Ελλάδα

Αυξάνονται οι έλεγχοι για παράνομο εμπορίου κροτίδων και βεγγαλικών ενόψει Πάσχα

Αυξάνονται οι έλεγχοι για παράνομο εμπορίου κροτίδων και βεγγαλικών ενόψει Πάσχα
Εντατικοί θα είναι και οι έλεγχοι για την αντιμετώπιση του παράνομου υπαίθριου εμπορίου. Οι συγκεκριμένοι έλεγχοι επικεντρώνονται κυρίως σε χώρους κοντά σε λαϊκές αγορές, εμπορικά κέντρα, πολυκαταστήματα, κεντρικές οδούς και πλατείες, σταθμούς μέσων μαζικής μεταφοράς.

Παράλληλα εντείνονται οι δράσεις και οι έλεγχοι για να αντιμετωπιστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το φαινόμενο της παράνομης κατοχής, κατασκευής, διακίνησης, εμπορίας και χρήσης κροτίδων, φωτοβολίδων, βεγγαλικών κ.λπ. απαγορευμένων πυροτεχνικών ειδών, που εγκυμονούν κινδύνους για σοβαρούς τραυματισμούς και απώλεια ζωής.

Το πλέγμα των μέτρων περιλαμβάνει, κυρίως:

  • τη διενέργεια ουσιαστικών ελέγχων σε χώρους κατασκευής, αποθήκευσης και εμπορίας πυροτεχνικών ειδών
  • την εντατικοποίηση των ελέγχων σε διάφορα καταστήματα (περίπτερα, καταστήματα ψιλικών, παιδικών παιγνίων κ.λπ.), όπου ενδέχεται να πωλούνται τέτοια είδη, καθώς και σε πλανόδιους μικροπωλητές,
  • την αυστηρή εφαρμογή της νομοθεσίας σε όλες τις περιπτώσεις που διαπιστώνονται σχετικές παραβάσεις, σε συνεργασία με τις συναρμόδιες Αρχές (κατασχέσεις, ενημέρωση τοπικών Δ.Ο.Υ., κίνηση διαδικασιών αφαίρεσης ή ανάκλησης αδειών κ.λπ.),
  • τη μελέτη και τον έγκαιρο σχεδιασμό λήψης επιπρόσθετων μέτρων τάξης και ασφαλείας σε περιοχές όπου έχουν προγραμματιστεί εορταστικές εκδηλώσεις, προκειμένου να αποτραπεί η χρήση τέτοιων ειδών και να προληφθούν ατυχήματα.