Ελλάδα

Ευρωεκλογές 2019: Πόσους ευρωβουλευτές θα έχει κάθε χώρα από το 2019; Η πρόταση του ΕΚ

photo: eurokinissi photo: eurokinissi
Πόσους ευρωβουλευτές θα έχει το κάθε κράτος μέλος μετά τις ευρωεκλογές του 2019 και το Brexit; Δείτε τον αριθμό των θέσεων στο γράφημα του ΕΚ.

Οι νέοι κανόνες που εγκρίθηκαν από τους ηγέτες της ΕΕ κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες στις 28-29 Ιουνίου θα τεθούν σε ισχύ εγκαίρως, πριν τις ευρωπαϊκές εκλογές που θα διεξαχθούν στις 23-26 Μαΐου το 2019.

Το σχέδιο αναδιανομής των εδρών βασίστηκε σε προηγούμενη πρόταση του Κοινοβουλίου και το οποίο ζητά τη μείωση των εδρών του ΕΚ από 751 σε 705, μετά την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ. Οι ευρωβουλευτές έδωσαν τη συγκατάθεσή τους στις 13 Ιουνίου.

Σήμερα, το Κοινοβούλιο έχει 751 ευρωβουλευτές, που είναι ο μέγιστος αριθμός, σύμφωνα με τη Συνθήκη της ΕΕ. Σύμφωνα με την απόφαση, μετά την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ, οι 27 από τις 73 θέσεις που κατέχει η χώρα θα μοιραστούν και οι υπόλοιπες 46 θα χρησιμοποιηθούν σε περίπτωση δημιουργίας πανευρωπαϊκών καταλόγων υποψηφίων ή στην περίπτωση που ενταχθεί στην Ένωση μια νέα χώρα. Αυτό σημαίνει ότι ο αριθμός των εκλεγμένων ευρωβουλευτών μετά τις ευρωεκλογές του 2019 θα είναι 705.

20180702PHT07007 original

Διανομή των θέσεων

Σύμφωνα με την απόφαση του ΕΚ για την αναδιανομή των θέσεων καμία χώρα δε χάνει ευρωβουλευτές, ενώ μερικές αυξάνουν τις θέσεις του (από μία έως πέντε θέσεις), ανάλογα με τα δημογραφικά τους στοιχεία.

Η απόφαση λαμβάνει υπόψιν τον πληθυσμό των κ-μ και ακολουθεί τον κανόνα της φθίνουσας αναλογικότητας. Αυτό σημαίνει ότι οι μικρότερες σε πληθυσμό χώρες, έχουν λιγότερους ευρωβουλευτές από τις μικρότερες.

Οι θέσεις στο ΕΚ μετά την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ .
Οι θέσεις στο ΕΚ μετά την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ
Πανευρωπαϊκοί κατάλογοι υποψηφίων

Όταν το ΕΚ προετοίμαζε την πρόταση για την αναδιανομή των θέσεων μετά το 2019, υπήρξε μία συζήτηση σχετικά με τη δημιουργία κοινής εκλογικής περιφέρειας σε ολόκληρη την επικράτεια της ΕΕ, η οποία θα ψηφίζει με πανευρωπαϊκούς καταλόγους, πέρα από τα εθνικά ψηφοδέλτια κάθε κράτους μέλους. Αυτή η ιδέα απορρίφθηκε στην τελική ψηφοφορία στην ολομέλεια Φεβρουαρίου 2018.

Γιατί χρειάζεται αναδιανομή των θέσεων;

Σήμερα δεν υπάρχει συγκεκριμένος τρόπος που να καθορίζει τον αριθμό των ευρωβουλευτών κάθε χώρας, μόνο μερικοί γενικοί κανόνες που καθορίζονται από το Άρθρο 14 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό σημαίνει ότι πριν από κάθε ευρωεκλογές, οι αρχηγοί των κρατών μελών πρέπει να το αποφασίζουν.

Ευρωεκλογές και η θέση του προέδρου της Επιτροπής

Σε μια ξεχωριστή έκθεση που εγκρίθηκε το Φεβρουάριο, οι ευρωβουλευτές επανέλαβαν την υποστήριξή τους για τη λεγόμενη διαδικασία spitzenkandidaten που εισήχθη το 2014. Αυτό σημαίνει ότι τα ευρωπαϊκά πολιτικά κόμματα ορίζουν τον υποψήφιο πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πριν από τις ευρωπαϊκές εκλογές.

Οι ευρωβουλευτές υποστηρίζουν ότι η διαδικασία δημιουργεί μια σχέση μεταξύ της επιλογής του προέδρου της Επιτροπής και του αποτελέσματος των εκλογών και αναφέρουν ότι το Κοινοβούλιο είναι έτοιμο να απορρίψει κάθε υποψήφιο που δεν έχει περάσει από αυτή τη διαδικασία.

Διαβάστε ακόμα:

Εκλογές 2019: Ψηφίζουν για πρώτη φορά οι 17άρηδες - Ποιες είναι οι προϋποθέσεις

Με τι έγγραφα ψηφίζω στις εκλογές 2019 - Τι κάνω αν έχω χάσει την αστυνομική μου ταυτότητα

Εκλογές 2019: Υποψήφιος με τον Ηλία Ψινάκη ο γνωστός ποδοσφαιριστής Λάμπρος Χούτος