Ελλάδα

Σε πόσο καιρό θα είναι οι παραλίες όπως πριν

Σε πόσο καιρό θα είναι οι παραλίες όπως πριν
Δυο χρόνια θα χρειαστούν για να καθαρίσει ο Σαρωνικός από το μαζούτ, σύμφωνα με τον καθηγητή και πρόεδρο της Ελληνική Εταιρείας Τοξικολογίας Δημήτρη Κουρέτα.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο κ. Κουρέτας περιέγραψε την κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στις ακτές της Ατικής και εξήγησε τις επιπτώσεις που θα υπάρξουν στη φύση από το ναυάγιο του πλοίου «Αγία Ζώνη ΙΙ»

Ο Δ.Κουρέτας εξήγησε τη διαδικασία που ακολουθείται σε αυτές τις περιπτώσεις, πρώτη κίνηση για τις οποίες είναι να ληφθούν μέτρα τις πρώτες μέρες, αφού στη συνέχεια «περίπου το 20% του πετρελαίου κάθεται στον πυθμένα της θάλασσας».

«Έπρεπε να ζητηθεί η βοήθεια ειδικών εξ αρχής, κάτι που άργησε να γίνει», τόνισε ο ίδιος, σημειώνοντας πως «τέτοιου είδους φαινόμενα χρειάζονται 3 μήνες μετρήσεων, για να παρακολουθήσουμε τι γίνεται», ενώ όπως διευκρίνισε, «για να επανέλθει το σύστημα στην πρότερη κατάσταση θα χρειαστούν δύο χρόνια».

Κλείνοντας ανέφερε πως «Είναι η πρώτη φορά που αντιμετωπίζουμε τέτοια ρύπανση κοντά σε κατοικημένη περιοχή. Είναι διαφορετικό από ό,τι στο πέλαγος».