Market Maven

Τα «ανέκδοτα» και τα «ανεκδιήγητα» του placement της Εθνικής Τράπεζας, το παριζιάνικο roadshow και ο κίνδυνος προστίμων για όσους έχουν κυπριακές εταιρείες

Τα «ανέκδοτα» και τα «ανεκδιήγητα» του placement της Εθνικής Τράπεζας, το παριζιάνικο roadshow και ο κίνδυνος προστίμων για όσους έχουν κυπριακές εταιρείες
Το «σίριαλ» με το placement

Αναντίστοιχο με την αίγλη και την ιστορία της Εθνικής Τράπεζας ήταν το «σίριαλ» με το placement των 91.471.515 μετοχών του πιστωτικού ιδρύματος που έλαβε χώρα το προηγούμενο τριήμερο. Από τη δημόσια προσφορά το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) θα εισπράξει τελικά καθαρά περίπου 660 εκατ. ευρώ, ήτοι 40 εκατ. ευρώ λιγότερα από ότι ανέμεναν κάποιοι στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. 

Η διάθεση του 10% της Εθνικής Τράπεζας σε Έλληνες και ξένους επενδυτές έγινε βεβιασμένα και κυρίως με προχειρότητα. Μπορεί η κυβέρνηση να επιθυμούσε να προλάβει το ορόσημο των αμερικανικών εκλογών της 5ης Νοεμβρίου φοβούμενη ενδεχόμενες οικονομικές αναταράξεις και μπορεί το ΤΧΣ να αισθανόταν «πίεση», θεωρώντας πως εάν η τιμή της μετοχής της Εθνικής Τράπεζας απομακρυνόταν πολύ από τα υψηλά έτους (8,650 ευρώ) θα εισέπραττε σφοδρή κριτική ότι «χάρισε» τις μετοχές, ωστόσο τίποτα από αυτά δεν δικαιολογεί τα όσα συνέβησαν. Ειδικά σε ότι αφορά στο εύρος της τιμής της δημόσιας προσφοράς, το οποίο άλλαξε επανειλημμένα, οι παρατηρήσεις είναι πάμπολλες. Ενστάσεις για το αρχικό εύρος των 7,30 – 7,95 ευρώ διατυπώθηκαν εξ αρχής από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στη συνεδρίαση της Δευτέρας. 

Το εύρος θεωρήθηκε πολύ μεγάλο και κυρίως μη συμβατό με την πρακτική. Τι προβλέπει η πρακτική; Πως το ανώτατο εύρος θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη την spot τιμή και να ενσωματώνει ένα discount 5% -7%. Η spot τιμή στο άνοιγμα των συναλλαγών της Δευτέρας ήταν 7,86 ευρώ. Αντί δε για discount, το ανώτατο εύρος της προσφοράς ενσωμάτωσε premium (0,9 σεντς). Στην πράξη αυτό αποδείχθηκε λάθος και ανάγκασε το ΤΧΣ να εκδώσει διαδοχικές ανακοινώσεις και να αναπροσαρμόσει το εύρος. Από τη διαδικασία αποδείχθηκε πως οι “lead global coordinators” της δημόσιας προσφοράς, ήτοι οι JP Morgan , Goldman Sachs, Morgan Stanley , UBS, NBG Securities και Euroxx Securities δεν «καθοδήγησαν» ποτέ τη ζήτηση στην περιοχή των 7,95 ευρώ ούτε καν στην περιοχή των 7,70 ευρώ με αποτέλεσμα οι bookrunners BofA, BNP Paribas, Citigroup και Deutsche Bank να προχωρούν σε underwriting στα 7,55 ευρώ ή ακόμη χαμηλότερα. Και όλα αυτά πριν την πυραυλική επίθεση του Ιράν σε βάρος του Ισραήλ που αύξησε την ανασφάλεια στην αγορά και εκτόξευσε το άγχος των συντονιστών της έκδοσης.

Το ότι η τελική τιμή διάθεσης των μετοχών κλείδωσε στα 7,55 ευρώ, τροφοδότησε και τα «σενάρια συνομωσίας» πως κάποιοι γνώριζαν το discount με το οποίο θα γίνει το placement ήδη από τις αρχές Σεπτεμβρίου και για αυτό η μετοχή από τα 8 ευρώ βρέθηκε μέσα σε δέκα ημέρες στα 7,55 ευρώ κόντρα στην άνοδο της αγοράς. Εάν αυτές οι «σκέψεις» έχουν βάση θα πρέπει να το πει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς διερευνώντας το ποιοι πούλησαν το επίμαχο διάστημα και εάν μπορούσαν να έχουν εσωτερική πληροφόρηση.

Σήμερα θα γίνουν οι τελικές ανακοινώσεις από το ΤΧΣ και την Εθνική Τράπεζα, για την τελική τιμή διάθεσης και για το αποτέλεσμα της δημόσιας προσφοράς και τη Δευτέρα θα πιστωθούν οι μετοχές στις μερίδες των επενδυτών. Σε κάθε περίπτωση, η όλη διαδικασία του placement αφήνει μια «πικρή γεύση» την εντύπωση πως τίποτα δεν μπορεί -ή δεν αφήνεται -να γίνει σωστά σε αυτή τη χώρα.

Το παριζιάνικο roadshow

Σε ένα εξαιρετικά πολυτελές περιβάλλον θα λάβει χώρα σήμερα στο Παρίσι το κοινό roadshow της ΕΧΑΕ και της Société Générale . Οι παρουσιάσεις – συναντήσεις θα διεξαχθούν στο Park Hyatt Vendome Hotel, το οποίο βρίσκεται στην καρδιά του Παρισιού, στο 2ο διαμέρισμα, σε απόσταση λίγων βημάτων από τη φημισμένη Place Vendôme και σε κοντινή απόσταση από το εμβληματικό Opéra Garnier και τους κήπους του Jardin des Tuileries. Ωστόσο, οι μετέχοντες στο roadshow δεν θα έχουν μεγάλα περιθώρια να δουν αυτά τα όμορφα αξιοθέατα. Alpha Bank, Eurobank, Τράπεζα Πειραιώς, Metlen, ΤΙΤΑΝ, ΔΕΗ, και ΕΧΑΕ θα παρουσιάσουν στους Γάλλους θεσμικούς επενδυτές τα θεμελιώδη μεγέθη τους και τους σχεδιασμούς τους για το μέλλον και θα επιδιώξουν να προσελκύσουν το ενδιαφέρον. Αυτό που έχουμε την περιέργεια να μάθουμε είναι πόσα από τα στελέχη των ελληνικών εισηγμένων επέλεξαν να μείνουν στο Park Hyatt Vendome Hotel. Βλέπετε η διανυκτέρευση σε απλό δωμάτιο χωρίς πρωινό κοστίζει 1.665 ευρώ. Το πρωινό προσφέρεται πρόσθετα στην τιμή των 54 ευρώ. Αυτό δεν ισχύει βεβαίως για όποιον μπορεί να πληρώσει 5.815 ευρώ για να διαμείνει στην Ambassador Σουίτα του ξενοδοχείου, όπου προσφέρονται όλες οι ανέσεις….

«Διώκτες υπό μετακόμιση»

Οι κεντρικές υπηρεσίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) έχουν πλέον μετακομίσει στο πάλαι ποτέ Athens Heart, στην οδό Πειραιώς 180. Το νέο σύγχρονο γραφειακό συγκρότημα που η ΑΑΔΕ μισθώνει από την Premia Properties για 4,382 εκατ. ευρώ ετησίως, στεγάζει σήμερα περίπου 1.500 εργαζομένους, μεταξύ των οποίων και ο επικεφαλής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής. Τα εγκαίνια του νέου Διοικητηρίου της φορολογικής διοίκησης προγραμματίζονται για το τέλος Οκτωβρίου. Παραδόξως, έως το τέλος Οκτωβρίου θα ξεκινήσει να αδειάζει από κόσμο το κτήριο που βρίσκεται απέναντι από το Διοικητήριο της ΑΑΔΕ, επί των οδών Πειραιώς 207 & Αλκίφρονος 92, και το οποίο τα τελευταία πολλά χρόνια στεγάζει το ΣΔΟΕ, την Αρχή για το Ξέπλυμα Χρήματος και τα γραφεία της Οικονομικής Εισαγγελίας. Το μισθωτήριο του ακινήτου έχει λήξει και το κτήριο ιδιοκτησίας της οικογένειας Συγγελίδη θα πρέπει να παραδοθεί στους ιδιοκτήτες του έως το τέλος του έτους. Που θα πάνε οι εν λόγω νευραλγικές για το οικονομικό έγκλημα υπηρεσίες; Δεν έχουμε ακόμη ακριβή πληροφόρηση. Κατά μια πληροφορία το ΣΔΟΕ θα μεταφερθεί στο ιστορικό κτήριο του εργοστασίου Κεράνης στην οδό Αθηνών 39, στον Πειραιά, το οποίο στέγαζε υπηρεσίες της φορολογικής διοίκησης που μετακόμισαν στην Πειραιώς 180. Κατά άλλες πληροφορίες, η Οικονομική Εισαγγελία θα μεταφερθεί κοντά στην Πλατεία Συντάγματος. Ως προς την Αρχή για το Ξέπλυμα δεν έχουμε καμία πληροφορία για το που θα μεταστεγαστεί. «Θολή», τέλος, παραμένει η εικόνα και για το πως θα αξιοποιήσει το πολυώροφο ακίνητο η οικογένεια Συγγελίδη.

«Καμπάνα» 20.000 ευρώ

Αντιμέτωποι με πρόστιμο έως 20.000 ευρώ θα βρεθούν όσοι διαθέτουν κυπριακές εταιρείες, αλλά δεν δηλώσουν έως το τέλος Δεκεμβρίου 2024 στο Τμήμα Εφόρου Εταιρειών Κύπρου πως είναι οι πραγματικοί δικαιούχοι των εν λόγω εταιρειών. Το Τμήμα Εφόρου Εταιρειών και Διανοητικής Ιδιοκτησίας (ΤΕΕΔΙ) της Κύπρου ζήτησε από εταιρείες και συνεταιρισμούς να προβούν στην επιβεβαίωση των στοιχείων των πραγματικών δικαιούχων τους μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου 2024, προειδοποιώντας πως σε διαφορετική περίπτωση - ανεξάρτητα από την ποινική ευθύνη ή δίωξη οποιουδήποτε προσώπου – θα επιβληθεί σε κάθε αξιωματούχο ή συνέταιρο χρηματική επιβάρυνση 200 ευρώ την πρώτη ημέρα και περαιτέρω χρηματική επιβάρυνση 100 ευρώ για κάθε ημέρα συνέχισης της παράβασης, με ανώτατο όριο συνολικής επιβάρυνσης τις 20.000 ευρώ. Η πίεση των κυπριακών αρχών για την αποκάλυψη των πραγματικών δικαιούχων έχει να κάνει με το ότι η χώρα έχει βρεθεί τα τελευταία χρόνια στο στόχαστρο αρνητικής δημοσιότητας, για το ότι έχει γίνει «πλυντήριο» ολιγαρχών, παρανόμων και ατόμων που βρίσκονται σε λίστες διεθνών κυρώσεων. Αν και το μητρώο πραγματικών δικαιούχων είναι προς το παρόν «κλειστό» για τους δημοσιογράφους, στο μέλλον αυτό αναμένεται να αλλάξει.

Η Cenergy Holdings

Η Έκτακτη Γενική Συνέλευση της Cenergy Holdings προχώρησε στη χορήγηση εξουσιοδότησης στο Διοικητικό Συμβούλιο για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας, η οποία θα μπορεί να ασκηθεί μόνο μία φορά εντός περιόδου πέντε ετών από τη δημοσίευση της τροποποίησης του καταστατικού. Η κίνηση αυτή, υποδεικνύει μια μεθοδική και προσεκτική προσέγγιση από τη διοίκηση της εισηγμένης. Πρώτον, παρέχει στη διοίκηση της εταιρείας την απαραίτητη ευελιξία να ανταποκριθεί σε μελλοντικές οικονομικές ανάγκες ή επενδυτικές ευκαιρίες χωρίς την ανάγκη για συνεχή έγκριση από τους μετόχους. Δεύτερον, η απόφαση αυτή δείχνει την πρόθεση της Cenergy να είναι προετοιμασμένη για μελλοντικές κεφαλαιακές ανάγκες και να ενισχύσει την ανταγωνιστική της θέση. Τέλος, η κίνηση αυτή στέλνει μήνυμα σταθερότητας στους επενδυτές, καθώς δείχνει ότι η εταιρεία έχει ένα σαφές σχέδιο και είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της αγοράς με προγραμματισμό και διαφάνεια.

Αποποίηση Ευθύνης

Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη Market Maven προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.