Παιδεία

Μηχανογραφικό 2024: Οι 30 σχολές «διαμάντια» για σίγουρη επαγγελματική αποκατάσταση

Μηχανογραφικό 2024: Οι 30 σχολές «διαμάντια» για σίγουρη επαγγελματική αποκατάσταση
Τελευταίες ημέρες για την υποβολή του Μηχανογραφικού 2024, οι σχολές που αξίζουν την προσοχή των υποψηφίων με χαμηλά μόρια αλλά και αυτές που εξασφαλίζουν σίγουρη δουλειά.

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την ηλεκτρονική υποβολή των Μηχανογραφικών 2024, ενώ ακολουθεί περί τα τέλη Ιουλίου η ανακοίνωση των βάσεων 2024, βάζοντας τέλος στην αγωνία των μαθητών για την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. 

Η καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή των μηχανογραφικών δελτίων έχει οριστεί η Πέμπτη 18 Ιουλίου τα μεσάνυχτα (23:59). Τονίζεται ότι η προθεσμία υποβολής των Μηχανογραφικών και Παράλληλων Μηχανογραφικών Δελτίων είναι αποκλειστική και μετά την παρέλευσή της κανένας υποψήφιος δεν θα μπορεί να προβεί στην οριστικοποίησή τους.

Πώς γίνεται η υποβολή του Μηχανογραφικού 2024

Οι υποψήφιοι μπορούν να επισκέπτονται τη σχετική πλατφόρμα, στη διεύθυνση https://michanografiko.it.minedu.gov.gr και, χρησιμοποιώντας τον προσωπικό τους κωδικό ασφαλείας (password), μπορούν να επιλέγουν την επεξεργασία Μηχανογραφικού ή Παράλληλου Μηχανογραφικού Δελτίου.

Αρχικά, οι υποψήφιοι μπορούν να συμπληρώνουν κάποιες προσωρινές προτιμήσεις (επιλέγοντας ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ) και στη συνέχεια να «κλειδώσουν» το τελικό τους Μηχανογραφικό (επιλέγοντας ΟΡΙΣΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ). Κατά τη συμπλήρωση του Μηχανογραφικού, οι υποψήφιοι βλέπουν και μπορούν να επιλέξουν τα τμήματα εκείνα, για τα οποία ο μέσος όρος των βαθμολογικών επιδόσεών του είναι ίσος ή μεγαλύτερος από την ελάχιστη βάση εισαγωγής κάθε τμήματος, συνυπολογιζόμενης όπου απαιτείται και της ΕΒΕ του ειδικού μαθήματος ή των πρακτικών δοκιμασιών.

Στο Dnews θέλοντας να συμβάλλουμε στην ενημέρωση των υποψηφίων για το πολυποίκιλο φάσμα των σχολών και τμημάτων που είναι διαθέσιμα στο φετινό Μηχανογραφικό μιλήσαμε με τον Δρ Χρήστο Ταουσάνη, Επιστημονικό Διευθυντή EMPLOY EDU Σύμβουλοι Εκπαίδευσης & Σταδιοδρομίας και τη σύμβουλο Σταδιοδρομίας Στεφανία Ζαμβρακίδου για να μας συστήσουν εκείνες τα Τμήματα των ΑΕΙ που αξίζει να δοθεί η δέουσα προσοχή από πλευράς υποψηφίων. Τμήματα με προγράμματα διευρυμένα προγράμματα σπουδών που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες γνωστικές ανάγκες και με πτυχία που θα τους οδηγήσουν στα επαγγέλματα του μέλλοντος. Τμήματα που προετοιμάζουν επιστήμονες και επαγγελματίες του μέλλοντος προσφέροντας προοπτικές άμεσης επαγγελματικής αποκατάστασης και σταδιοδρομίας

10 Τμήματα με πτυχία που οδηγούν σε επαγγελματική αποκατάσταση

Ένα βασικό ζήτημα που απασχολεί γονείς, μαθητές και φοιτητές, σχετικά με την επιλογή σπουδών, είναι φυσικά οι προοπτικές των επαγγελμάτων στην αγορά εργασίας. Έτσι, επαγγέλματα που προδιαγράφουν θετικούς δείκτες στη απασχολησιμότητά τους, συχνά θεωρούνται επαγγέλματα του μέλλοντος, ενώ τα αντίστοιχα προγράμματα σπουδών με τα οποία συνδέονται, είναι περιζήτητα σε προτιμήσεις.

1. Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος: Αντικείμενό του είναι η προστασία και διαχείριση του περιβάλλοντος, η ανάπτυξη τεχνολογιών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αλλά και έργα όπως η διαχείριση υδατικών πόρων.  Ενδεικτικά τμήματα μπορούμε να βρούμε στο Δ.Π.Θ στην Ξάνθη, στο ΔΙ.ΠΑ.Ε στην Θεσσαλονίκη, όπως και στο Πολυτεχνείο Κρήτης στα Χανιά, επιλέγοντας την σχετική κατεύθυνση στο τμήμα Χημικών Μηχανικων και Μηχανικών Περιβάλλοντος.

2. Τμήμα Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης: Πρόκειται για ένα πρόγραμμα σπουδών που συνδυάζει τις τεχνικές γνώσεις του μηχανικού με την επιχειρησιακή έρευνα, τα πληροφοριακά συστήματα, όπως και τα συστήματα παραγωγής. Ενδεικτικά τμήματα συναντάμε στο Πολυτεχνείο Κρήτης στα Χανιά, στο Δ.Π.Θ στην Ξάνθη και στο ΔΙ.ΠΑ.Ε. στη Θεσσαλονίκη.

3. Τμήμα Εργοθεραπείας: Προάγει την ανάπτυξη και ανάρρωση ανθρώπων με κινητικές, ψυχικές ή γνωστικές αναπηρίες. Ενδεικτικά τμήματα βρίσκουμε στο ΠΑ.Δ.Α στην Αθήνα, όπως και στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας στην Πτολεμαΐδα.

4. Τμήμα Επιστήμης & Τεχνολογίας Τροφίμων, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών: Το συγκεκριμένο τμήμα προάγει, αφενός το γνωστικό αντικείμενο της ασφάλειας και του ποιοτικού ελέγχου του τροφίμου, αφετέρου το αντικείμενο της διατροφής του ανθρώπου.

5. Τμήματα Διοίκησης Τουρισμού: Πρόκειται για τμήματα που προετοιμάζουν τους φοιτητές για την παγκόσμια Τουριστική αγορά στα βασικά πεδία της Διοίκησης, των Οικονομικών & του Μάρκετινγκ. Ενδεικτικά τμήματα έχουμε στο ΠΑ.ΔΑ. στην Αθήνα, στο ΔΙ.ΠΑ.Ε στη Θεσσαλονίκη, στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου στη Χίο, όπως και στο Πανεπιστήμιο του Πειραιά αλλά και στο Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο στο Ηράκλειο, στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο στην Κέρκυρα και στο Πανεπιστήμιο Πατρών. 

Όπως μας δήλωσε ο πρόεδρος του τμήματος Διοίκησης Τουρισμού του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Απόστολος Ραφαηλίδης «Η απορρόφηση των αποφοίτων από την αγορά εργασίας είναι άμεση, τόσο (κυρίως) από τουριστικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, όσο και από δημόσιους, περιφερειακούς και δημοτικούς οργανισμούς, καθώς και από ερευνητικούς φορείς σχετιζόμενους με τον τουρισμό. Το Τμήμα Διοίκησης Τουρισμού του Πανεπιστημίου Πατρών συνεργάζεται με εκπροσώπους των βασικότερων τομέων του τουρισμού, όπως και με δημόσιους οργανισμούς. Στενή συνεργασία υπάρχει και με τους φορείς πρακτικής άσκησης, ενώ υπάρχουν και ειδικότερα μνημόνια συνεργασίας, όπως με την Ένωση Ξενοδόχων Αχαΐας ή με το Ινστιτούτο Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, μέσα από τα οποία διερευνώνται νέες δυνατότητες για τους φοιτητές. Στη διάρκεια των σπουδών μελετώνται επίκαιρα αντικείμενα, όπως ενδεικτικά: η διαχείριση και το μάρκετινγκ προορισμών, οι βιώσιμες πρακτικές στον τουρισμό, ο υπερτουρισμός, η σχέση της τεχνολογίας με τον τουρισμό, ο ψηφιακός μετασχηματισμός στον τουρισμό, οι εναλλακτικές μορφές τουρισμού, ο κοινοτικός και ο προσβάσιμος τουρισμός, η οικονομία διαμοιρασμού, η διαχείριση κρίσεων, η πολιτισμική κληρονομιά, η επιχειρηματικότητα και η καινοτομία στον τουρισμό, η διοίκηση αερομεταφορών, λιμένων και αερολιμένων.»

6. Τμήμα Διαχείρισης Λιμένων & Ναυτιλίας, Ε.Κ.ΠΑ: Πρόκειται για τμήμα που καταρτίζει τους φοιτητές στα χρηματοοικονομικά, τα πληροφοριακά συστήματα και τη διοίκηση ανθρώπινου δυναμικού στον κλάδο της Ναυτιλίας, των Μεταφορών και της υποστήριξης Λιμένων.

7. Τμήμα Περιβάλλοντος, Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το συγκεκριμένο τμήμα καταρτίζει τους φοιτητές στις τεχνικές και στις μεθόδους ανάλυσης χώρου και επίλυσης περιβαλλοντικών ζητημάτων.

8. Τμήματα Ψηφιακών Συστημάτων: Αντικείμενο των τμημάτων είναι οι Τεχνολογίες Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, καθώς και η ανάπτυξη των ευρύτερων Ψηφιακών Συστημάτων. Ενδεικτικά τμήματα βρίσκουμε στο Πανεπιστήμιο του Πειραιά, στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας στη Λάρισα, όπως και στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου στη Σπάρτη.

9. Τμήμα Επικοινωνίας και Ψηφιακών Μέσων, Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας: Μέσα από το τμήμα αυτό, οι φοιτητές αποκτούν ψηφιακές δεξιότητες και καταρτίζονται στον κλάδο της Επικοινωνίας και της Διαφήμισης.

10. Τμήμα Μηχανικών Οικονομίας & Διοίκησης, Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Προετοιμάζει στελέχη με τεχνικό-οικονομικό εκπαίδευση στους τομείς της Χρηματοοικονομικής Μηχανικής και της Μηχανικής της Διοίκησης.

Mixanografiko 2024 0f5cd

10 τμήματα «διαμάντια» για μαθητές με κάτω από 10.000 μόρια

Προκειμένου να σχεδιάσει κάποιος έξυπνα το μέλλον του, δεν χρειάζεται απαραίτητα να έχει πετύχει υψηλές βαθμολογίες. Υπάρχουν αξιόλογα χαμηλόβαθμα τμήματα, που ανταποκρίνονται πλήρως στις απαιτήσεις της σημερινής αγοράς εργασίας, και δίνουν το προβάδισμα στους αποφοιτους σε πλήθος επαγγελμάτων.

1. Τμήμα Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων, Πανεπιστήμιο Αιγαίου στη Σάμο, στα 9.985 μόρια. Πρόκειται για ένα τμήμα που καταρτίζει τους φοιτητές του στις νέες τεχνολογίες, τα εργαλεία και τα συστήματα.

2. Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων & Συστημάτων, Πανεπιστήμιο Αιγαίου στη Σύρο, στα 8.950 μόρια. Αντικείμενό του είναι η σχεδίαση προϊόντων, συστημάτων και υπηρεσιών, παρεμβαίνοντας δημιουργικά στην διαδικασία παραγωγής και κάνοντας χρήση των νέων τεχνολογιών.

3. Τμήμα Ηλεκτρονικών Μηχανικών, ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ στα Χανιά, στα 9.370 μόρια. Πρόκειται για τμήμα που καταρτίζει τους φοιτητές στην επιστήμη και τις τεχνολογίες της ηλεκτρονικής, με έμφαση στους αυτοματισμούς, τις τηλεπικοινωνίες και τα συστήματα ελέγχου.

4. Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας & Επικοινωνίας, Πανεπιστήμιο Αιγαίου, στη Μυτιλήνη, στα 8.935 μόρια. Το τμήμα συνδυάζει τις τεχνολογίες της Πληροφορικής με τις σπουδές στον πολιτισμό.

5. Τμήμα Στατιστικής & Ασφαλιστικής Επιστήμης, Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, στα Γρεβενά στα 7.560 μόρια. Εστιάζοντας στην κατάρτιση των φοιτητών σε σύνθετες μαθηματικές μεθόδους, προετοιμάζει απόφοιτους κατάλληλους για τον Ασφαλιστικό, Οικονομικό και Χρηματοοικονομικό κλάδο.

6. Επιστήμης Τροφίμων & Διατροφής, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, στην Καρδίτσα στα 9.800 μόρια. Αντικείμενο του τμήματος είναι η βελτίωση ποιότητας και ασφάλειας των τροφίμων.

7. Τμήμα Τεχνών Ήχου & Εικόνας, Ιόνιο Πανεπιστήμιο, στην Κέρκυρα στα 9.670 μόρια. Το τμήμα έχει ως αντικείμενο την επεξεργασία ήχου και εικόνας και την ευρύτερη οπτικοακουστική έκφραση μέσω της διδασκαλίας και της έρευνας.

8. Τμήμα Διοίκησης Εφοδιαστικής Αλυσίδας, ΔΙ.ΠΑ.Ε, στην Κατερίνη στα 9.275 μόρια. Πρόκειται για τμήμα που καταρτίζει στα συστήματα εφοδιασμού, τον σχεδιασμό, την υλοποίηση και τον έλεγχο των επιχειρησιακών λειτουργιών στον κλάδο των Μεταφορών και της Εφοδιαστικής αλυσίδας.

9.Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων και Τουρισμού, ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ, στο Ηράκλειο στα 8.840 μόρια. Το τμήμα εισάγει τους φοιτητές στις επιστήμες της Διοίκησης, των Οικονομικών και του Μάρκετινγκ, όπως αυτές εφαρμόζονται στον κλάδο του Τουρισμού.

10. Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης & Τεχνολογίας, ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ, στον Άγιο Νικόλαο στα 8.250 μόρια. Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα σπουδών επιδιώκεται η σύνδεση της Διοικητικής επιστήμης με τις σύγχρονες τεχνολογίες και τις οργανωσιακές σπουδές.

BASEIS 127 98e21

10 τμήματα με αντικείμενο σπουδών ζητήματα του μέλλοντος για μαθητές με υψηλές επιδόσεις που αναζητούν το διαφορετικό πέρα από τις δημοφιλείς επιλογές

Γνωρίζουμε τμήματα τα οποία παραδοσιακά συγκεντρώνουν τις περισσότερες προτιμήσεις των μαθητών και πολύ συχνά μαθητών που πέτυχαν υψηλές βαθμολογίες στις Πανελλαδικές. Ωστόσο, πέρα από τα περιζήτητα τμήματα, υπάρχουν επιλογές που οδηγούν σε καινοτόμες εξειδικεύσεις και διαμορφώνουν ευοίωνες προοπτικές απασχόλησης.

1. Τμήμα Ναυτιλιακών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Πειραιώς: Πρόκειται για τμήμα που προετοιμάζει διοικητικά στελέχη για επιχειρήσεις, οργανισμούς και γενικότερα οικονομικές μονάδες στον τομέα της Ναυτιλίας.

2. Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης & Τεχνολογίας, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών: Το τμήμα συνδυάζει τρεις βασικούς πυλώνες ακαδημαϊκής γνώσης, τα Πληροφοριακά συστήματα και τις Τεχνολογίες, την Επιχειρησιακή Έρευνα, όπως και την Διοίκηση Οργανισμών.

3. Τμήμα Μάρκετινγκ & Επικοινωνίας, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών: Πρόκειται για ένα διαθεματικό τμήμα, που συνδυάζει γνωστικά αντικείμενα όπως η οικονομική & διοικητική επιστήμη, οι νέες τεχνολογίες, αλλά και η ψυχολογία.

4. Τμήμα Εφαρμοσμένης Πληροφορικής, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας: Το τμήμα έχει δύο εισαγωγικές κατευθύνσεις, της Επιστήμης και Τεχνολογίας Υπολογιστών και των Πληροφοριακών Συστημάτων.

5. Τμήμα Βιοτεχνολογίας, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών: Το τμήμα συνδυάζει τις βιολογικές επιστήμες και την τεχνολογική καινοτομία.

6.Τμήμα Βιολογικών Εφαρμογών κ Τεχνολογιών, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων: Στο συγκεκριμένο τμήμα προάγεται η επιστήμη της Βιολογίας, η θεραπεία γενικότερα των επιστημών της ζωής σε περιγραφικό, κυτταρικό και μοριακό επίπεδο, συνδυάζοντας και τις νέες τεχνολογίες.

7. Τμήμα Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης: Πρόκειται για ένα πρόγραμμα σπουδών που καταρτίζει τους φοιτητές στην Τεχνολογία των Βιοεπιστημών και αφορά τομείς όπως η Υγεία, τα Τρόφιμα, το Περιβάλλον και ο Άνθρωπος.

8. Τμήματα Ψυχολογίας. Τα τμήματα αυτά στοχεύουν στην άρτια θεωρητική εκπαίδευση των φοιτητών γύρω από εξειδικευμένα πεδία της Ψυχολογίας όπως είναι η κλινική, η γνωστική ή η εκπαιδευτική ψυχολογία. Ενδεικτικά βρίσκουμε τμήματα Ψυχολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, στο Α.Π.Θ κ.α.

9. Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών, Πανεπιστήμιο Κρήτης: Το τμήμα καταρτίζει στην ευρύτερη επιστήμη των Υπολογιστών, καλλιεργώντας στους φοιτητές τη νοοτροπία του Μηχανικού.

10. Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεματικής, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο: Στόχος του τμήματος είναι η προαγωγή γνώσης της επιστήμης της Πληροφορικής, πρωτίστως στο πεδίο των δικτυοκεντρικών πληροφοριακών συστημάτων και των προηγμένων πληροφοριακών συστημάτων.

Δρ Ταουσάνης Χρήστος, Επιστημονικός Διευθυντής | EMPLOY EDU Σύμβουλοι Εκπαίδευσης & Σταδιοδρομίας
Στεφανία Ζαμβρακίδου, Σύμβουλος Σταδιοδρομίας | EMPLOY EDU Σύμβουλοι Εκπαίδευσης & Σταδιοδρομίας