Ελλάδα

psifizo2019.gr: «Πού Ψηφίζω» στις εκλογές 2019 από την online εφαρμογή του ΥΠΕΣ

psifizo2019.gr: «Πού Ψηφίζω» στις εκλογές 2019 από την online εφαρμογή του ΥΠΕΣ
Στην πλατφόρμα «Μάθε που Ψηφίζεις» θα μπορούν να βρουν τον τόπο που θα κληθούν να ρίξουν την ψήφο τους στις εκλογές 2019 οι εκλογείς.

Στον «αέρα» βρίσκεται η εφαρμογή «Μάθε που ψηφίζεις» του ΥΠΕΣ μέσα από την οποία οι πολίτες μπορούν να βρουν τον τόπου που θα ψηφίσουν. Η ηλεκτρονική πλατφόρμα είναι πλέον διαθέσιμη στο https://www.ypes.gr/mathe-poy-psifizeis-forma/

Στις εκλογές 2019 για την ανάδειξη των δημοτικών και περιφερειακών αρχών αλλά και των αντιπροσώπων της χώρας στο ευρωκοινοβούλιο, σε κάθε εκλογικό τμήμα θα έχει δύο κάλπες (αντί για τέσσερις) και ο εκλογέας θα ψηφίζει σε δύο διαδοχικά εκλογικά τμήματα. Τι ισχύει για τα διαδοχικά ξεχωριστά εκλογικά τμήματα. Μάθε που ψηφίζεις έγκαιρα

Με τον τρόπο αυτό, που κάνει πρεμιέρα στις εκλογές 2019, θωρακίζεται η εκλογική διαδικασία και παρέχονται εγγυήσεις για την απρόσκοπτη και ομαλή διεξαγωγή των εκλογών, χωρίς επιπλέον, την υπέρμετρη επιβάρυνση όλων των παραγόντων της εκλογικής διαδικασίας (δικαστικών αντιπροσώπων, εφορευτικής επιτροπής κτλ). Αυτό κρίθηκε σκόπιμο, καθώς για πρώτη φορά θα υπάρχουν τέσσερις διαφορετικές κάλπες, όλες με σταυροδοσία, (ευρωεκλογές, δημοτικές, περιφερειακές, κοινοτικές

Επίσης η αλλαγή αυτή για διεξαγωγή των επιμέρους εκλογών σε χωριστά εκλογικά τμήματα γίνεται για λόγους διευκόλυνσης των εκλογέων και για να μην παρατηρηθούν φαινόμενα καθυστερήσεων λόγω των ταυτόχρονων πολλαπλών διαδικασιών. Ταυτόχρονα δεν θα επιβαρυνθούν στην διάρκεια της καταμέτρησης οι εφορευτικές επιτροπές.
Ο κάθε πολίτης με δικαίωμα ψήφου θα προσέρχεται στο εκλογικό κέντρο και βρίσκει την αίθουσα στην οποία πρέπει να προσέλθει για να ψηφίσει. Στο εκλογικό κέντρο θα υπάρχουν 2 αίθουσες στις οποίες πρέπει να προσέλθει για να ψηφίσει. Αυτές είναι η 235Α και 235Β οι οποίες βρίσκονται δίπλα δίπλα. Στα τμήματα που λήγουν σε Α ψηφίζει για τις Ευρωεκλογές και τις Περιφερειακές Εκλογές. Στο τμήματα με το γράμμα Β ψηφίζει για Δημοτικές - Κοινοτικές Εκλογές. Για τον ψηφοφόρο δεν έχει σημασία σε ποιο τμήμα θα προσέλθει για να ψηφίσει πρώτα.

Ο ψηφοφόρος προσέρχεται στο πρώτο εκλογικό τμήμα (έστω 100Α) και ψηφίζει δίνοντας την ταυτότητα του ή όποιο άλλο νομιμοποιητικό έγγραφο απαιτείται. Ο ψηφοφόρος φηφίζει και στις δύο κάλπες, μία για τις Ευρωεκλογές και μία για τις Περιφερειακές Εκλογές.

Ο ψηφοφόρος προσέρχεται στο 2ο εκλογικό τμήμα (100Β) ξαναδίνει ταυτότητα ενώ ψηφίζει ξανά σε 2 κάλπες. Με τον τρόπο αυτό θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της ψηφοφορίας.

Τι γίνεται όμως σε Δήμο που δεν στήνονται κάλπες για τις Ευρωεκλογές;
Ο ψηφοφόρος ενημερώνεται από την εφαρμογή του ΥΠΕΣ «μάθε που ψηφίζεις» για το εκλογικό κέντρο και τμήμα που ψηφίζει.
Προσέρχεται στο εκλογικό τμήμα, ψηφίζει σε 3 κάλπες και έχει ολοκληρώσει την διαδικασία ψηφοφορίας.

Τι γίνεται όμως σε Δήμο με συνενωμένα τμήματα
Ο ψηφοφόρος ενημερώνεται από την εφαρμογή του ΥΠΕΣ «μάθε που ψηφίζεις» για το εκλογικό κέντρο και τμήμα που ψηφίζει.
Προσέρχεται στο εκλογικό τμήμα, ψηφίζει σε 4 κάλπες και έχει ολοκληρώσει την διαδικασία ψηφοφορίας.

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις για τις αυτοδιοικητικές εκλογές στα eklogikanews.gr