Ελλάδα

Θεατής η ΠΟΕ - ΟΤΑ απέναντι στα εργατικά ατυχήματα στους δήμους

Θεατής η ΠΟΕ - ΟΤΑ απέναντι στα εργατικά ατυχήματα στους δήμους
Τον ρόλο του θεατή έχει το προεδρείο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων σε Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης απέναντι στα 38 θανατηφόρα ατυχήματα που έχουν συμβεί από το 2014 μέχρι σήμερα στους δήμους της χώρας τα τελευταία χρόνια.

Όπως καταγγέλουν εργαζόμενοι στους δήμους η ΠΟΕ – ΟΤΑ κάθε φορά που ένας συνάδελφος χάνει την ζωή του περιορίζεται σε συλλυπητήριες ανακοινώσεις καταγγέλλοντας γενικότητες χωρίς η ίδια να ζητά και να προτείνει στην κυβέρνηση συγκεκριμένα μέτρα προστασίας των εργαζομένων. Μάλιστα οι εργαζόμενοι επισημαίνουν ότι θα έπρεπε η ίδια η ΠΟΕ – ΟΤΑ να «κυνηγάει» τους δημάρχους που έχουν οχήματα ασυντήρητα και με φθαρμένα λάστιχα αντί απλά να τους καταγγέλλει αφού φύγει άλλος ένας συνάδελφος τους από την ζωή την ώρα εργασίας του.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της απραξίας της ΠΟΕ – ΟΤΑ απέναντι στο μεγάλο αυτό πρόβλημα είναι μια από τις ανακοινώσεις της όταν συνέβη άλλο ένα εργατικό ατύχημα. Ειδικότερα η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας αναφέρει: «Η ΠΟΕ-ΟΤΑ αποδίδει την αύξηση των εργατικών ατυχημάτων στα μνημονιακά μέτρα των τελευταίων ετών, καθώς επέφεραν «έλλειψη πόρων για τη συντήρηση των οχημάτων καθαριότητας, ελλείψει μόνιμου προσωπικού και επιβολή υπερεργασίας».

Η ίδια κάνει λόγο για «εγκληματικές ευθύνες των πολιτικών υπευθύνων, των υπηρεσιακών παραγόντων στα συναρμόδια υπουργεία και των αιρετών, οι οποίοι βλέπουν την απαξίωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ως μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για να προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση-εκχώρηση των υπηρεσιών με την καθαριότητα να βρίσκεται πρώτη στη λίστα».

Για την ιστορία πρέπει να σημειωθεί ότι περισσότερα εργατικά ατυχήματα από το 2014 σημειώθηκαν πέρυσι όπου 12 εργαζόμενοι, κυρίως στην καθαριότητα των δήμων, έχασαν την ζωή τους ενώ φέτος τα πρώτα στοιχεία είναι άκρως ανησυχητικά αφού έχουν χάσει την ζωή τους τρία άτομα εν ώρα εργασίας.