Ελλάδα

Κόλαση φωτιάς στην Ζάκυνθο - Ξεπηδούν συνέχεια νέα μέτωπα, κάηκε σπίτι, κινδύνευσαν τουρίστες

Κόλαση φωτιάς στην Ζάκυνθο - Ξεπηδούν συνέχεια νέα μέτωπα, κάηκε σπίτι, κινδύνευσαν τουρίστες
Μεγάλη πυρκαγιά μαίνεται στο χωριό Αναφωνήτρια στην βόρεια Ζάκυνθο, όπου καίγεται πευκοδάσος της περιοχής ενώ έχουν ξεσπάσει ακόμη δύο φωτιές και έκοψαν τις δυνάμεις της πυρόσβεσης στα τρία ενώ η φωτιά έχει κάψει σπίτι και ταβέρνα στο χωριό και οι περισσότεροι κάτοικοι το έχουν εγκαταλείψει. Νέα πυρκαγιά ξέσπασε πριν από λίγο στο όρος Σκοπός λίγα χιλιόμετρα νότια της πόλης της Ζακύνθου.

Σε πύρινο κλοιό βρίσκεται η περιοχή των Μαριών καθώς η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε σήμερα το μεσημέρι στο χωριό Αναφωνήτρια, αυτή τη στιγμή πλησιάζει στο χωριό των Μαριών.

Στο σημείο βρίσκονται ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις και μετά τις 12 το βράδυ αναμένονται στο νησί ερπυστριοφόρα του στρατού για να συνδράμουν στο έργο των πυροσβεστών.

Σε πλήρη εξέλιξη είναι τα πύρινα μέτωπα σε Αναφωνήτρια, Βολήμες, Πόρτο Βρώμη και όρος Σκοπός. Στην περιοχή της Αναφωνήτριας, όπου εντοπίζεται και το μεγαλύτερο πρόβλημα, έχει καταστραφεί ολοσχερώς μια παλαιά κατοικία όπου διέμεναν δύο ηλικιωμένοι ενώ σοβαρές ζημιές έχει υποστεί ταβέρνα της περιοχής.

Πολλοί κάτοικοι έχουν εγκαταλείψει το χωριό ενώ αν χρειαστεί θα διαταχθεί εκκένωση του.

Στο σημείο για την κατάσβεση της πυρκαγιάς, βρίσκονται πέντε οχήματα της Πυροσβεστικής με δέκα άντρες και δύο υδροφόρες της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων. Η πυρκαγιά πέρασε μέσα από τις αυλές των σπιτιών, ενώ σύμφωνα με την υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας είναι έτοιμο σχέδιο εκκένωσης του χωριού.

Δύο νέες εστίες έκαναν, πριν από λίγο, την εμφάνισή τους στην περιοχή των Άνω Βολιμών, περίπου 5 χιλιόμετρα από την μεγάλη φωτιά της Αναφωνήτριας.

Σε μεγάλη επιχείρηση για την απομάκρυνση 25 οχημάτων, με περίπου 100 επιβαίνοντες από το λιμάνι στην περιοχή Πόρτο Βρώμη, στο οποίο είχαν φθάσει οι φλόγες, προχώρησε η Πυροσβεστική Υπηρεσία Ζακύνθου.

Πρόκειται για τουρίστες οι οποίοι άφησαν στην ακτή το οχήματά τους και νοίκιασαν σκάφη από το λιμάνι και κατά την επιστροφή τους είδαν τις φλόγες να πλησιάζουν στην περιοχή.

Χρειάστηκε η επέμβαση της Πυροσβεστικής για να ανοίξει ο δρόμος και να επιστρέψουν οι τουρίστες με ασφάλεια.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις της Ζακύνθου έχουν χωριστεί στα τρία μέτωπα, ενώ έχουν σταματήσει οι ρίψεις νερού από τα πυροσβεστικά ελικόπτερα, καθώς οι δυνατοί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή απαγορεύουν στα εναέρια μέσα να σηκωθούν.

Στην άμεση εκκένωση του χωριού Αναφωνήτρια προχωρούν οι αρχές της Ζακύνθου καθώς η μεγάλη φωτιά εχει φτάσει στα πρώτα σπίτια του χωριού.Σύμμαχος της πυρκαγιάς ο δυνατός άνεμος που πνέει στο νησί και δεν επιτρέπει στα εναέρια μέσα να βοηθήσουν.

με πληροφορίες του ΑΠΕ