Ελλάδα

Λιμενικό Σώμα: Νέο αίτημα στη Frontex για φύλαξη των συνόρων - Ενίσχυση του προσωπικού στο Ανατολικό Αιγαίο

Λιμενικό Σώμα: Νέο αίτημα στη Frontex για φύλαξη των συνόρων - Ενίσχυση του προσωπικού στο Ανατολικό Αιγαίο
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Γιάννη Σουλιώτη που δημοσιεύτηκε στην έντυπη έκδοση της «Καθημερινής», το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, τα τελευταία 24ωρα, έχει θέσει σε εφαρμογή σχέδιο επιτήρησης των θαλάσσιων συνόρων στο Ανατολικό Αιγαίο, στο οποίο συμμετέχουν περισσότερα από 50 σκάφη και 1.300 στελέχη του Λιμενικού.

Το πρωί της Παρασκευής, το αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος κατέθεσε το δεύτερο αίτημα του σε διάστημα τριών εβδομάδων στον ευρωπαϊκό μηχανισμό Frontex, όπου αναφέρεται στην πρόσφατη κυβερνητική απόφαση για ενίσχυση των μέσων που επιχειρούν στο Ανατολικό Αιγαίο, ενώ υπενθύμισε ότι το πρώτο αίτημά του προς τον οργανισμό παραμένει αναπάντητο. Παράλληλα, ζητεί την ταχύτερη συνδρομή με σύγχρονα τεχνικά μεσά επιτήρησης, όπως ραντάρ και θερμικές κάμερες.

Αρχικά, το Λιμενικό είχε ζητήσει τη συνδρομή του Frontex, αμέσως μετά τη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εξωτερικών και Αμυνας (ΚΥΣΕΑ) την 31η Αυγούστου. Αποτέλεσε μάλιστα ένα από τα εφτά μέτρα που ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας. «Αύξηση της επιτήρησης των συνόρων σε συνεργασία τόσο με τον Frontex και τις ευρωπαϊκές αρχές, όσο και με το ΝΑΤΟ» είχε διαμηνύσει ο κ. Πέτσας.

Μιλώντας στην «Καθημερινή» υπό τον όρο της ανωνυμίας, στέλεχος του αρχηγείου αποκάλυψε ότι στο Ανατολικό Αιγαίο επιχειρούν σήμερα συνολικά 21 πλωτά, εναέρια και χερσαία μέσα που έχουν διατεθεί στην Ελλάδα από κράτη-μέλη της Ε.Ε., ανάμεσα σε αυτά και ένα ισραηλινής κατασκευής μη επανδρωμένο αεροσκάφος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια στη Θάλασσα (EMSA). Το μη επανδρωμένο αεροσκάφος είχε και πέρυσι για διάστημα τριών μηνών ενταχθεί στον επιχειρησιακό σχεδιασμό του Λιμενικού και οι επιδόσεις του είχαν κριθεί ικανοποιητικές από τους χειριστές του.

Ο αρχηγός του Λιμενικού, Σταμάτης Ράπτης θα έχει την προσεχή Τετάρτη συνάντηση στην Άγκυρα με τον Τούρκο ομόλογό του για θέματα διμερούς εργασίας. Για την καλύτερη δυνατή προετοιμασία της, αξιωματούχοι του Λιμενικού βρίσκονται τις τελευταίες ημέρες σε ανοικτή γραμμή με διπλωμάτες του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών. Η ελληνική αποστολή είναι προγραμματισμένο να αναχωρήσει για την Τουρκία αύριο Τρίτη 1η Οκτωβρίου.

Tην Πέμπτη, το αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος επισκέφθηκε ο Τούρκος πρέσβης Μπουράκ Οζουγεργκίν και είχε συνάντηση με τον κ. Ράπτη και κορυφαίους αξιωματικούς του Λιμενικού. Στελέχη του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας τόνισαν ότι η συνεργασία του Λιμενικού με την Ακτοφυλακή της γείτονος, μέσω των θεσμοθετημένων διαύλων επικοινωνίας, είναι αρκετά ικανοποιητική και έχει ως αποτέλεσμα ένας σημαντικός αριθμός παράτυπων μεταναστών να εντοπίζονται πριν από τον απόπλου τους από τις ακτές της Τουρκίας ή εντός των τουρκικών χωρικών υδάτων.

«Σε ημερήσια βάση, η τουρκική ακτοφυλακή προλαβαίνει τον απόπλου ή ακινητοποιεί μέσα στα δικά της χωρικά ύδατα πέντε έως επτά βάρκες με πρόσφυγες και μετανάστες. Παρ’ όλα αυτά το Λιμενικό καλείται να διαχειριστεί καθημερινά 30 συμβάντα, δηλαδή 400 με 500 διασώσεις».

Σε Μυτιλήνη, Χίο και Σάμο περιπολούν πέντε πλοία ανοικτής θαλάσσης (ΠΑΘ), καθώς επίσης και πέντε περιπολικά σκάφη τύπου Lambro από τις αρχές της εβδομάδας, ενώ την περασμένη Δευτέρα οι λιμενικές αρχές του Ανατολικού Αιγαίου ενισχύθηκαν με επιπλέον 60 άτομα προσωπικό (στελέχη του Λιμενικού που υπηρετούσαν σε άλλες περιοχές της χώρας, όπως για παράδειγμα η Κρήτη, και μετακινήθηκαν με απόσπαση διάρκειας ενός μήνα).

Αναλυτές του Λιμενικού διαπιστώνουν αύξηση των μεταναστευτικών ροών προς τη Χίο, αποδίδοντας το φαινόμενο στο γεγονός ότι τα κυκλώματα διακινητών διοχετεύουν προς το Τσεσμέ πρόσφυγες από το Ιντλίμπ της Συρίας. Στη θαλάσσια περιοχή βόρεια των Οινουσσών, κοντά στη Χίο, σημειώθηκε την Παρασκευή ναυάγιο με θύματα δύο γυναίκες και πέντε παιδιά. Μαζί με τους 12 διασωθέντες, ήταν μέλη οικογενειών Τούρκων, που αποφάσισαν να εγκαταλείψουν τη χώρα τους και να ζητήσουν πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα, όπως έχουν κάνει πάνω από 2.000 συμπατριώτες τους στο διάστημα από το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016 μέχρι σήμερα.

Παράλληλα, η αύξηση των ροών προς τη Λέσβο αποδίδεται στη μετακίνηση –το τελευταίο δίμηνο– 200.000 Σύρων από την Κωνσταντινούπολη, προς νότιες ακτές της Τουρκίας κατόπιν απόφασης της τουρκικής κυβέρνησης. Τον περασμένο Αύγουστο, ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας Σουλεϊμάν Σοϊλού είχε δώσει διορία έως τις 30 Οκτωβρίου σε όσους Σύρους δεν είχαν καταγραφεί να εγκαταλείψουν την Κωνσταντινούπολη, απειλώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα απομακρύνονταν με τη βία. Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον διεθνή Τύπο, στην Κωνσταντινούπολη ζουν πάνω από 500.000 πρόσφυγες από τη Συρία.

Τα τελευταία εικοσιτετράωρα, στο πλαίσιο του έκτακτου σχεδίου που έχουν ενεργοποιήσει το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και η κυβέρνηση στο σύνολό της, περιπολούν στο Ανατολικό Αιγαίο σκάφη του Στρατού. Πρόκειται για φουσκωτά ταχύπλοα μήκους 10 μέτρων, στα οποία επιβαίνουν δύο στελέχη του Λιμενικού, τα οποία εξάλλου έχουν και το γενικό πρόσταγμα, καθώς επίσης και ένα στέλεχος των Ενόπλων Δυνάμεων.

Τα συγκεκριμένα ταχύπλοα περιπολούν σε ζεύγη κατά μήκος των θαλάσσιων συνόρων Ελλάδας - Τουρκίας κοντά σε Μυτιλήνη, Σάμο κ.ο.κ. Καθώς τα εν λόγω σκάφη ανήκουν στις ειδικές δυνάμεις του Στρατού, χρειάστηκε να γίνουν οι απαραίτητες συνεννοήσεις με την απέναντι τουρκική πλευρά προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν παρανοήσεις σε μια περίοδο κατά την οποία επικρατεί ένταση στην περιοχή.