Ελλάδα

Γιώργος Πατούλης στα dikaiologitika news: «Ο έλεγχος του Κεντρικού Κράτους παρέμεινε ασφυκτικός, παρά τις συνταγματικές προβλέψεις»

photo: Eurokinissi photo: Eurokinissi
Για την «επόμενη μέρα» της Τοπικής Αυτοδιοίκησης μιλάει στην συνέντευξη του στα «dikaiologittika news» και τον δημοσιογράφο Γιώργο Μανουσακάκη, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης λίγες μέρες πριν ξεκινήσει το τελευταίο, επί θητείας του, συνέδριο του κορυφαίου οργάνου των δήμων της χώρας…

Ο δήμαρχος Αμαρουσίου ο οποίος σήμερα είναι και υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής στην αποκαλυπτική του συνέντευξη αναφέρει τους στόχους του συνεδρίου, τις επιδιώξεις των δημάρχων αλλά και την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στο θεσμό. Παράλληλα μιλά για την επικείμενη συνταγματική αναθεώρηση καθώς και το γεγονός ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει παραμεληθεί από την κεντρική κυβέρνηση σε ότι αφορά τις αρμοδιότητες και τους πόρους που θα έπρεπε να είχε.

Στην ίδια συνέντευξη ο Γιώργος Πατούλης μιλά και για την «νέα σελίδα» που ετοιμάζεται να ανοίξει στην αυτοδιοικητική του καριέρα. Αποκαλύπτει τις προτεραιότητες που έχει για την Περιφέρεια Αττικής και ταυτόχρονα αναφέρει και τις δράσεις που θα δρομολογήσει από την στιγμή που εκλεγεί περιφερειάρχης.

Ποια είναι τα μεγάλα θέματα που θα βάλετε στο τελευταίο τακτικό συνέδριο της ΚΕΔΕ, πριν λήξει η θητεία σας, και ζητούν επιτακτική λύση;

Η «επόμενη μέρα» στην Αυτοδιοίκηση μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου Κλεισθένης και η επικείμενη Συνταγματική Αναθεώρηση, αποτελούν δύο κεντρικά ζητήματα τα οποία θα απασχολήσουν το ετήσιο τακτικό συνέδριο της ΚΕΔΕ.

Επιπλέον στο επίκεντρο των συζητήσεων μας θα βρεθούν θέματα όπως η αποκέντρωση, η κοινωνική πολιτική, η απασχόληση, η πολιτική προστασία, οικονομικά και θεσμικά ζητήματα, η επιχειρηματικότητα, το περιβάλλον και οι αναπτυξιακές δυνατότητες και προοπτικές των Δήμων.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι πρόκειται για ένα συνέδριο το οποίο διεξάγεται σε μία κρίσιμη συγκυρία, όχι μόνο για την Αυτοδιοίκηση, αλλά και την Πατρίδα μας. Καλούμαστε όλοι οι αιρετοί της Αυτοδιοίκησης να δώσουμε μαζικό παρόν στις εργασίες του. Με υπευθυνότητα και ωριμότητα οφείλουμε να λάβουμε αποφάσεις για τα ανοιχτά ζητήματα που μας απασχολούν. Έχει έρθει η ώρα να δοθούν ριζικές λύσεις, με αναπτυξιακό πρόσημο.

Σε κάθε περίπτωση οφείλουμε όλοι να αφήσουμε τις όποιες κομματικές η παραταξιακές ταυτότητες μας και να αντιμετωπίσουμε τα ανοικτά ζητήματα του θεσμού μας με ειλικρίνεια και διάθεση για υπερβάσεις.

Ποιες είναι οι θέσεις της ΚΕΔΕ στην επικείμενη αναθεώρηση του Συντάγματος;

Η Συνταγματική Αναθεώρηση είναι μια πολιτική διαδικασία ύψιστης σημασίας, η οποία οφείλει να ανταποκρίνεται στις διαχρονικές ανάγκες της χώρας και όχι να υπηρετεί μικροκομματικές σκοπιμότητες, προκαλώντας άσκοπες πολιτικές αντιπαραθέσεις.

Το 2001 η συνταγματική αναθεώρηση επέφερε σημαντικές αλλαγές στον αυτοδιοικητικό θεσμό, μετά την αναθεώρηση του άρθρ. 102 του Συντάγματος. Κατοχυρώθηκαν οι δύο βαθμοί τοπικής αυτοδιοίκησης. Εισήχθη το τεκμήριο της αρμοδιότητας υπέρ των ΟΤΑ, για τη διαχείριση των «τοπικών υποθέσεων». Κατοχυρώθηκε η υποχρέωση του κράτους να εξασφαλίζει τους αναγκαίους πόρους για την εκπλήρωση της αποστολής και των αρμοδιοτήτων τους. Προβλέφθηκε η δυνατότητα ανάθεσης στους ΟΤΑ κρατικών αρμοδιοτήτων, που συνιστούν «αποστολή του κράτους», με ανάλογη μεταφορά πόρων. Κατοχυρώθηκε η δημοσιονομική και οικονομική αυτοτέλεια των ΟΤΑ με τη μεταφορά αντίστοιχων πόρων. Όμως όλες αυτές οι αλλαγές έμειναν στη μέση. Η Αυτοδιοίκηση ποτέ δεν έγινε οικονομικά ανεξάρτητη. Δεν της δόθηκε η λειτουργική αυτονομία ώστε να διαχειρίζεται τις τοπικές υποθέσεις. Ο έλεγχος του Κεντρικού Κράτους παρέμεινε ασφυκτικός, παρά τις συνταγματικές προβλέψεις. Η Αναθεώρηση του Συντάγματος πρέπει να αποτελέσει την ευκαιρία για την πραγματική αναβάθμιση του θεσμού μας, προς όφελος των πολιτών και των τοπικών μας κοινωνιών

Με βάση αυτά τα δεδομένα θα πρέπει να διερευνηθούν μια σειρά από αλλαγές σε ζητήματα όπως, η φορολογική αποκέντρωση με την ταυτόχρονη εκχώρηση αρμοδιοτήτων και των αντίστοιχων πόρων και η κατοχύρωση του δικαιώματος να ζητείται υποχρεωτικά η άποψη των αιρετών εκπροσώπων της Αυτοδιοίκησης στα νομοσχέδια που αφορούν θέματα των ΟΤΑ.

Επιπλέον είναι σημαντικό να γίνει ρητή αναφορά στο νέο καταστατικό χάρτη της χώρας των αρχών της εγγύτητας και της επικουρικότητας, βάσει των οποίων οι ΟΤΑ έχουν τεκμήριο αρμοδιότητας στις τοπικές δημόσιες υποθέσεις.

Τον τελευταίο καιρό έχει ανοίξει μεγάλη κουβέντα για προσλήψεις στο Δημόσιο. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση διεκδικεί μερίδιο στο σύνολο των προσλήψεων που προγραμματίζει η κυβέρνηση και σε ποιους τομείς;

Η Κ.Ε.Δ.Ε. έχει κατ’ επανάληψη επισημάνει ότι οι Δήμοι της χώρας σήμερα λειτουργούν οριακά, εξαιτίας τόσο της διαρκούς μείωσης της κρατικής χρηματοδότησης, τα τελευταία χρόνια, όσο και λόγω της έλλειψης προσωπικού. Το ενδεχόμενο να υποβαθμιστεί η ποιότητα των παρεχόμενων δημοτικών υπηρεσιών αλλά και να υπολειτουργούν κρίσιμης σημασίας κοινωνικές δομές και υπηρεσίες των Δήμων εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού είναι ορατό.

Είναι ακατανόητο να μην μπορεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση να αποφασίζει για το προσωπικό που έχει ανάγκη και να αποφασίζει η κυβέρνηση πόσες θέσεις και σε ποιους τομείς θα της εγκρίνει προσωπικό.

Η μέχρι τώρα τακτική της κυβέρνησης έχει φέρει δραματικά αποτελέσματα σε περιπτώσεις που επιχείρησε να ταχτοποιήσει ανοιχτά θέματα, όπως ήταν αυτό με τους συμβασιούχους στην καθαριότητα. Με τον τρόπο που έγιναν οι προσλήψεις οι συμβασιούχοι που κατάφεραν να τοποθετηθούν σε μόνιμες θέσεις ήταν ελάχιστοι. Ας ελπίσουμε ότι δε θα συμβεί το ίδιο και με τους εργαζόμενους στο Πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι. Θα ήταν τουλάχιστον άδικο εξειδικευμένο προσωπικό με γνώσεις και εμπειρία η οποία ξεπερνά την 15ετία σε αρκετές περιπτώσεις, να βρεθεί εκτός μόνιμων θέσεων.

Πως νοιώθετε που ετοιμάζεστε να υπηρετήσετε την Αυτοδιοίκηση από ένα νέο μετερίζι, αυτό της Περιφέρειας;

Γνωρίζω από πρώτο χέρι, ότι τα προβλήματα των πολιτών δεν έχουν ούτε κόμμα, ούτε χρώμα, είναι ίδια για όλους. Όπως έχω αποδείξει αυτά τα 20 χρόνια που ασχολούμαι με την Αυτοδιοίκηση, δεν λειτουργώ με κομματική λογική. Αυτό που με καθοδηγεί είναι οι αρχές και αξίες μου. Οι κάτοικοι της Αττικής έχουν χορτάσει από παχιά λόγια τα οποία δεν έχουν μετεξελιχθεί σε πράξεις. Τις τελευταίες δύο δεκαετίες οι αιρετοί που ηγήθηκαν σε επίπεδο Περιφέρειας και Υπερνομαρχίας δεν έσκυψαν με τη δέουσα προσοχή στα προβλήματα που υπάρχουν. Το διάστημα αυτό εκατομμύρια ευρώ δαπανήθηκαν για έργα βιτρίνας και όχι ουσίας. Η ασφάλεια στην πόλη και η προσβασιμότητα για όλους πρέπει να είναι προτεραιότητα. Η ανίσχυρη διοικητικά Περιφέρεια δεν μπορεί να προστατέψει επαρκώς και με ασφάλεια τους πολίτες με αποτέλεσμα οι τελευταίοι να είναι εκτεθειμένοι στην παθογένεια του συστήματος και αθωράκιστοι στους κινδύνους φυσικών καταστροφών.Μέχρι σήμερα αυτό που διαπιστώνουμε είναι ότι υπάρχει «σχέδιο» μόνο για την επόμενη μέρα. Αυτό πρέπει να αλλάξει και να μπούμε σε μια νέα εποχή. Αυτό θα γίνει με σχέδιο και πρόγραμμα.

Ποιες θα είναι οι τρεις πρώτες προτεραιότητες σας από την στιγμή που εκλεγείτε περιφερειάρχης Αττικής;

Δυστυχώς οι προηγούμενες δύο δεκαετίες χάθηκαν χωρίς να βρεθούν λύσεις σε σημαντικά προβλήματα που απασχολούν το λεκανοπέδιο.

Για μας βασικές προτεραιότητες είναι:

1ον Η αποτελεσματική διαχείριση των απορριμμάτων, μέσα από ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που θα δώσει οριστική λύση σ΄ ένα ζήτημα που ντροπιάζει την εικόνα της Αττικής. Τόσα χρόνια η Περιφέρεια Αττικής επιχειρεί να μας κρύψει ότι τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα με τον ΧΥΤΑ και έχουμε φτάσει πλέον στα όρια κορεσμού του. Παρά τις συνεχόμενες επισημάνσεις μου ως προέδρου της ΚΕΔΕ η κα Δούρου δείχνει να μην ενδιαφέρεται για τον ενδεχόμενο κίνδυνο σύντομα η Αττική να ζήσει στιγμές Νάπολης. Είναι αδιανόητο μετά από 4 χρόνια διοίκησης Δούρου, με ακύρωση του προηγούμενου σχεδιασμού, να είμαστε σήμερα στο σημείο μηδέν.

Στην Παρούσα φάση με ευθύνη της κας Δούρου η Αττική δε διαθέτει Περιφερειακό Σχέδιο, η Περιφέρεια δεν έχει κάνει το παραμικρό βήμα για χωροθετήσεις, δεν έχει μελετηθεί καμία υποδομή, οι χρηματοδοτήσεις για το ΠΕΣΔΑ επαρκούν μόλις για το 10% των παραγόμενων ποσοτήτων απορριμμάτων και δε γνωρίζουμε πού και πότε θα γίνει ο νέος ΧΥΤΑ.

2ον Να πραγματοποιηθούν έργα που θα θωρακίσουν την πολιτική προστασία της Αττικής, με έμφαση στην πρόληψη και δεν θα αφήνουν τους πολίτες της έρμαιο των έκτακτων καιρικών φαινομένων. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να ξαναζήσουμε τραγωδίες όπως στο Μάτι και στη Μάνδρα

Οι κλιματικές αλλαγές και οι επιπτώσεις τους στο φυσικό και αστικό περιβάλλον θα έπρεπε να έχουν σημάνει συναγερμό στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής προστασίας και στην Περιφέρεια.

Οι δήμοι προσπαθούν σε ένα ασφυκτικό οικονομικό περιβάλλον και χωρίς ουσιαστικές αρμοδιότητες, να προσφέρουν υπηρεσίες στον πολίτη και εκείνοι που είχαν τους πόρους, είχαν την αρμοδιότητα, είχαν και τις μελέτες δεν έκαναν τίποτα. Και αναφέρομαι στη περίπτωση της Περιφέρειας Αττικής και στο θέμα της Μάνδρας που η Περιφέρεια ενεργοποιήθηκε κατόπιν εορτής αφού χάθηκαν ανθρώπινες ζωές και περιουσίες.

Αλήθεια πού ήταν ο σχεδιασμός πολιτικής προστασίας; Ανύπαρκτος. Ακούσαμε να λένε ότι προσπαθούν από το 2001 να διευθετήσουν τα ρέματα. Πόσα χρόνια χρειάζονται δηλαδή;

3ον Δημιουργία υποδομών. Η Αττική έχει ανάγκη από μεγάλα έργα υποδομών τα οποία από τη μια θα τη θωρακίσουν απέναντι σε κινδύνους φυσικών καταστροφών και από την άλλη θα συμβάλλουν στην καλύτερη διαλειτουργικότητα της ως Μητροπολιτικού κέντρου.

Επιπλέον η βελτίωση κεντρικών οδικών αρτηριών και των αποχετευτικών δικτύων είναι αναγκαία. Τις τελευταίες δεκαετίες εκατομμύρια ευρώ δαπανήθηκαν για έργα βιτρίνας και όχι ουσίας. Η ασφάλεια στην πόλη και η προσβασιμότητα για όλους πρέπει να είναι προτεραιότητα.

Η ανίσχυρη διοικητικά Περιφέρεια δεν μπορεί να προστατέψει επαρκώς και με ασφάλεια τους πολίτες με αποτέλεσμα οι τελευταίοι να είναι εκτεθειμένοι στην παθογένεια του συστήματος και αθωράκιστοι στους κινδύνους φυσικών καταστροφών. Αυτό θα πρέπει να σταματήσει.

Να σημειώσω ότι υψηλά στις προτεραιότητες μου θα είναι και θέματα όπως η ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και της κοινωνικής αλληλεγγύης. Για μένα αποτελεί στόχο ζωής να μπορέσουμε ως χώρα να διαμορφώσουμε τις προϋποθέσεις και τις ευκαιρείς εκείνες που θα συμβάλλουν προκειμένου να παραμείνουν οι νέοι στην πατρίδα τους. Η κοινωνική αλληλεγγύη αποτελεί ένα κεφάλαιο για το οποίο δε θα κουραστώ να εργάζομαι από όποια θέση και αν βρίσκομαι. Ως Ιατρός και ως Δήμαρχος έχω εργαστεί μέχρι σήμερα συστηματικά προς την κατεύθυνση αυτή. Αυτό θα πράξω και από τη θέση του Περιφερειάρχη.