Ελλάδα

Ολονύχτια «επίθεση» του Γηρυώνη - Πληροφορίες για δύο νεκρούς στο Αντίρριο - Σε «κόκκινο συναγερμό» οι Αρχές

Photo: Eurokinissi Photo: Eurokinissi
Το κύμα κακοκαιρίας του «Γηρυώνη» ξεκίνησε από χθες το απόγευμα και έπληξε όλο το βράδυ τη χώρα. Ετοιμοπόλεμες οι Αρχές για το «κύμα» που θα συνεχιστεί μέχρι την Τρίτη. 

Συνολικά 14.700 κεραυνοί έπεσαν έως και τις 19:30 το απόγευμα σήμερα, Κυριακή, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύει το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Τοπικές βροχές εκδηλώνονται κυρίως στα ηπειρωτικά με φαινόμενα που τις απογευματινές ώρες έχουν ενταθεί ελαφρώς.

Το μέτωπο των πολύ ισχυρών καταιγίδων που περιμένουμε να μας επηρεάσει από τις νυκτερινές ώρες, βρίσκεται αυτή την ώρα στα ανοικτά του Ιονίου, όπως φαίνεται στη δορυφορική εικόνα που ακολουθεί.

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν στο νομό Αττικής και στην πόλη της Αθήνας από τις πρώτες πρωινές ώρες έως και το μεσημέρι της Δευτέρας.

Η έντονη κακοκαιρία αναμένεται να επηρεάσει όλη τη χώρα μας με ισχυρές βροχές και καταιγίδες και πολύ θυελλώδεις νοτιάδες έως την Τρίτη.

4963307

Δύο νεκροί στο Αντίρριο

Δυο άνδρες έχασαν τη ζωή τους στο Αντίρριο όταν βούλιαξε το ιστιοφόρο στο οποίο επέβαιναν, χωρίς, πάντως, αυτές οι πληροφορίες να έχουν επιβεβαιωθεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες του tempo24.news είναι Γάλλοι υπήκοοι.

Οι δύο άνδρες είχαν βγει για ψάρεμα όταν το ιστιοφόρο αναποδογύρισε από τους ισχυρούς ανέμους 7-8 μποφόρ που πνέουν στη περιοχή.

Στο σημείο όπου έλαβε χώρα το συμβάν είναι σε εξέλιξη επιχείρηση Λιμενικού και Πυροσβεστικής.

Το ένα από τα δύο άτομα, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, πρόλαβε και ειδοποίησε τις Αρχές, με αποτέλεσμα να ξεκινήσουν άμεσα οι έρευνες.

Το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ

Να υπενθυμιστεί ότι νωρίτερα, η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία είχε εκδώσει νέο έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, προειδοποιώντας για έντονα φαινόμενα.

Σύμφωνα με το έκτακτο, ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα επηρεάσουν:

1. τη Δευτέρα (25-11-2019)
α. Μέχρι τις πρωινές ώρες τα νησιά του Ιονίου, τη δυτική Στερεά, τη δυτική Πελοπόννησο και πιθανώς την Ήπειρο.

β. Μέχρι το μεσημέρι την ανατολική Πελοπόννησο, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια, την Κρήτη, μέχρι αργά το απόγευμα τη Θεσσαλία, τις Σποράδες, τις Κυκλάδες και έως τις βραδινές ώρες τη Μακεδονία (κυρίως τη δυτική και την κεντρική).

γ. Σταδιακά από τις πρωινές ώρες τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.

2. την Τρίτη (26-11-2019)

α. Τις πρώτες πρωινές ώρες τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και μέχρι το μεσημέρι τα Δωδεκάνησα.

β. Από τις μεσημβρινές ώρες την Κρήτη, πιθανώς τις Κυκλάδες και βαθμιαία από το απόγευμα εκ νέου τα Δωδεκάνησα.

Β. Για την Αττική ισχυρές βροχές και καταιγίδες αναμένονται από τις βραδινές ώρες της Κυριακής (24-11-2019) μέχρι τις πρωινές ώρες της Δευτέρας (25-11-2019).

Γ. Πολύ θυελλώδεις νότιοι άνεμοι εντάσεως 8 με 9 μποφόρ θα πνέουν την Κυριακή (24-11-2019) στα δυτικά και τη Δευτέρα (25-11-2019) στο Αιγαίο. Πιθανώς στο Ιόνιο έως και τις βραδινές ώρες της Κυριακής (24-11-2019) να φτάσουν πρόσκαιρα τα 10 μποφόρ.

meteo 1

Οδηγίες προστασίας για τους πολίτες

Λόγω της ενδεχόμενης εκδήλωσης κατά τόπους επικίνδυνων καιρικών φαινομένων γίνεται έκκληση προς όλους τους πολίτες να ενημερώνονται για την εξέλιξη των καιρικών φαινομένων, να αποφεύγουν άσκοπες μετακινήσεις κατά την διάρκεια εκδήλωσής τους και να λαμβάνουν τα αναγκαία μέτρα αυτοπροστασίας, όπως:

Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.

Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.

Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζοί ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους

Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).

Να προφυλαχθούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.

Σε επιφυλακή η Αττική ενόψει της κακοκαιρίας 

Σε επιφυλακή είναι από το πρωί οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής, με εντολή του περιφερειάρχη Αττικής Γιώργου Πατούλη, λόγω της αναμενόμενης επιδείνωσης των καιρικών φαινομένων που θα πλήξουν την Αττική, από τις βραδινές μέχρι και τις πρωινές ώρες της Δευτέρας. Επίσης, ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής, Λευτέρης Κοσμόπουλος, συγκάλεσε το πρωί εκτάκτως το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας για τον καλύτερο συντονισμό των απαιτούμενων ενεργειών. Πλέον όλες οι υπηρεσίες είναι σε επιφυλακή έχοντας μεριμνήσει για τους καθαρισμούς των ρεμάτων και σε συνεργασία με τους Δήμους.

Στο πλαίσιο αυτό ο δήμαρχος Αγ. Βαρβάρας Λάμπρος Μίχος με επείγουσα ανακοίνωση, λόγω της αναμενόμενης ισχυρής καταιγίδας και των θυελλωδών ανέμων, που πιθανότατα πλήξουν και το δήμο ενημερώνει ότι:
Τα σχολεία θα ανοίξουν στις 10 η ώρα το πρωί.

Επίσης καλεί τους δημότες να μην βγάλουν απορρίμματα σήμερα μετά την έκτακτη αποκομιδή τους που πραγματοποίησε λόγω της κατάστασης, την Κυριακή το απόγευμα. Ακόμη καλεί όλους να ελέγξουν τα λούκια και τις υδρορροές, να ασφαλίσουν ή να αποσύρουν αντικείμενα που μπορεί να μετακινηθούν, όπως πινακίδες, γλάστρες, καρότσια, τζάμια τέντες κ.λ.π. και γενικά «όλα τα αντικείμενα που μπορεί να αποκολληθούν από στέγες και μπαλκόνια», όπως να αποφεύγονται και οι άσκοπες μετακινήσεις».

Τέλος η Περιφέρεια Αττικής συνιστά στους πολίτες να ενημερώνονται για την εξέλιξη των καιρικών φαινομένων και να λαμβάνουν τα αναγκαία μέτρα αυτοπροστασίας.