Σύμφωνα με τη διεθνή πρακτική, ο σκοπός των αυτοψιών κατά τη μετασεισμική περίοδο, είναι κυρίως να ελαχιστοποιηθούν οι πιθανότητες τραυματισμών των χρηστών. Αυτό που επισημάνθηκε είναι ότι ο μετασεισμικός έλεγχος και η καταλληλότητα δεν συνεπάγονται και στατική επάρκεια του κτηρίου, κάτι που προϋποθέτει άλλη διαδικασία.

Η ΚΤ.ΥΠ. Α.Ε. χαρακτηρίζει αυτονόητη την κατασκευή νέου κτιρίου για το Δημοτικό Σχολείο και Νηπιαγωγείο Βρίσας και την στατική ενίσχυση μετά από ολοκληρωμένη μελέτη για το Δημοτικό Σχολείο Πολιχνίτου και Πλαγιάς. Επίσης απαιτούνται σημαντικές επεμβάσεις (σύνταξη μελέτης και προϋπολογισμού) κατά περίπτωση και εκτεταμένες επεμβάσεις στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Πλωμαρίου, στο Δημοτικό Σχολείο Μεγαλοχωρίου, στα Νηπιαγωγεία Τρυγόνας και Πολιχνίτου.

Επίσης απαιτείται η επισκευή του εξωτερικού WC στο Γενικό Λύκειο Άντισσας και η καθαίρεση ενός γυμναστηρίου στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Μυτιλήνης. Επιπλέον, στο Δημοτικό Σχολείο Ιππείου απαιτούνται επισκευές σε κάποιες παλιές προκατασκευασμένες αίθουσες ενώ σε 15 σχολικές μονάδες, εντοπίστηκαν προυπάρχοντα προβλήματα σε ορισμένα τμήματα τους που εντάθηκαν από τον σεισμό και τα οποία μπορούν να αποκατασταθούν πριν την νέα σχολική χρονιά. Τέλος, απαιτούνται επεμβάσεις στο ΚΥ Άντισσας για την παλιά εκτεταμένη καθίζηση τοίχου.