Ελλάδα

Οι ιερείς μένουν …φεύγοντας και φέρνουν 10.000 προσλήψεις

Οι ιερείς μένουν …φεύγοντας και φέρνουν 10.000 προσλήψεις
Με στόχο να καμφθούν οι οποιεσδήποτε παρανοήσεις στο ζήτημα της μισθοδοσία των κληρικών συνεχίζονται οι συζητήσεις μεταξύ κράτους και εκκλησίας, για την ολοκλήρωση της συμφωνίας που είχαν προαναγγείλει από τον περασμένο Νοέμβριο, μέσω κοινού ανακοινωθέντος οι κ.κ. Τσίπρας και Ιερώνυμος.

Στο Μαξίμου δεν κρύβουν ότι αυτό που επιζητούν είναι να ξεμπλοκάρει το ζήτημα για να προχωρήσει και ο σχεδιασμός για τις 10.000 προσλήψεις όπως είχαν αποκαλύψει τα dikaiologitika news.

Το σχέδιο του Μαξίμου για να ξεμπλοκάρουν οι 10.000 προσλήψεις είναι το εξής: Δημιουργείται Ταμείο Μισθοδοσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, το οποίο θα διαχειρίζεται τη μισθοδοσία του κλήρου. Στο Ταμείο Μισθοδοσίας καταβάλλεται ετησίως από το κράτος, η δαπάνη μισθοδοσίας του αριθμού των σήμερα μισθοδοτούμενων κληρικών της Εκκλησίας της Ελλάδος. Έτσι οι κληρικοί δεν θα πληρώνονται απ΄την Ενιαία Αρχή Πληρωμών αλλά από το νέο ταμείο που θα δημιουργηθεί.

Στην ουσία οι ιερείς μένουν στο Δημόσιο …φεύγοντας, διατηρείται αμετάβλητο το ύψος των αποδοχών τους ενώ ο μισθός τους θα ακολουθεί τις αυξήσεις του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Στόχος της κυβέρνησης παραμένει αφενός να καμφθούν οι αντιδράσεις που προκλήθηκαν σε ιερείς και κληρικούς και αφετέρου να ελευθερωθούν 10.000 θέσεις κληρικών – δημοσίων υπαλλήλων για να προκηρυχθούν χιλιάδες προσλήψεις στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Τώρα το «μπαλάκι» πέφτει στην εκκλησία η οποία καλείται να πάρει αποφάσεις ενώ θα πρέπει να αποσαφηνιστούν ορισμένα «γκρίζα» σημεία της συμφωνίας. Ήδη οι διαβουλεύσεις σε Μαξίμου και υπουργείο Παιδείας είναι συνεχείς και αναζητείται η λύση μέσα από ένα γόνιμο διάλογο μεταξύ όλων των εμπλεκομένων. Παράλληλα, θα πρέπει να συμφωνήσει και το Πατριαρχείο για το σχέδιο αυτό την στιγμή που το προηγούμενο διάστημα εμφανιζόταν σφόδρα αντίθετο.

Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση, ξεκινώντας παράλληλα και την διαδικασία Συνταγματικής Αναθεώρησης, θέλει να ολοκληρώσει το σχέδιο της, «πουλώντας» τις 10.000 προσλήψεις προεκλογικά, ειδικά σε μία περίοδο που όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν το ΣΥΡΙΖΑ σταθερό δεύτερο κόμμα.