Ελλάδα

«Στην Πόλη των Ξένων», μια τόσο πραγματική ιστορία

«Στην Πόλη των Ξένων», μια τόσο πραγματική ιστορία
Είναι η λογοτεχνία αρμόδια να ασχοληθεί με τα πιο επίκαιρα προβλήματα της εποχής; Το ερώτημα τίθεται διαχρονικά και με δεδομένη την κυριαρχία της δημοσιογραφίας στην απάντηση επί του συγκεκριμένου ερωτήματος.

Ο πρωτοεμφανιζόμενος Άγγελος Μανουσόπουλος με το «Στην πόλη των ξένων», (Εκδόσεις Bell), έχει την δική του απάντηση. Και είναι η Ξενιάδα: Μια φανταστική πόλη που φιλοξενεί ένα από τα πιο… πραγματικά και δύσκολα, παγκόσμια, προβλήματα της εποχής. Είναι η πόλη που δημιουργήθηκε κοντά στα σύνορα για να μείνουν οι μετανάστες, μέχρι να παρθεί η οριστική απόφαση για το μέλλον τους. Τι είδους χαρτί θα πάρουν στα χέρια τους, δηλαδή. Μια πόλη που παραπέμπει σε δυστοπικό περιβάλλον με γερά «πατήματα» στα σύγχρονη πραγματικότητα.

Η αίσθηση του ξένου, του άλλου, του ανθρώπου που δεν είναι ίδιος με εμάς και είναι από άλλον τόπο, έχει άλλη θρησκεία κι άλλες συνήθειες, άλλη κουλτούρα. Πολλές φορές δεν έχει τίποτα. Ούτε καν ρούχα, μόνο μια αδιόρατη αίσθηση μέλλοντος για αυτόν και την οικογένειά του. Πόσω μάλλον αν και το παρόν, όπως αυτό των χαρακτήρων που χτίζει με πειθώ και ρεαλισμό, κάποιες φορές τραγικό, ο συγγραφέας, είναι σημαδεμένο από τραγικές απώλειες.

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου: Αυτή είναι η Ξενιάδα. Μια πόλη στα σύνορα, περίκλειστη από φράχτες και συρματοπλέγματα, όπου ζουν οι μετανάστες που απελευθερώνονται από τα γειτονικά κέντρα κράτησης, μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία της άδειας διαμονής ή της απέλασης.

Σ’ αυτή την πόλη-στρατόπεδο ή πόλη-φυλακή συναντιούνται τα τρία πρόσωπα της ιστορίας: Ο Αλέξανδρος, αστυνόμος της Δίωξης Παράνομης Μετανάστευσης, που μετατέθηκε στην Ξενιάδα προσπαθώντας να ξεπεράσει ένα επώδυνο διαζύγιο, η Ζαχρά, που ήρθε στην πόλη αναζητώντας νέα για το γιο της που έδωσε από εδώ τα τελευταία σημεία ζωής, και η Μαριάνα, δικηγόρος και μέλος μη κυβερνητικής οργάνωσης που βοηθά μετανάστες.

Μεταξύ του Αλέξανδρου και της Μαριάνας δημιουργείται μια εξ ορισμού επισφαλής ερωτική σχέση, ενώ η Ζαχρά, αναζητώντας μάταια κάποιο νέο για την τύχη του γιου της, θα συναντήσει τη Μαριάνα, από την οποία θα βρει συμπαράσταση και βοήθεια. Παράλληλα η έρευνα του Αλέξανδρου για την εξαφάνιση θα αποκαλύψει ότι η άκρη του νήματος βρίσκεται στην Αστυνομική Διεύθυνση Ξενιάδας.

Εκδόσεις Bell, Τιμή € 14,40, σελίδες: 376