Πολιτική

Προς ιδρυτικό συνέδριο τον Οκτώβριο συνεχίζει η Νέα Αριστερά

eurokinissi eurokinissi
Προς τη συγκρότηση της, με τη διενέργεια Ιδρυτικού Συνεδρίου τον Οκτώβριο, αποφάσισε να συνεχίσει η Νέα Αριστερά, της οποίας το Πανελλαδικό Συντονιστικό συνεδρίασε το σαββατοκύριακο.

Παρά το αρνητικό αποτέλεσμα του 2,45% στις ευρωεκλογές, το οποίο την κράτησε σε αρκετή απόσταση μακριά από το όριο εκλογής ευρωβουλευτή, το νεότευκτο κόμμα φαίνεται διατηρεί τη συγκρότηση του, όπως μαρτυρά και το γεγονός ότι στη συνεδρίαση συμμετείχαν γύρω στα 200 μέλη του Συντονιστικού. Επιπλέον, η ηγεσία του Αλέξη Χαρίτση δεν δέχτηκε κριτική για τα πεπραγμένα της, μολονότι αναζητήθηκαν οι λόγοι που οδήγησαν στο αποτέλεσμα-σοκ.

Αιτία της ήττας η αδυναμία ανάδειξης νέου πολιτικού στίγματος

Συγκεκριμένα, ως βασική αιτία της ήττας σκιαγραφήθηκε η αδυναμία του κόμματος να αναδείξει ένα νέο, διακριτικό πολιτικό στίγμα, πέραν αυτού των προσώπων που προέρχονται από μια διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ. Επομένως, παραμένει ως βασικό ζητούμενο η προσπάθεια να βγουν μπροστά νέα στελέχη, ώστε να ξεπεραστεί η ταύτιση με το κυβερνητικό παρελθόν, όπως και αυτό της αντιπολίτευσης του ΣΥΡΙΖΑ την περίοδο 2019-2023.

Ναι σε συγκλήσεις, αλλά μόνο με προγραμματικές προϋποθέσεις

Στην ατζέντα του Συντονιστικού κυριάρχησε η στρατηγική συμμαχιών του κόμματος, καθώς και η συζήτηση σχετικά με το ενδεχόμενο ανασύνθεσης του ευρύτερου προοδευτικού χώρου. Όπως τονίστηκε, πρέπει να αποφευχθεί ο κίνδυνος ρευστοποίησης σε έναν «κεντροαριστερό χυλό», για αυτό και είναι αναγκαίο η όποια συζήτηση για τη συγκρότηση μετώπων προκειμένου «να φύγει ο Μητσοτάκης», να γίνεται με συγκεκριμένες προγραμματικές προϋποθέσεις.

Με βάση την εισήγηση του Αλέξη Χαρίτση, οι προγραμματικοί άξονες στους οποίους θα επιμείνει η Νέα Αριστερά είναι οι εξής: κοινωνικά δικαιώματα, εργασία, κράτος δικαίου, δίκαιη πράσινη μετάβαση και κλιμάκωση των πολέμων. Παράλληλα, αποφασίστηκε το κόμμα να πάρει πρωτοβουλίες για τη συγκράτηση ενός φόρουμ των δυνάμεων της ριζοσπαστικής, οικολογικής και ανανεωτικής Αριστεράς.

Τα επόμενα βήματα προς το Ιδρυτικό Συνέδριο

Σε ότι αφορά το Ιδρυτικό Συνέδριο της Νέας Αριστεράς, ήδη συγκροτήθηκαν η Επιτροπή Θέσεων και η Επιτροπή Καταστατικού, ενώ θα συγκροτηθεί το επόμενο διάστημα και η Οργανωτική Επιτροπή Συνεδρίου. Η επόμενη συνεδρίαση του Πανελλαδικού Συντονιστικού θα πραγματοποιηθεί αμέσως μετά το καλοκαίρι, ενώ στόχος του κόμματος είναι να προχωρήσει σε ευρύ κάλεσμα συμμετοχής, το οποίο δεν θα αφορά μόνο τα μέλη του κόμματος.