Ελλάδα

Βίτσας: Τέλος της εβδομάδας ξεκινά η κατασκευή του βιολογικού στη Μόρια

Βίτσας: Τέλος της εβδομάδας ξεκινά η κατασκευή του βιολογικού στη Μόρια
Δ. Βίτσας: Τέλος της εβδομάδας ξεκινά η κατασκευή του βιολογικού στη Μόρια

Φέτος το καλοκαίρι σχεδόν διπλασιάστηκαν οι ροές στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, σημείωσε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας, σε συνέντευξή του στο ρ/σ News 24/7 και συμπλήρωσε πως θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για να δημιουργηθεί μία κατάσταση που θα απαλύνει τις συνθήκες.

Ο κ. Βίτσας διευκρίνισε ότι από την 1η Ιουνίου μέχρι τώρα είχαμε περίπου 10.800 αφίξεις. Το ίδιο διάστημα μεταφέρθηκαν 6.200 άνθρωποι από τα νησιά και άρα, πάνω από το 70% από όσους βρίσκονται σήμερα στη Μόρια έφτασαν κατά την καλοκαιρινή περίοδο. Την περασμένη Κυριακή έφτασαν στα νησιά 416, οι 324 στη Λέσβο.

Ο υπουργός ανέφερε ότι υπήρξε επικοινωνία με την τουρκική πρεσβεία, με την Κομισιόν, με τον Επίτροπο, με το λιμενικό της απέναντι πλευράς. Ωστόσο, όπως είπε, η αυστριακή προεδρία της ΕΕ δεν μιλά με την Τουρκία, δεν ασχολείται αρκετά με το τι συμβαίνει στην ανατολική Μεσόγειο, παρότι οι ροές από την Τουρκία αποτελούν ιδιαίτερα καθοριστικό παράγοντα.

«Το μεγάλο διακύβευμα είναι η ανακατανομή σε όλη την Ευρώπη, είπε ο κ. Βίτσας.

Αναφερόμενος στη Μόρια τόνισε ότι «δεν λέω ότι η κατάσταση στη Μόρια είναι καλή, το αντίθετο. Όμως, η Μόρια δεν είναι κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος για να εμπίπτει η λειτουργία της στην αρμοδιότητα της περιφέρειας». Επίσης συμπλήρωσε ότι μέχρι το τέλος της εβδομάδας τελειώνουν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες για το βιολογικό καθαρισμό στη Μόρια και ξεκινάει η φάση της κατασκευής.
Ο Δ. Βίτσας είπε επίσης ότι στην ενδοχώρα έχουμε 25.000 ανθρώπους σε διαμερίσματα, 20.000 ακόμη σε κέντρα φιλοξενίας σε πολύ καλές συνθήκες.

Οι χώρες της ΕΕ που δεν συμμετέχουν στη διαδικασία συλλογικής ευθύνης και ανακατανομής πρέπει να υποστούν κυρώσεις και στο χρηματοδοτικό επίπεδο. Τελικά, η εθνικιστική πολιτική έχει τις δικές της έντονες εσωτερικές αντιφάσεις, τόνισε ο υπουργός.
Όπως χειριστήκαμε την Ειδομένη, το Ελληνικό ή το λιμάνι του Πειραιά, συνέχισε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, έτσι θα κάνουμε κάθε προσπάθεια για να δημιουργηθεί μια κατάσταση που θα απαλύνει τις συνθήκες στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.
Ο Δ. Βίτσας απέρριψε τις αναφορές για τις χρηματοδοτήσεις από τη ΕΕ, αναφέροντας ότι έχουμε δώσει όλα τα στοιχεία, έχουμε υποστεί ελέγχους και έχουμε πάρει άριστα από Διεθνείς Οργανισμούς.