Ελλάδα

Καιρός: Έκτακτη προειδοποίηση για ισχυρά μελτέμια και αυξημένο κίνδυνο πυρκαγιάς (χάρτης)

Καιρός: Έκτακτη προειδοποίηση για ισχυρά μελτέμια και αυξημένο κίνδυνο πυρκαγιάς (χάρτης)
Καιρός: Προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες φαίνεται ότι θα προκαλέσουν τα ισχυρά μελτέμια που πνέουν σήμερα στο Αιγαίο. Αυξημένος ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς.

Ενισχυμένοι θα πνέουν οι βόρειοι άνεμοι στο Αιγαίο σήμερα Τετάρτη 26/06.

Το μελτέμι θα φτάνει στα 7 (σχεδόν θυελλώδεις) τοπικά στα 8 μποφόρ (θυελλώδεις). 

Λόγω των πιθανών προβλημάτων στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, καλό θα ήταν οι πολίτες να ενημερωθούν σχετικά με την εκτέλεση των δρομολογίων  που τους ενδιαφέρουν.

Σημειώνεται ότι σχεδόν θυελλώδεις και τοπικά θυελλώδεις θα πνέουν πρόσκαιρα οι άνεμοι και στην Αττική, και ως εκ τούτου συνιστάται προσοχή στις εξωτερικές δραστηριότητες. 

ΚΑΙΡΟΣ 1

Λόγω των ενισχυμένων ανέμων ο κίνδυνος δημιουργίας και εξάπλωσης δασικών πυρκαγιών είναι αυξημένος. 

Ως εκ τούτου συνίσταται η αποφυγή καύσης κλαδιών καθώς και οι εξωτερικές εργασίες με χρήση ηλεκτροκόλλησης κλπ.

Στο χάρτη  απεικονίζεται ο βαθμός επικινδυνότητας  για εκδήλωση δασικών πυρκαγιών σύμφωνα με τον δείκτη Nesterov, ο οποίος ποσοτικοποιεί την επικινδυνότητα εκδήλωσης πυρκαγιάς λαμβάνοντας υπόψη τη θερμοκρασία, την υγρασία και την βροχή του τελευταίου 24ώρο.

καιρος

Με ανοικτό γαλάζιο φαίνονται οι περιοχές χαμηλής επικινδυνότητας ενώ με κόκκινο και μωβ οι περιοχές μεγάλης και πολύ μεγάλης επικινδυνότητας αντίστοιχα.

Η εκτίμηση επικινδυνότητας δασικών πυρκαγιών γίνεται στα πλαίσια του ερευνητικού έργου, στο οποίο το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών είναι ο επικεφαλής επιστημονικός φορέας.