Ελλάδα

Ολοκληρωμένο πρόγραμμα για τη μείωση των φόρων στην Αττική έχει ο Γιώργος Ντούρος

Ολοκληρωμένο πρόγραμμα για τη μείωση των φόρων στην Αττική έχει ο Γιώργος Ντούρος
Άρθρο για τη φορολογική «αδικία» και τον ρόλο που μπορεί να παίξει η Περιφέρεια Αττικής στην ενίσχυση της απορροφητικότητας των ευρωπαϊκών κονδυλίων έγραψε ο Γιώργος Ντούρος, υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος Αττικής με τον Γιάννη Σγουρό.

Αν χρειαζόταν να περιγράψουμε με μια λέξη το σημερινό φορολογικό καθεστώς, αυτή θα ήταν «άδικο». Άδικο, γιατί οι φορολογικοί συντελεστές δεν επιτρέπουν σε μια επιχείρηση να συγκεντρώσει το απαραίτητο κεφάλαιο για μια νέα επένδυση. Άδικο, γιατί η διάρθρωση του φορολογικού συστήματος εστιάζει στους έμμεσους φόρους. Άδικο, κυρίως γιατί οι φόροι των πολιτών δεν είναι ανταποδοτικοί.

Ο ρόλος που μπορεί να παίξει η Περιφέρεια, σε ότι αφορά την ισορροπία του φορολογικού συστήματος, είναι εξίσου σημαντικός με αυτόν του κεντρικού κράτους. Φυσικά η περιφέρεια δεν μπορεί να μειώσει τους φορολογικούς συντελεστές μπορεί όμως, να κάνει αυτούς τους φόρους περισσότερο ανταποδοτικούς.

Για να γίνει αυτό, θα χρειαστεί σχεδιασμός από την μεριά της Περιφέρειας Αττικής, ώστε να επιτευχθεί η μεγαλύτερη δυνατή απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων. Η πρόταση μου επί του θέματός, είναι η δημιουργία μιας επιτροπής που σε ορίζοντα διετίας (2019-2021) θα προετοιμάσει το έδαφος για την αξιοποίηση του προγράμματος investEU (2021-2027). Προετοιμασία σημαίνει, μεταξύ άλλων και ουσιαστική ενημέρωση των επιχειρηματιών σχετικά με τις προϋποθέσεις του προγράμματος.

Μέσω αυτού του προγράμματος πολλά έργα όπως η μετάβαση των επιχειρήσεων σε μορφές πράσινης ενέργειας ή η επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου, μπορούν να χρηματοδοτηθούν χωρίς μεγάλη οικονομική συμμετοχή της περιφέρειας.

Η συγκεκριμένη πρόταση έχει δυο θετικά: Το πρώτο είναι η προφανής μείωση του κόστους των τοπικών επιχειρήσεων, λόγω της εξοικονόμησης χρημάτων από την αλλαγή των πηγών ενέργειας. Το δεύτερο μεγάλο όφελος είναι ότι οι πόροι της Περιφέρειας, που προέρχονται από φόρους, θα μπορούν να αξιοποιηθούν με διάφορους τρόπους. Θα μπορούσαν, για παράδειγμα να αξιοποιηθούν για δημιουργία νέων θέσεων στάθμευσης στα εμπορικά σημεία της Κηφισιάς και της Ερυθραίας. Θα μπορούσαν επίσης να βοηθήσουν στον εξοπλισμό των αστυνομικών, μιας και οι ληστείες έχουν αυξηθεί αισθητά στην Εκάλη. Με λίγα λόγια: δίνεται στην περιφέρεια Αττικής ο χώρος να κάνει τους φόρους των πολιτών ανταποδοτικούς.

Η παραπάνω πρόταση είναι απόλυτα υλοποιήσιμη. Η επαγγελματική μου ιδιότητα μου δίνει την δυνατότητα να αναγνωρίζω αυτά τα επενδυτικά κενά˙ γιατί η Αττική είναι γεμάτη από αυτά. Τόσο εγώ όσο και η παράταξη μου, έχουμε καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις. Για τον λόγο αυτό ζητώ την ψήφο σας. Γιατί αφού μπορούμε να πάμε την Αττική ένα βήμα παραπέρα, οφείλουμε να το κάνουμε.

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις για τις περιφερειακές εκλογές στα eklogikanews.gr

Διαβάστε ακόμα:

Εκλογές 2019: Ποιοι δικαιούνται δωρεάν εισιτήρια από Golden Star, Zante, Fast Ferries κ.α

Εκλογές 2019: Τα δύο εκλογικά τμήματα και οι 4 κάλπες που πρέπει να ψηφίσουμε