Ελλάδα

Έβρος: Στήνει καταυλισμούς στα σύνορα η Τουρκία - Τι σχεδιάζει

Έβρος: Στήνει καταυλισμούς στα σύνορα η Τουρκία - Τι σχεδιάζει
Τα επεισόδια στα σύνορα στον Έβρο συνεχίζονται για ακόμα ένα πρωί, με τις ελληνικές δυνάμεις να βρίσκονται σε διαρκή επιφυλακή, καθώς δέχθηκαν μαζική επίθεση με χημικά και πέτρες από τους μετανάστες που βρίσκονται στο σημείο.

Η Τουρκία τραβάει το σχοινί ακόμα περισσότερο, καθώς δημιουργεί καταυλισμό στα σύνορα. Μεγάλα θύματα παραμένουν οι χιλιάδες μετανάστες, οι οποίοι πληρώνουν τους διακινητές ξανά και ξανά, σε μια προσπάθεια να φτάσουν στην Ευρώπη. Οι τελευταίοι δεν σταματούν να τους δίνουν υποσχέσεις, μόνο που τα ελληνικά σύνορα παραμένουν απροσπέλαστα.

Άτυπος καταυλισμός, ακόμα και αγορά με μικροπωλητές που πουλούν νερό, τρόφιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης έχει στηθεί στην περιοχή Παζάρ Κουλέ στην τουρκική πλευρά των συνόρων, μόλις 500 μέτρα από τις Καστανιές Έβρου.

Οι μικροπωλητές πουλάνε κουλούρια και τσάι στους παράτυπους μετανάστες που έχουν φτάσει πλέον τα 12.000 άτομα. Οι μετανάστες, μιλώντας στον δημοσιογράφο του ΣΚΑΪ Μανώλη Κωστίδη τονίζουν ότι δε θα φύγουν, πιστεύοντας ότι όσο αυξάνεται ο αριθμός τους τόσο αυξάνεται η πίεση στην Ελλάδα.

Στην Ανδριανούπολη στήνεται καταυλισμός, ο οποίος θα μπορεί να φιλοξενήσει 10.000 ανθρώπους, ενώ γύρω απο τα χωριά του Έβρου στην τουρκική πλευρά στήνονται σκηνές με χημικές τουαλέτες.

Για τον καταυλισμό χωρητικότητας 10.000 ατόμων, τον οποίο στήνει η Τουρκία στην Αδριανούπολη, μίλησε ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου, Δημήτρης Πέτροβιτς στον Θέμα 104,6.

«Στήνουν εύκολα καταυλισμούς, θέλουν να χρησιμοποιούν τους ταλαιπωρημένους ανθρώπους ως μοχλό διαρκούς πίεσης. Δεν ξέρουμε αν θα στηθεί μόνος αυτός ή ενδεχομένως έχουν στους σχεδιασμούς τους να στήσουν και άλλους καταυλισμούς απέναντι από τα ελληνοτουρκικά σύνορα» είπε ο κ.Πέτροβιτς.

Για την κατάσταση με την στάθμη των νερών στον Έβρο, ο κ. Πέτροβιτς σημείωσε: «Το ποτάμι υπήρχε ως σύνορο πάντα, το νερό ήταν μόνιμο εμπόδιο των μεταναστών στο παρελθόν αλλά με την πτώση της στάθμης των υδάτων ο Έβρος είναι προσπελάσιμος».

Τέλος, εξήγησε ότι «δεν υπάρχουν και στα φράγματα των Βουλγάρων ποσότητες νερού» για να γεμίσει ξανά νερό ο Έβρος και έτσι να δημιουργηθεί ένα φυσικό εμπόδιο για τους παράνομους μετανάστες.

Διαβάστε επίσης:

Έβρος: Επεισόδια και χημικά στις Καστανιές

Πρόεδρος Συνοριοφυλάκων Έβρου: Είμαστε στην πρώτη γραμμή, καθημερινή μάχη για την προστασία των συνόρων

Μεταναστευτικό: Μπλόκο σε πάνω από 26.500 παράνομες εισόδους στον Έβρο

Μεταναστευτικό: Στήριξη από ΕΕ με 700 εκατομμύρια - Τα κέρδη της Ελλάδας από την επίσκεψη των θεσμών στον ΈβροΜεταναστευτικό: Στήριξη από ΕΕ με 700 εκατομμύρια - Τα κέρδη της Ελλάδας από την επίσκεψη των θεσμών στον Έβρο