Ελλάδα

Τραγωδία στις Οινούσσες: Γλίτωσαν από τον Ερντογάν, πνίγηκαν στο Αιγαίο!

Τραγωδία στις Οινούσσες: Γλίτωσαν από τον Ερντογάν, πνίγηκαν στο Αιγαίο!
Νέα στοιχεία βγαίνουν συνέχεια για την ανείπωτη τραγωδία με το ναυάγιο στα ανοιχτά των Οινουσσών, που είχε απολογισμό 7 νεκρούς, πέντε παιδιά και δύο γυναίκες

Η ταραγωδία στις Οινούσσες δεν έχει τελειωμό, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες στην λέμβο επέβαιναν παιδιά και γυναίκες αντιφρονούντων στο καθεστώς Ερντογάν, που ήθελαν να γλιτώσουν από το βασανιστική πολιτική του.

Από τους επτά νεκρούς οι πέντε ανήκουν σε παιδιά ηλικίας από μερικών μηνών ως 11 ετών και οι δύο σε γυναίκες, ενώ ανάμεσα στους 12 που διασώθηκαν βρίσκονται άλλα τέσσερα παιδιά από 2,5 ως 12 ετών, τρεις γυναίκες και πέντε άνδρες. Οι Αρχές ερευνούν αν ένας από τους πέντε άνδρες είναι ο διακινητής.

varkes prosfyges

Το ναυάγιο έγινε αντιληπτό περίπου στις 11.00 το πρωί, όταν διαπιστώθηκε η ύπαρξη μιας βάρκας που είχε ανατραπεί. Αμέσως κινητοποιήθηκε το επιβατηγό πλοίο «Νήσος Ρόδος» που έπλεε στην περιοχή, συμμετέχοντας στην επιχείρηση έρευνας που σύντομα εξελίχθηκε και σε διάσωσης. Η βάρκα των 18 ανθρώπων, είχε ξεκινήσει από τα τουρκικά παράλια και κάτω από συνθήκες που δεν έχουν αποσαφηνιστεί ανατράπηκε. Όλοι βρέθηκαν στη θάλασσα.

Οι άνθρωποι του Λιμενικού με το που έλαβαν εντολή έσπευσαν αμέσως στο σημείο, αλλά ήταν ήδη αργά.

Άγνωστα παραμένουν μέχρι αυτή την ώρα τα ακριβή αίτια του δυστυχήματος, καθώς στην περιοχή επικρατούσαν καλές καιρικές συνθήκες.

Τα φρικτά βασανιστήρια των αντιφρονούντων

Ανατριχιαστικές λεπτομέρειες έχουν έρθει στο φως της δημοσιότητας για τα βασανιστήρια των αντιοφρονούντων εντός και εκτός Τουρκίας, σύμφωνα με κοινή έρευνα εννέα διεθνών ΜΜΕ.

Για την έρευνα αυτή, στην οποία μετείχαν μεταξύ άλλων η γαλλική Le Monde, η ιταλική Il Fatto Quotidiano, η εκπομπή Frontal 21 του γερμανικού κρατικού δικτύου ZDF και η ισραηλινή Haaretz, και την οποία συντόνισε το CORRECTIV, χρησιμοποιήθηκαν βίντεο κλειστού κυκλώματος, αξιολογήθηκαν απόρρητα έγγραφα και οι δηλώσεις αυτοπτών μαρτύρων και θυμάτων, ορισμένοι εκ των οποίων αποκάλυψαν τα βασανιστήρια που υπέστησαν σε μυστικές φυλακές.

Δύο εξ’ αυτών, επιβεβαίωσαν ότι τους απήγαγαν καταμεσής του δρόμου στην Τουρκία, τους φόρτωσαν σε σκούρα βαν, τους φόρεσαν κουκούλες στο κεφάλι και τους οδήγησαν σε μυστικές φυλακές, όπου γνώρισαν τη φρίκη. Κατά την ανάκρισή τους τους κατηγόρησαν ότι ήταν γκιουλενιστές «τρομοκράτες». Όπως είπαν οι δύο άνδρες, υπέστησαν βασανιστήρια προκειμένου να τους αποσπάσουν ψευδείς καταθέσεις που θα χρησιμοποιούνταν στις δίκες οπαδών του ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν -ενορχηστρωτή κατά την Άγκυρα της απόπειρας ανατροπής του Ταγίπ Ερντογάν τον Ιούλιο του 2016-.

Τους κρατούσαν με δεμένα τα μάτια επί μια ολόκληρη εβδομάδα κι οι ανακριτές τους έβγαζαν την κουκούλα μόνον για να τους δείξουν φωτογραφίες ατόμων προς αναγνώριση. Ξύλο, πείνα, δίψα, απειλές για σεξουαλική βίας ακόμη και κατά των οικογενειών τους ήταν στην ημερήσια διάταξη.

59553ed7cd3a184c3051c28f

«Ό,τι σου κάνουμε, θα το κάνουμε στη γυναίκα σου, στη μάνα σου και τον πατέρα σου»

«Με έγδυσαν από τη μέση και κάτω, με ξάπλωσαν μπρούμυτα στο πάτωμα και μου άνοιξαν τα πόδια», είπε ο ένας απ’ αυτούς μιλώντας με την πλάτη στην κάμερα του γερμανικού δικτύου. «Στάθηκαν πάνω μου σαν να ήθελαν να χρησιμοποιήσουν ένα sex toy εναντίον μου. Και μετά με απείλησε: Θα φέρουμε εδώ και την οικογένειά σου. Ό,τι κάνουμε σε σένα θα το κάνουμε και στη γυναίκα σου, στη μάνα σου, στον πατέρα σου και θα βάλουμε τα παιδιά σου να βλέπουν».

Απαγωγές αντιφρονούντων στο εξωτερικό

Από το καλοκαίρι του 2016 απήχθησαν πολλοί Τούρκοι αντιφρονούντες και στο εξωτερικό σε χώρες όπως η Μαλαισία, το Αζερμπαϊτζάν, η Γκαμπόν, η Ουκρανία και η Μολδαβία, ενώ το πιο γνωστό περιστατικό σημειώθηκε στα τέλη του περασμένου Μαρτίου στο Κόσοβο, όταν η αστυνομία της Πρίστινα συνέλαβε έξι άτομα και τα οδήγησε στο αεροδρόμιο της πόλης, όπου τα παρέδωσε σε πράκτορες της ΜΙΤ που περίμεναν με αεροσκάφος τουρκικής οικοδομικής και τουριστικής επιχείρησης με έδρα την Άγκυρα. Το ίδιο αεροσκάφος εθεάθη δύο φορές στο πρόσφατο παρελθόν και στη Γερμανία -τη μία στις 18 Φεβρουαρίου του 2017 στο Μόναχο, στη διάρκεια της διεθνούς συνόδου για την ασφάλεια και στις 27 του περασμένου Σεπτεμβρίου στο Βερολίνο – τη μέρα που ο Ερντογάν βρισκόταν στη γερμανική πρωτεύουσα.